Top News
250 prikaza

Žele novi referendum: Peticiju potpisalo milijun Britanaca

Britanska zastava
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Više od milijun Britanaca potpisalo je peticiju kojim traže ponavljanje referenduma o Europskoj uniji

Više od milijun Britanaca već je potpisalo peticiju kojom traže novi referendum na kojem će glasovati o izlasku ili ostanku u Europskoj uniji.

Potpisnici peticije ne žele se pomiriti s rezultatima referenduma i traže da se uvede novo pravilo koje će određivati da se glasanje o Europskoj uniji mora ponoviti ako je izlaznost bila niža od 75 posto, a broj glasova ispod 60 posto.

Peticiju je potpisalo više od milijun Britanaca, a većina potpisnika dolazi iz Londona, Brightona, Oxforda, Cambridgea i Manchestera. Britanci koji su navalili dati svoj potpis čak su i srušili stranicu. 

Izlaznost referenduma koji se održao u četvrtak bila je 72 posto, a 52 posto Britanaca izjasnilo se za izlazak iz Unije

Postane li ovo pravilo dio britanskih zakona nejasno je može li se primijeniti retroaktivno. Peticiju je moralo potpisati 100.000 građana, a kako je već daleko premašila taj cilj, o njoj će u sljedećih godinu dana morati raspravljati parlament. 

U svibnju, kada su ankete pokazivale da bi Britanci mogli izglasati ostanak u Uniji, Nigel Farage je rekao kako će poduprijeti prijedlog za drugim referendumom ako rezultati budu tijesni. 

"Ako rezultati referenduma budu 52 posto naspram 48 posto, to je nedovršen posao. No, ako dvije trećine Britanaca odluči da žele ostati u Uniji, to je kraj priče", rekao je Farage tada.

No, nakon objave rezultata referenduma, koji pokazuju da 52 posto Britanaca želi izaći iz Unije, Farage nije htio komentirati mogućnost drugog referenduma.

Nakon škotskog referenduma 2014. godine o neovisnosti, kada je 45 posto birača glasovalo za samostalnost, Škoti su pokrenuli sličnu kampanju.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.