Top News
4464 prikaza

Kako je balkanski Escobar dobio hrvatsku putovnicu?

Darko Šarić
Screenshot
Godinama se skrivao po zemljama Južne Amerike, ali tajne službe su ga ipak uhvatile

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je Darka Šarića krivim u ponovljenom postupku za šverc više od pet i pol tona kokaina iz Južne Amerike u Europu. Osuđen je na 15 godina zatvora.

Prvobitnu odluku kojom je Šarić kažnjen na 20 godina zatvora Žalbeni sud ukinuo je u lipnju 2016. godine i  naredio ponavljanje suđenja, javlja Blic. 

Tužiteljstvo za organizirani kriminal u završnoj riječi od suda je zatražilo da Šarića osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora kao organizatora kriminalne grupe.

Za trojicu svjedoka suradnika tužiteljstvo je predložilo kazne manje od godinu dana, dok je za ostalih 18 optuženih predložilo maksimalne kazne za krivična djela "udruživanje radi vršenja krivičnih djela" i "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Paketići droge 10 godina iskustva Life Dnevnik liječnice: Kako mulama vadimo drogu iz crijeva

Šarićevim suradnicima prijeti 10 do 20 godina, dok njemu kao organizatoru grupe prijeti 30 do 40 godina.

Osmorica optuženih još su u bijegu.

Narkoboss Šarić je četiri godine bio lice s tjeralice zbog krijumčarenja 5,6 tona kokaina, pranja novca i umiješanosti u likvidacije više ljudi. Skrivao se u zemljama Južne Amerike, a srpski mediji pišu i da je jedno vrijeme proveo u Južnoafričkoj republici.

Navodno se i podvrgavao plastičnim operacijama ne bi li promijenio izgled. Sve dok srpska tajna služba 2013. nije organizirala posebnu grupu koja ga je tražila devet mjeseci. 

Nakon što je uhićenje postalo izvjesno, policiji se javio Šarićev odvjetnik i ponudio predaju. 

Šarić je u ožujku 2014. u pratnji specijalaca sletio u zračnu luku u Beogradu i od tada je iza rešetaka. Šarić je najtraženiji narko bjegunac postao nakon akcije urugvajske policije kodnog naziva “Balkanski ratnik”. 

Zapravo je s kumom Draganom Tošićem iz Ljubljane i organizirao tu bandu kriminalaca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, koji su s dva milijuna eura gotovine u Urugvaju kupili 2171 kg kokaina. 

Pretrpani zatvori u Brazilu Užas Brazila Life Hrvatski diler: Preživio sam užase zatvora u Južnoj Americi

Drogu su namjeravali u Europu prevesti prekooceanskom jahtom. No kokain je zaplijenjen. Bila je to samo jedna od akcija “Balkanskog ratnika” te je optužnica Šariću prilično duga. Šarićev klan novac od šverca droge “prao” je ulažući u legalne poslove. 

Doslovce su “krvavim” novcem kupovali vile, hotele, diskoteke i restorane te najskuplje aute, koji su im statusni simboli. Kako bi zameli trag novca, nerijetko su se koristili i imenima rođaka. Balkan je doslovce bio zapljusnut Šarićevim kokainom. 

Osim zaplijenjenih dvije tone kokaina u Urugvaju, Šarićevu bandu se teretilo da su 2008. i 2009. iz Južne Amerike do talijanskih luka prokrijumčarili više od pola tone kokaina.

Iako je danas, navodno, težak 27 milijardi dolara, narkoboss Šarić u policijske spise je 1991. ušao pljačkom trgovine. On i prijatelj tada su ukrali salamu, čajnu, slaninu, suha rebra, gljive, eurokrem, čarape, prženu kavu... 

Tijekom njegovog bijega je Blic opisao kako je Šarić koristio originalnu hrvatsku putovnicu izdatu u konzulatu u Tuzli.  Iako su svi podaci u putovnici lažni, otisak prsta je uistinu Šarićev, piše srpski Blic. Sve to ukazuje da je Šarić prije izdavanja putovnice imao i hrvatsku osobnu iskaznicu sa svojom fotografijom. Izvor iz MUP-a Srbije rekao je da Šarić nije koristio te dokumente od kada je za njim izdana tjeralica. Ranije je putovao po Europi.

Pucnjava u Splitu Brutalni Top News Mafija vlada Splitom: Pucnjave usred dana, paleži, pljačke...

- Otkriveno je i da je u istim periodima putovalo još nekoliko ljudi, za koje je sada utvrđeno da su koristili hrvatske putovnice, a nisu njeni državljani. Pretpostavljamo da su oni, iako su putovali drugim autima, zapravo Šarićevi suradnici i da su putovali s njim, rekao je izvor Blica krajem 2011. godine.

Iduće godine se pojavila informacija da je Šarić sastavio svojevrsnu listu za odstrjel.  Navodno je ponudio nagradu od deset milijuna eura za likvidaciju šestero najviših državnih dužnosnika koje smatra odgovornim za krah svog imperija, javlja Press.

Na navodnoj listi bili su Boris Tadić, bivši srbijanski predsjednik, Miodrag Rakić, šef predsjednikova ureda i predsjednik ureda za koordinaciju Savjeta za nacionalnu sigurnost, Ivica Dačić, ondašnji mandatar za sastav nove vlade, Saša Vukadinović, šef srpske sigurnosne službe BIA-e, Miljko Radisavljević, tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala, te nekadašnja ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Prljavo zarađeni novac navodno je prao i preko nekadašnje Hypo banke, ustvrdile su novine Österreich koje se pozivaju na interni protokol i istragu vlasti u Srbiji. Banka je navodno oprala 100 milijuna eura. Šarić je u travnju optužen za šverc 2,7 tona kokaina.  Novac je navodno ulagao preko off shore kompanija na račune Hypo banke u Lihtenštajnu. Paralelno uz to, u razdoblju od 2007. do 2008. godine, je dobio kredit od 81,56 milijuna eura od Hypo Group Netherlands Corporate Finance, a Hypo Alpe Adria International AG odobrila mu je kredit od 17,9 milijuna eura od 2008. do 2009.godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.