Top News Izbori u Americi
2131 prikaza

Za izbore u SAD-u pripremaju se i naoružani rasisti

YouTube
Obožavaju teorije zavjere i Trumpa, puni su oružja, s krajnje su desnice i vjeruju da Clinton sprema "izbornu krađu"

Ostalo je još samo pet dana do američkih predsjedničkih izbora, a za njih se pripremaju i ilegalne, ekstremističke, paramilitarne skupine u SAD-u. Reuters je svoju reportažu započeo u zabiti savezne države Georgije gdje je pronašao pripadnke organizacije "Three Percent", samoproglašenih "zaštitnika ustava SAD-a", koji smatraju sasvim legitimnim da se politički bore i oružjem, a jedna od stvari za koje se bore je pravo na sasvim slobodno nošenje oružja. Reutersovi reporteri zatekli su ih usred vježbi borbe prsa o prsa. "Koliko će vas glasati za Trumpa? Hu-ra!, vikao je Chris Hill, jedan od "tri-postotnjaka". "Hu-ra!", uzvratilo mu je desetak naoružanih kolega razbacanih unaokolo po šumi tog jutra.

Hillary Clinton E-mailovi Top News FBI iznenadio Hillary: Nije znala da vode novu istragu protiv nje

Kako se do sada najdramatičniji izbori u SAD-u u novije vrijeme bliže, pojedine naoružane skupine pripremaju se za mogućnost izborne krađe, kako oni to već sad povremeno zovu, i građanske nemire u slučaju pobjede Hillary Clinton. Kažu da oni neće ispaliti prvi hitac, ali i da "ne namjeravaju ostaviti svoje oružje kod kuće". Trumpova kampanja ponukala je ljude poput njih da se pokrenu nakon što je Trump obećao deportirati ilegalne imigrante, zabraniti muslimanima ulazak u SAD, te gradnju zid uzduž granice s Meksikom. Sam Trump je u nekoliko navrata upozorio na opasnost da "namještanje izbora", te je najavio da, u slučaju da on ne bude proglašen pobjednikom, možda neće priznati rezultate. Do sada je najmanje jedna ilegalna paramilitarna skupina iz SAD-a pozvala svoje članove na promatranje izbora upravo iz tih razloga. Riječ je o Oath Keepers, skupini vrlo bliskoj "Three Percent", koja za sebe tvrdi da okuplja 30.000 ljudi, a koju dio demokratske javnosti SAD-a godinama smatra opasnim rasističkim, nasilnim, desno ekstremnim protuvladinim pokretom.

Donald i Melania Trump Sodoma i Gomora Top News Trumpove tajne zabave s maloljetnicama i hrpom kokaina

Organizacija Southern Poverty Law Center, koja prati takve skupine diljem SAD-a, procjenjuje da je u zemlji trenutno 276 grupa takvog ili sličnog profila. 2008. bilo ih je aktivnih samo 42. Oduvijek skloni kojekakvim teorijama zavjere, uglavnom su se s vlastima sukobljavale u nizu sukoba oko zemlje po zapadnim državama SAD-a. Sada ih okuplja strah od toga da će Hillary Clinton, ako pobijedi, "gurnuti SAD dalje na ljevicu". "Čudim se kako sam uspio preživjeti osam godina Obame, a da nisam doslovno poludio. A Hillary bi bila ista takva", kazao je reporterima Hill. Militante su novinari, očito po prethodnom dogovoru, zatekli rano ujutro okupljene oko logorske vatre, pripremajući se za pucanje iz automatskih pištolja i dugih cijevi u improvizirane mete. Mnoštvo tih skupina je rascjepkano, ali unatoč tome postoji djelomično formalni nacionalni pokret koji ih okuplja. Mnogi od njih više ili manje otvoreno najavljuju mogući oružani marš prema Washingtonu ukoliko Clinton pobijedi.

Donald Trump Svi u strahu Top News Top svjetski ekonomisti: Ne glasajte za Trumpa, on je opasan

Hill kaže da on ne bi htio da njegovi ljudi u tom slučaju vode takav prosvjed, ali da će braniti prosvjednike, ako do toga dođe i ako bi ih vlasti pokušale razoružati. Nije riječ o nimalo bezazlenim stvarima. "Prije ove kampanje ovakve ideje su dopirale samo s krajnjih margina američke političke scene. Sada su ovakve ideje legitimizirane", kazao je novinarima Ryan Lenz iz Southern Poverty Law Centera. Bivši republikanski predstavnik Illionisa u Kongresu Joe Walsh objavio je prije nekoliko dana na Twitteru doslovno ovo: "Ako Trump izgubi, ja odmah uzimam svoju mušketu", a konzervativni komentator Wayne Root maštao je o Clintoničinoj smrti na Trumpovom skupu u Las Vegasu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.