Top News
1011 prikaza

Jedini američki predsjednik koji je morao dati ostavku

Richard Nixon
US National Archives
Nixon je pomilovan i nikad nije odgovarao zbog špijuniranja političkih protivnika

"Dobro večer. Ovo je 37. put da vam se obraćam iz ovog ureda gdje su donešene mnoge odluke koje su oblikovale povijest naše države". Tako je počeo jedan od najznačajnijih govora u povijesti američke politike, govor kojim je Richard Nixon obznanio ostavku na mjesto predsjednika SAD-a.

Toga 8. kolovoza 1974. godine, Nixon je postao prvi i posljednji američki predsjednik koji je odstupio s dužosti, a iza njega je ostala samo jedna riječ naslijeđa.

Watergate.

Jedan od najvećih političkih skandala u američkoj povijesti Nixonovo je naslijeđe. Tom prilikom provaljeno je u sjedište Demokratske stranke kako bi otkrili njihove tajne informacije koje bi mogle pomoći Nixonu u osvajanju još jednog predsjedničkog mandata.

Međutim, sve je počelo dvije godine ranije kada je uhićeno pet osoba zbog provale u kompleks Demokrata u Washingtonu. FBI je istražio i otkrio povezanost novčanica pronađenih kod provalnika i crnog fonda Odbora za reizbor predsjednika (CREEP), službene organizacije Nixonove kampanje. Iduće godine na svjetlo dana došli su novi dokazi, a među njima i svjedočanstva bivših zaposlenika Nixonove kamapnje koji su ispričali i da Nixon snima sve razgovore u uredu predsjednika. 

Uslijedila je duga pravna bitka, ali na kraju je Vrhovni sud presudio da Nixon mora predati snimke tih razgovora vladinim istražiteljima. Snimke su otkrile da je Nixon pokušavao sakriti provalu i da je pokušao iskoristiti državne dužnosnike kako istraga ne bi dovela do njega.

Suočen sa sve slabijom podrškom javnosti i gotovo sigurnim opozivom s dužnosti, dao je ostavku na današnji dan prije četrdeset i dvije godine.

Na mjestu predsjednika naslijedio ga je Gerald Ford. Samo nekoliko mjeseci kasnije Ford je dao bezuvjetno pomilovanje Nixonu za sve zločine protiv Sjedinjenih Američkih Država koje je možda počinio tijekom obnašanja dužnosti predsjednika. Pomilovanje je bilo iznimno kontroverzno, a jedan od Fordovih najbližih prijatelja, glasnogovornik Jerald terHorst dao je ostavku zbog pomilovanja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 21:23 23.Ožujak 2019.

    špijunirao protivnike, nastavio zestoki rat u vijetnamu. gušio demokraciju, ,,,

  • nelson 22:08 19.Ožujak 2018.

    najgori predsjednik amerike