Top News
292 prikaza

Pogubna propaganda - studenti medicine odlaze u Siriju liječiti islamiste

Rat u Siriji
DPA/PIXSELL
Grupa stranih studenata medicine navodno je otputovala u Siriju kako bi radili u ISIS-ovim bolnicama

Grupa od 11 mladih ljudi, uključujući sedam Britanaca, jednog Amerikanca, Kanađanina i dvoje Sudanaca otputovala je u Siriju, tvrdi političar turske opozicije - Mehmet Ali Ediboglu.

Ediboglu je izjavio daje pričao s obiteljima studenata koje su uvjerene da su njihovi najdraži željeli raditi za ISIS, te su zatražili političarevu pomoć kako bi pronašli studente u susjednoj Siriji.

"Oni su prevareni, ispranog mozga. To mislim ja, ali i njihova rodbina", izjavio je Ediboglu i dodao da grupa nije otputovala s ciljem da se pridrži u borbama. "Nemojmo zaboraviti na činjenicu da su oni svi liječnici. Tamo su kako bi pomogli, a ne kako bi ratovali."

Osam studenata je upravo diplomiralo, dok ih je troje na posljednjoj, apsolventskoj godini. Učili su u Khaortoumu u Sudanu.

Sirijske izbjeglice u Iraku | Author: Thomas Rassloff/DPA/PIXSELL Thomas Rassloff/DPA/PIXSELL

Najmanje sedam roditelja navedenih studenata došlo je blizu tursko-sirijske granice gdje se mole za povratak svoje djece, te su izjavili da neće napustiti Tursku bez njih, prenosi CNN.

Dr. Maumoon Abdulqadir izjavio je da je kćeri Leni, jednoj od studentica, poslao poruku da zna da ona želi pomoći no da to može učiniti da drugačiji način i da postoje mnogi koje žele njezinu pomoć, ali ne na ovaj način.

Inače, vlasti upozoravaju da sve veći broj stranih ratnika putuje kako bi se pridružili ISIS-ovim redovima. Sve je teže procijeniti koliko su medicinskog osoblja regrutirali.

Prošle godine je 19-godišnjakinja iz Colorada uhićena u zračnoj luci u Denveru kad se krenula priključiti ISIS-ovom kampu, u kojem je željela služiti kao medicinska sestra.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.