Top News
3033 prikaza

Kako je Trumpov zet uspio godinama ne plaćati porez?

Ivanka Trump i Jared Kushner
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Savjetnik Donalda Trumpa i mladi poduzetnik smislio je poduzetnički perpetuum mobile koji mu omogućava neplaćanje poreza na dobit

Jared Kushner, zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, "težak" je 324 milijuna dolara. No, novi dokumenti pokazuju kako Kushner već nekoliko godina nije platio dolara poreza na dobit, piše The New York Times koji korak po korak objašnjava kako je Kushneru to uspjelo.

Korak 1: Kupnja

Kushner kupi nekretninu. Većina novca dolazi u obliku kredita i hipoteka od strane banke

Korak 2: Otpisivanje

Prema federalnom zakonu o porezu, investitori u nekretnine mogu "otpisati" kupovnu cijenu zgrade (osim zemljišta) - na period od desetljeća. Kushner Companies potrošio je minimalno vlastite gotovine, kompanija radi velike godišnje dedukcije bazirane na teoretskog deprecijaciji (obaranju cijena) zgrade.

Korak 3: Gubitak

Imanje generira profit za Kushnere. Ali svaka zarada, na koju bi se trebao platiti porez na dobit, biva "pojedena" količinom novca koju kompanija otpisuje na temelju deprecijacije. Rezultat je da je Kushner Companies formalno u gubitku (kada je riječ o net zaradi).

Jared Kushner | Author: REUTERS REUTERS

Korak 4: Investitori

Kompanija nepostojeći gubitak prebacuje na vlasnike, to uključuje i Jareda te njegovog oca Charlesa.

Korak 5: Poravnavanje

Gubitak se može koristiti kao "olakšanje" svoje vrste u godini kada je zabilježeno, i može se "prenijeti" kako bi poništio budući dobitak ili se dobi povrat poreza za protekle godine

Korak 6: Odgoda

Kada Kushneri prodaju nekretninu onda zaradom financiraju novu akviziciju. Ako se sve radi po dobro uštimanoj vremensko crti kompanija može do u nedogled odgađati plaćanje poreza na dobit koji duguje još od kupnje prve, originalne nekretnine.

Korak 7: Rezultat

Vidljiv je u dokumentima koje je objavio The New York Times.

Prihod

W-2 prihod: $198,000.

Oporezive kamate: $536,000.

Dividende: $1,000.

Kapitalni dobitak: $974,000.

Dedukcije

Porezni gubici od nekretnina i drugih partnerstva: $3.5 milijuna.

Porezni gubici preneseni iz prethodnih godina: $4.8 milijuna

Jared Kuschner i Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Ukupni prilagođeni bruto prihod

Negativan $6.6 million.

Povrat poreza

$4,000.

Peter Mirijanian, glasnogovornik za Kushnerovog odvjetnika Abbe Lowella kaže kako ne želi reagirati na pretpostavke derivirane iz dokumenata koji ne pružaju "cjelovitu sliku" i "nabavljeni su kršenjem zakona u klauzulama o neotkrivanju podataka".

"No, uvjeravam vas da je uvijek slušao savjete računovođa i odvjetnika, te je uredno plaćao porez na dohodak" kaže Mirijanian.

Dokumenti koje je američki medij dobio na uvid napravljeni su pod Kushnerovim nadzorom, kao dio pregleda nad njegovim financijama od strane institucija koje su razmišljale o tome da mu posude novac. Dokument ima više od 40 stranica, opisuje njegovo poslovanje, zaradu i posuđivanje od 2009. do 2016. godine. Dokument je The New York Timesu ustupila osoba koja surađuje sa Kushner obitelji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.