Top News
296 prikaza

ISIL koristi utopljenog dječaka u propagandne svrhe

Grafit Aylana Kurdija u Brazilu
Twitter/ Die Welt
Islamska država je u svojem časopisu 'Dabiq' objavila fotografiju dječaka kao upozorenje onima koji pokušavaju pobjeći

Fotografija Aylana Kurdija, trogodišnjaka koji su utopio i čije je beživotno tijelo pronađeno na turskoj obali početkom rujna, postalo je diljem svijeta simbol stradanja izbjeglica. 

Stotine medija objavile su fotografiju kao upozorenje Europi, ali i ostatku svijeta da i najmanji bježe pred terorizmom i ratom i da su njihova stradanja posljedica onoga što se zbiva u Siriji. Nitko nije ostao imun na prikaz dječaka, pa su istu fotografiju poželjeli iskoristiti i oni odgovorni za to što je ovaj dječak uopće napustio dom i krenuo s obitelji u potragu za boljim životom. 

Tako je propagandi časopis Islamske države, Dabiq, objavio fotografiju kao upozorenje što čeka djecu iz Sirije, ali i sve druge koji pokušaju napustiti njihovu vladavinu. A članak je, makar nevoljko, otkrio ono što ISIL ne želi sam sebi priznati: da su Sirijci i Iračani koji žive na teritoriju pod njihovom kontrolom toliko očajni da će radije riskirati živote nego da ostanu u svojim domovina.

Tijelo Aylana Kurdija na turskoj obali | Author: Facebook Facebook

I dok je ostatak svijeta upozoren da Sirijci pod svaku cijenu pokušavaju pobjeći pred barbarstvom ISIL-a, militantna skupina Sirijcima je ukazala na to da je napuštanje Islamske države 'velik i opasan grijeh', koji će rezultirati time da će djeca i unučad izbjeglica napustiti islam zbog kršćanstva, ateizma i liberalizma.

Čak i ako sirijska izbjeglička djeca ne postanu nevjernici u Europi, definitivno će biti "pod konstantnom prijetnjom nevjere, sodomije, droga i alkohola", piše Dabiq, te dodaje da će djeca koja eventualno ne upadno u 'vrelo grijeha' patiti jer će zaboraviti arapski - jezik Kurana i islama.

Kao i inače, i ovaj tekst je pokušao ukazati na to da muslimani ne smiju napustiti ISIL-ov teritorij koristeći vjerske razloge, tj. citirajući Kuran, a podršku su odmah dobili od svojih podržavatelja koji su uzeli na nož sve muslimane koji napuštaju Islamsku državu, prozivajući ih zbog odlaska u zemlje nevjernika. 

Neki od najgorih kritičara su strani islamistički borci koji su šokirani idejom da Sirijci i Iračani odbijaju živjeti pod vlasti ISIL-a. 

Tako na Twitteru jedan čečenski militant tvrdi da su izbjeglice, u želji da dobiju boravište u Europi, spremne prodati religiju i postati kršćani, a Abu Aisha al-Kazakhim, ISIL-ov militant u Mosulu, podrijetlom iz Kazahstana, 'oprao' je jednog Sirijca koji je plesao sa ženama nakon što je došao u Europu.

No kritike ne dolaze samo od strane ISIL-a, piše Atlantic. I Abu Ubaidah, Sirijac koji se boru uz grupu Čečena, Ajnad al-Kavkaz, objavio je fotografiju na kojoj je napisao koji sve užasi očekuju izbjeglice u Europi, uključujući i nemuslimanske zakone, golotinju i politeizam.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.