Top News
363 prikaza

Kako je propalo dizanje u zrak crkve Notre Dame

Spriječili su napad na katedralu Notre Dame
Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL
Teroristkinje koje su pripremale veliku eksploziju napravile su nekoliko nevjerojatnih pogrešaka

Na kraju su u Parizu uhvatili i treću, 19-godišnju djevojku, radikaliziranu ISIL-ovskim idejama. Jednom je policajcu pritom zarila nož u rame, ali su je, dok je bježala, ranili hicima iz pištolja i ipak uhitili. Francuska nije imala pojma što se događa te mirne, kasnoljetne, sunčane nedjelje. Što je možda i najbolje kako ne bi još jednom došlo do panike. Antiterorističke jedinice prvo su u nedjelju u neposrednoj blizini katedrale Notre Dame otkrile Peugeot 607, nakrcan sa sedam velikih boca propana. Srećom bez detonatora. Već u utorak poslijepodne policija je uhitila i dvije žene, u dobi od 23 i 39 godina, zbog aktivnosti povezanih s ideologijom ISIL-a. Nekoliko sati poslije francuska javnost prvi put je saznala za pokušaj napada na svjetski znamenitu katedralu.

Nekoliko stvari je pritom jako zanimljivo. Policija je slučaj tako elegantno riješila da se diljem EU-a o tome piše kao o pukom "incidentu". Automobil pripada Parižaninu koji je već neko vrijeme na listi sumnjivih zbog vjerske radikalizacije, ali ga policija nije maltretirala, jer je do automobila došla upravo zahvaljujući njegovoj dojavi da je njegova kći nestala i da je odvezla njegov automobil. Automobil su pronašli malo teže jer su ga tri žene parkirale, a da su prethodno skinule tablice, zasigurno kako ga policija ne bi uočila s obzirom da se vodio kao ukraden. Pritom su napravile dvije nevjerojatne pogreške; ostavile su upaljena svjetla na automobilu, a i parkirale su ga na mjestu na kojem je parkiranje zabranjeno.

Daily Beast u svojoj kolumni povodom tog događaja špekulira je li riječ o trima mladim ženama povezanima s terorističkom skupinom ozloglašenog Abdelhamida Abaaouda, terorista koji je imao vrlo ozbiljnu ulogu u ISIL-u u Siriji, odnosno, jesu li same radikalizirane na sličan način. Kolumna špekulira i da je moguće da je riječ o neovisnim vjerskim fanatkinjama koje je ISIL-ova teroristička kampanja inspirirala na vlastiti pokušaj terorističkog napada. Sudeći prema nekim nevjerojatnim propustima u pripremi napada, one ili su djelovale na vlastitu ruku, ili je teroristički pokret naglo toliko oslabio da je prisiljen angažirati toliko slabo pripremljene "spavače" da ih se ne može označiti čak niti kao prosječne.

ISIL je prije nekoliko tjedana pretrpio vrlo težak udarac kad su ruski bombarderi zračnim udarom u sirijskoj provinciji Alep ubile ISIL-ovog glasnogovornika Abua Muhammeda al-Adnanija. Glasnogovornik pritom ne smije zavarati, jer riječ je ovaj Sirijac iz pokrajine Idlib skoro do samih početaka ISIL-a bio apsolutno prvi suradnik i čovjek od povjerenja al-Kaidinog čovjeka broj jedan odmah nakon upada zapadnih trupa u Irak Abua Musaba al-Zarqawija. Al-Adnani je, navodno, bio takav ISIL-ov kadar da je ispod sebe imao kompletne ISIL-ove operacije u Siriji.

SAD je za njegovu glavu nudio pet milijuna dolara. Savršeno je jasno da je ISIL s njegovom smrću pretrpio strašan udarac, dok istodobno jako brzo gubi teritorij u Iraku, a u Siriji ga spašava isključivo naglo iskrsnuli sukob između vojske Turske koja je upala u Siriju kako bi spriječila snage Kurda da se povezu u jednu teritorijalnu cjelinu. U Europi, u međuvremenu, onako jezivih terorističkih akcija kao što je bio napad u Parizu u studenom 2015., više nije bilo. Posljednjih mjeseci bila je riječ ili o spavačima ili o ljudima koji su, poput vozača kamiona u Nici u srpnju, ljude ubijali inspirirani ISIL-ovim ideolozima na brzinu i potom bez ikakve posebne pripreme ili obuke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.