Top News
1866 prikaza

Imamo 2000 liječnika više nego prije EU i nikad duže liste

Milan Kujundžić
Petar Glebov (PIXSELL)
Egzodus naših liječnika je laž, istina je da su loše raspoređeni, sustav je loše organiziran, stvar je u ministru

Nedostaje nam liječnika, nedostaje nam medicinskih sestara, slušamo od ulaska u Europsku uniju. No čini se da se vapaji razlikuju od stvarne slike u našem zdravstvu. Kako doznajemo imamo 14.000 liječnika, što je za 2000 više nego prije ulaska u EU, a pacijenti čekaju na 850.000 pregleda na koje prosječno dolaze u roku od 171 dan!

"Ne brinite, službeno neće dobiti te podatke koje tražite jer ja koja sam bila 13 godina predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi nisu mi davali te podatke", kaže nam danas umirovljena Spomenka Avberšek. S obzirom na to da se prema novim podacima udvostručila potražnja za liječnicima te jedan od internetskih portala objavio je 61 oglas koji traga za liječnicima, nadležnim institucijama smo postavili pitanja o broju liječnika sada i prije ulaska u Europsku uniju.

Milan Kujundžić | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

"Ono što sigurno znam je da u javnom zdravstvenom sustavu imamo 14.000 liječnika, a prije ulaska u Europsku uniju bilo ih je 12.000", rekla je.

To je šokantan podatak kada se govori o liječničkom egzodusu.

"Gledajte svake godine s Medicinskog fakulteta izlazi nova generacija liječnika, koji nakon jednogodišnjeg stažiranja odlaze na specijalizacije. Za to im je potrebno četiri do pet godina ovisno o specijalizaciji. Iz javnog zdravstva je otišlo 650 liječnika, no nisu svi napustili zemlju. Neki su samo prešli u privatne klinike.Uglavnom, laž je da Hrvatskoj nedostaje liječnika, a prava istina da nisu dobro raspoređeni", pojašnjava Avberšek.

"Građani ne trebaju brinuti jer da zaista nedostaje liječnika onda bi Vlada bila primorana uvoziti ih kako što odobrava kvote za druga zanimanja. To se ne događa niti će se dogoditi. Problem je drugačije prirode. Naime, stažisti koje matične bolnice šalju na specijalizacije npr. iz Slavonskog Broda pošalje specijalizanta u KBC Zagreb. Nakon što završi sa specijalizacijom, umjesto da se vrati u Slavonski Brod, traže se veze kako da ostane u metropoli. To je nešto što svi znaju samo javno neće govoriti. A tu je ključ problema jer se sve koncentrira kako ja volim reći u četiri naše 'metropole': Zagreb, Osijek, Rijeku i Split."

Milan Kujundžić Nema pomoći Top News Uništio je Hitnu, 20 puta više cijeni svećenike nego liječnike

Kada nam je već broj liječnika veći nego prije provjerili smo kolike su liste čekanja. Logično bi bilo da su se smanjile, no čini se da je stanje gore nego ikada. Prema podacima HZZO-a ukupan broj naručenih pacijenata u našim bolnicama je veći od 852.000, prosječno se na preglede čeka 171 dan.

Kod nekih bolesti je pitanje dana pa pacijenti nemaju vremena čekati pola godine na pregled. Avberšek ističe da su liste duge otkako su ukinuli sve što je nekadašnji ministar Siniša Varga uveo poput Programa Plus i Programa 72 sata koji je primjerice teško oboljelima od raka omogućavao početak liječenja unutar tri dana.

"Umjesto da je stanje bolje, jer se ma što tko mislio o Vargi zaista zdravstvo počelo uređivati dok je on bio, stanje je gore nego ikada. Nakić je sve ukinuo što je Varga uveo. Tako su ukinuta i popodnevna dežurstva jer liječnici ne žele raditi drugu smjenu (ne svi naravno), a zbog toga se na magnetsku rezonancu čeka po tri godine. Oni obave prosječno 6 pregleda i popodne ti skupi uređaju skupljaju prašinu. U privatnim klinikama pak obave od 19 do 24 pregleda, a cijene se kreću prosječno od 2500 do 3000 kuna, ovisno koji se dio tijela treba snimiti", kaže Avberšek.

Milan Kujundžić | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Tko određuje kako će liječnici rade pojasnili su nam Ministarstva zdravstva: "Početak, završetak i raspored radnog vremena zdravstvenih ustanova u mreži javne zdravstvene službe reguliran je Pravilnikom...Početak i završetak radnog vremena u pojedinim dijelovima zdravstvene ustanove kao i preraspodjelu radnog vremena kada se za to ukaže potreba određuje ravnatelj zdravstvene ustanove, vodeći računa o potrebama osiguranih osoba HZZO-a uz poštivanje načela kontinuiranosti, učinkovitosti i dostupnosti zdravstvene zaštite."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 04:24 08.Rujan 2018.

    Zapravo 2001 liječnik viška,uključujući i karikaturu od ministra.Liječniku je mjesto u ordinaciji,a ne u ministarstvu.Isto je i sa velemenadžerima-ne znaju organizirati čuvanje dvaju ovaca na ispaši,al ganjat poštene i radišne radnike itekako znaju.

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 16:58 07.Rujan 2018.

    Ovom "Einsteinu"nebih ni stado ovaca povjerio.