Top News
2984 prikaza

Reakcija šefa Bijele kuće pokazuje što misli o Trumpu

Donald Trump drži govor u Ujedinjenim narodima
EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL
Šef Bijele kuće nije se mogao suzdržati i pokazao je, možda i nesvjesno, što zapravo misli o govoru svog šefa

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je upozorio da će Sjedinjene Države biti primorane "u potpunosti uništiti" Sjevernu Koreju ako Pjongjang ne odustane od razvoja nuklearnog oružja, izrugujući se pritom sjevernokorejskom vođi kojeg je nazvao "rocket man" po filmskom liku poručujući da je na putanji samouništenja, prenosi Hina.

Kad je Trump na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda izgovorio to svoje dosad najžešće upozorenje Sjevernoj Koreji koja zabrinjava međunarodnu zajednicu svojim testovima raketa, prostorijom se proširio glasan žamor. Međutim, reakcija šefa Bijele kuće, generala Johna Kellyja, možda i najbolje pokazuje što slušatelji misle o prijetnjama šefa najmoćnije vojske na svijetu Sjevernoj Koreji.

Kelly, izgleda, nije se mogao suzdržati i primio se za glavu koliko ga je šokirala izjava američkog predsjednika.

Ako se Sjeverna Koreja ne povuče, istaknuo je Trump, "nećemo imati izbora i u potpunosti ćemo ju uništiti". 

"Rocket man je u samoubilačkoj misiji koja prijeti njemu i njegovu režimu", kazao je. 

Pozvao je članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na izolaciji režima sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una sve dok ne prestane s "neprijateljskim" ponašanjem. 

Misija Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima otkrila je da je njihov niže rangirani diplomat ostao sjediti u prvom redu delegacije tijekom Trumpova govora. 

Neke zemlje članice kritizirale su prvi govor američkog predsjednika u UN-u u kojem je Iran uključio u "malu skupinu užasnih režima" i upozorio da će SAD, bude li morao, "totalno uništiti" Sjevernu Koreju, prenosi Hina.

"Trumpov govor mržnje pripada srednjem vijeku", rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

Pyongyang tek treba odgovoriti na Trumpovu prijetnju uništenjem te izolirane, komunističke države.

Američki predsjednik iznio je viziju svijeta sastavljenog od suverenih država koje rade za dobro svojih građana, no velik dio izlaganja na zasjedanju Opće skupštine posvetio je napadu na "užasne režime", S.Koreju, Iran i Venezuelu.

"Bio je to pogrešan govor, u pogrešno vrijeme i pred pogrešnom publikom", rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.