Top News
1118 prikaza

Kako je Nigerija mijenjala zarobljene ISIL-ovce za otete djevojke

Djevojke koje je Boko Haram oteo, pa su ili pobjegle ili oslobođene
AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/PIXSELL
U zarobljeništvu su provele skoro tri godine, prisilno su ih vjenčavali, silovali, većina ih je rodila

Tog dana u travnju 2014. 276 djevojaka u srednjoj školi u gradiću Chibok na sjeveroistoku Nigerije bilo je zauzeto rješavanjem ispita iz fizike, kad su im u školu upali militantni Boko Harama i oteli ih. Prije nekoliko dana militanti terorističkog pokreta povezanog i s ISIL-om i s Al-Kaidom, oslobodili su 21 djevojku, od kojih je njih 18 u zatočeništvu i rodilo, a mediji su izvijestili da je riječ o zamjeni za oslobađanje četiri zarobljena pripadnika Boko Harama.

Otete djevojke Boko Haramovci su od prvog trenutka stali koristiti za svoje propagandne filmove. Obrazovane, mlade maloljetnice odjenuli su u odjeću u skladu sa svojom radikalnom ideologijom i stali ih prisilno vjenčavati za svoje militante. One među njima koje su bile kršćanke, prethodno su silom preobratili na islam, odnosno na vahabističku verziju islama koju Boko Haram zagovara.

Jedna od djevojaka je pričala da su u jednom trenutku čak izdržale 40 dana bez hrane. Bilo je i ispovijesti o tome kako su preživljavale bombardiranja. "Bile smo u šumi kad je blizu nas pala avionska bomba. Eksplozija mene nije ozlijedila", pričala je poslije oslobađanja jedna od njih. Kratko nakon otmice pobjeći ih je uspjelo 57. Još poneku uspjele su spasiti nigerijske vlasti, šest ih je, koliko se zna, u međuvremenu umrlo i danas je u zarobljeništvu još, procenjuje se, možda čak i 197. U jednom takvoj akciji protiv Boko Harama nigerijska vojska pobila je 35 militanata i oslobodila čak 97 žena i djece.

Apel za njihovo oslobađanje postao je viralan od prvog trenutka. Čak je i Michelle Obama na Twitteru podijelila hashtag #BringBackOurGirls. Prisilan brak za djevojke značio je, zapravo, niz silovanja. Boko Haram je za njih tražio otkupninu od pet milijardi eura, da bi pregovori uopće uspjeli početi tek relativno nedavno. Uz Zapadne posrednike. "Na zahtjev vlade Nigerije Švicarska je uz pomoć Međunarodnog Crvenog križa uspjela uspostaviti kontakt između vladinih predstavnika i predstavnika Boko Harama. Motivi Švicarske isključivo su humanitarne prirode", izjavio je nakon oslobađanja švicarski ministar vanjskih poslova Pierre-Alain Eltschinger. Vlada Nigerije ne priznaje da su djevojke razmijenjene za zarobljene pripadnike Boko Harama.

"To nije bila razmjena, nego oslobađanje nakon bolnih pregovora i uspostavljanja povjerenja kod obje strane", izjavio je nigerijski ministar informiranja Lai Mohammed. U međuvremenu su se pojavile i informacije da je za djevojke ipak plaćena određena otkupnina. Djevojke su naposljetku vraćene svojim obiteljima koje su ih dočekale u eksploziji emocija. "Nisam znala da će doći dan poput ovog, da ćemo opet plesati i zahvaljivati Bogu na oslobađanju", rekla je tada u suzama upravo oslobođena Glory Dama. Na tiskovnoj konferenciji u petak u Berlinu nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari je u društvu Angele Merkel rekao da je u zatočeništvu još oko 100 djevojaka.

Što se dogodilo s ostalima, nije rekao. "One su još u rukama terorista negdje na teritoriju koji obuhvaća bazen jezera Čad, Kameruna, Nigera i Nigerije. Vlada se nada da će uspjeti prikupiti dovoljno podataka kako bi oslobodila i ostale", rekao je Buhari. On je nekoliko dana ranije rekao i to da postoje naznake da bi se s Boko Haramom mogao postići dogovor o oslobađanju još 83 djevojke.

Boko Haram je islamistički teroristički pokret osnovan još 2002., u doba globalnog širenja Al Kaide. Kako se dio Al Kaide pridružio ISIL-u, odnosno naprosto pretvorio u ISIL, tako je i Boko Haram postao dio tog procesa. Zastava Boko Harama danas je izrazito ISIL-ovska po stilu, njihovog vođu Abua Musaba al-Barnawija postavio je ISIL, a njemu se suprotstavlja manja frakcija Boko Harama koja je još uvijek odana al-Kaidi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.