Top News
4600 prikaza

Otkriveno kako je Kujundžić ugrozio rad Hitnih službi

Milan Kujundžić
Žarko Bašić/ PIXSELL
Bruxelles je odobrio čak 173 milijuna kuna za sedam hrvatskih bolnica, ali je ministar veliki dio toga zabranio

Tjednik Nacional u novom broju piše o vjerojatno najozbiljnijoj aferi ministra zdravstva Milana Kujundžića. Europska unija odobrila je 173 milijuna kuna za obnovu hitnog prijema u sedam hrvatskih bolnica. Te projekte prvo je moralo odobriti Ministarstvo zdravstva, no prema dokumentima koje je objavio Nacional, ministar Kujundžić nekim bolnicama naprosto je radikalno smanjio iznose, a nekima uopće nije potpisao odobrenje.

Klinička bolnica u Mostaru Novac za Mostar Top News Bolnica u Mostaru kojoj smo platili dugove od 39 milijuna

Tri KBC-a – splitski, osječki i zagrebački Sestara milosrdnica, trebali su dobiti 31 milijun kuna svaki, a bolnice u Varaždinu, Sisku, Bjelovaru i Dubrovniku po 20 milijuna. No onda se uključio ministar. Iz ekskluzivnog dokumenta koji je objavio Nacional proizlazi da je gospodin Kujundžić osobno potpisao dokument kojim KBC Osijek te KBC Split, umjesto spomenutog iznosa, 31 milijun kuna, mogu dobiti najviše 20,5 milijuna kuna, a Varaždinska bolnica 14 umjesto 20.

Priča se komplicira i za zagrebački KB Sestara milosrdnica; za obnovu hitnog bolničkog prijema potrebno je ukupno 50 milijuna kuna. Iz europskih fondova odobren im je 31 milijun, no rokovi ističu, a ministar nije potpisao suglasnost ni objasnio kako će država osigurati preostalih 19, iako su projekti prošli kompletnu proceduru i dobili odobrenje europskih institucija. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je još u travnju 2017., no gospodin Kujundžić od tada se nije oglasio pa, kako piše Nacional, iz EU prijete da će raskinuti ugovor.

Iznimno je pritom problematično to što Nacional tvrdi da je ministar lagao. Na njihove upite odgovarao je kako nema ništa s ovim smanjenjem sredstava, i upućivao ih na stručno povjerenstvo, a onda je osobno poslao pisma ravnateljima spomenutih bolnica. Nacional je ta pisma i objavio.

Milan Kujundžić | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Da Kujundžić stoji iza ovakvih odluka, za Nacional je potvrdilo nekoliko upućenih izvora, ali i varaždinski župan Radimir Čačić koji tvrdi da je o svemu upozorio i premijera Andreja Plenkovića, no nije se dogodilo ništa.

Čačić je rekao kako je varaždinska bolnica izravno oštećena za 6 milijuna kuna i sad će županija morati taj iznos sama platiti ili smanjiti iznos projekta, što je zapravo nemoguće.

“Odluka je donesena bez ikakvih kriterija i na temelju paušalne ocjene ministra Kujundžića koji je na isti način već oduzeo 30-ak milijuna kuna projektu Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama”, kazao je Čačić.

Prema proceduri, zapravo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisuje natječaj, ali nadležno ministarstvo, u ovom slučaju Ministarstvo zdravstva, taj novac treba odobriti. No, iz nepoznatih razloga ministarstvo to nije napravilo i time je dovelo u problem opstojnost ovih projekata. U konkretnom dokumentu koji je objavio Nacional, a koji je datiran na 23. listopada prošle godine, ministar poručuje osječkoj bolnici da neće dobiti dodatan novac, te ih upućuje da pokušaju tražiti sredstva iz drugih izvora, no ne navodi koji su to.

Prosvjed građana ispred Ministarstva zdravstva, traže smjenu ministra Kujundžića Kolaps zdravstva Top News "Molite Boga da vam ne treba hitna pomoć"

Iz Nacionala su nakon ovog otkrića pokušali tražiti pojašnjenje i od uprava oštećenih bolnica, no oni su stali uz ministra. Iz osječke bolnice tako su poručili da Ministarstvo podržava i stoji uz sve njihove projekte. Možda treba napomenuti da je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Osijeka Mario Puljiz kojeg je tamo postavio baš Kujundžić, a bio je i član njegove stranke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 21:05 21.Kolovoz 2018.

    Jebiveter s Dr. diplomom,od silne intelegencije,nezna,šta će.