Top News
2814 prikaza

ISIL paničari: Oteli su stotine obitelji da im služe kao živi štit

ISIL
YouTube screenshot
Iračke snage potpomognute moćnim američkim zrakoplovstvom stežu obruč oko velikog uporišta ISIL-a

Islamska država poznata je po svojoj brutalnosti, a Ujedinjeni narodi javljaju da je ISIL podlo zarobio više od 500 obitelji i koriste ih kao živi štit u borbama oko Mosula.

Oko dvjesto obitelji iz sela Samalia i još oko 350 obitelji iz Najafije su protjerane u ponedjeljak iz svojih domova i prebačeni su u Mosul. "Očito je da ISIL pokušava na sve načine zaustaviti bijeg civila", ispričala je Ravina Shamdasani iz ureda za ljudska prava UN-a CNN-u.

ISIL smaknuće u automobilu Grozna smaknuća Life ISIL ima novu metodu ubijanja - aparatom za varenje

Zeid Ra'ad Al Hussein, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, rekao je da imaju dokaze o nekoliko slučajeva prisilnog seljenja civila iz okolnih sela u sami Mosul. Dobili su i informacije da pripadnici Islamske države nemilosrdno ubijaju civile u čiju odanost sumnjaju.

"Iznimno smo zabrinuti zbog izvještaja da ISIL koristi civile u i oko Mosula kao živi štit ispred iračkih snaga. Postoji i smrtno ozbiljna opasnost da će borci ISIL-a radije pobiti etničke i vjerske manjine nego ih osloboditi", rekao je al-Hussein.

UN je dobio izvještaje da je ISIL pobio najmanje 40 civila u selu nedaleko od Mosula i trenutačno istražuju jesu li te informacije točne.

Sirijski dječak drži pušku u sirijskom gradu Džarablusu Što poslije Top News 10 ratova koji će nastati kao posljedica Islamske države

Dvjestotinjak kilometara od Mosula, u iračkom gradu Kirkuku vode se žestoke borbe između ISIL-a i kurdskih pešmergi uz koje se bore i pripadnici šijitskih paravojnih formacija. Deseci džihadista napali su četiri policijske stanice i nakon toga se proširili kroz stambene četvrti.

Snage sigurnosti kažu da su ubile najmanje sedmoricu ISIL-ovaca, ali civilne žrtve još uvijek nisu poznate. Snimke lokalnih medija pokazuju mrtve i ranjene borce na ulicama.

Isti izvori kažu da je tridesetak džihadista zauzelo napuštenu zgradu na jugu Kirkuka odakle su otvorili vatru po snagama sigurnosti. Iračka vojska i policija, zajedno s kurdskim pešmergama, opkoljavaju zgradu dok situacija u samom gradu je i dalje iznimno napeta.

Vojni analitičari pretpostavljaju da je napad na Kirkuk diverzija, a ISIL se nada da će barem dio vojnika s bojišta prema Mosulu morati okrenuti se prema Kirkuku i tamošnjim borbama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tomo 03:29 22.Listopad 2016.

    Takove bjednike smo i mi imali devedesetih i prije Oluje da su stavljali oko sebe zene i djecu da bi se zastitili od progona , bjednici a ne ratnici, to treba sve unistiti do zadnjega