Top News
9914 prikaza

Kako su lagali da su dokumenti bolnice u Vukovaru izgubljeni

Vukovarska bolnica
YouTube
Srbijanski predsjednik je rekao i to da je vidio da da ga vrijeđaju kao "četnika", ali da on to nije

Sudeći prema onome što je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Hrvatska bi trebala dobiti kompletnu dokumentaciju iz Vukovarske bolnice. Na pitanje novinara o dokumentaciji koju je JNA odnijela nedugo nakon 18. studenog 1991., kad je obrana grada kapitulirala, Vučić je rekao:

"Ta pitanja su za nas vrlo teška i po vašem pitanju se vidi koliko na stvari različito gledamo. Možda ću vas iznenaditi odgovorom; neću vam reći što mi sve očekujemo iz Lore i da bude isti aršin prema Hrvatima kao i prema Srbima koji su počinili zločine."

Nakon takvog uvoda, međutim, Vučić je nastavio ovako: "Sve što može pomoći u pronalasku nestalih, sve ćemo pronaći da pomognemo. I mislim da ćemo imati značajnih pomaka u vezi s tim. I nemam problem s tim kad mi kažete da je tamo gdje je ubijeno 200 Hrvata da je počinjen zločin."

Kolinda Grabar Kitarović na kaputu ima napis na glagoljici Majka hrabrost Top News Evo s čim je Kolinda dočekala Vučića - znate li što piše?

Istaknuo je da je Kolinda Grabar Kitarović na tom pitanju inzistirala od njihovog prvog susreta. Liječnici i tehničari bolnice nakon pada su za potrebe evakuacije ranjenika do 20. studenog 1991. ujutro pripremili za svakog ranjenika povijest bolesti, no vojnici JNA po naredbi svojih zapovjednika dokumentaciju su odnijeli otprilike u isto vrijeme kad su odvodili iz bolnice dio osoblja i pokretnih pacijenata, mahom ranjenika.

Dan ranije Siniša Glavašević je u svojoj Kronici objavio da je u bolnici bilo 300 težih i 400 pokretnijih ranjenika, da je među njima bilo puno civila. Najavio je da će u konvoju iz bolnice prema Nuštru narednog dana biti 600 pacijenata, a navodio je i 200 ranjenika iz skloništa po Borovu. Na kraju je oko 200 ranjenika, bolesnika i medicinskog osoblja, njih 20, odvedeno na Ovčaru i tamo pobijeno. Godinama su vlasti u Beogradu tvrdile da je dokumentacija zagubljena, da naprosto ne znaju gdje se nalazi.

No, s dolaskom na vlast predsjednika Borisa Tadića neke su se stvari promijenile. On je tijekom posjeta Hrvatskoj u studenom 2010. sa sobom donio 25 protokola iz te dokumentacije. Tadić je tada posjetio i mjesto masovnog pokolja na Ovčari. "Ovdje sam i da, klanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječi isprike i iskreno žaljenje", kazao je tada.

Vukovarska bolnica | Author: YouTube YouTube

Dr. Vesna Bosanac za taj dio dokumentacije rekla je da je odmah znala da nipošto nije cjelovita, ali da je to bio znak da vlasti u Srbiji, ili barem netko od njih, ipak zna gdje se što nalazi. Rekla je da su četiri protokola bila bitna, tri koja su bila kopirani dijelovi zapisnika koje je vodilo medicinsko osoblje u bolnici.

"U njima su precizno navedena imena osoba s datumom kada je tko od njih primljen u bolnicu kao i brojem medicinskog protokola u što je uključen i 18. studeni 1991. godine. Bitan je i jedan protokol koji donosi popis pokopanih osoba u jednoj masovnoj grobnici", rekla je tada dr. Bosanac. Tada je postalo činjenično utvrđeno da je kroz bolnicu tijekom opsade prošlo 3470 ranjenika, da se na dan kapitulacije u bolnici nalazilo 450 ranjenika, od kojih 170 teških i nepokretnih, i 350 članova bolničkog osoblja.

Bilo je tu i nekoliko stotina građana civila koji su u bolnicu došli kako bi tamo dočekali evakuaciju. Tada su 174 ranjenika prebačena na slobodan teritorij Republike Hrvatske, dio ih je otišao na liječenje u Srbiju, a ostalima se sudbina razlikuje od slučaja do slučaja.

Dr. Agneza Aleksijević i njen suprug Zoran, koji su u bolnici radili tijekom cijele opsade, potom uspjeli doći do slobodnog hrvatskog teritorija, a nakon rata bili i prvi koji su se vratili u Vukovarsku bolnicu rekli su prije nešto više od jedne godine da su u bolnici obavili čak 2200 operacija u gerilskim medicinskim uvjetima, da im je 2. listopada u jednom danu stiglo čak 86 ranjenika, jednom prilikom pak u jednom satu njih 14, od čega polovica djece uslijed jedne jedine granate.

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović Oni u sedlu Top News Kad Vučić krene Plenkiju gdje će se sakriti Medved?

Dokumentacija je neophodna i za nastavak potrage za još uvijek nestalima i zbog elemenata poput popisa s patologije bolnice još od 1984. i kao povijesna arhivska građa. Predsjednik Vučić izrečenim nakon sastanka s predsjednicom Grabar Kitarović najavio je da će to Hrvatskoj biti vraćeno. Novinari su ga pitali i je li vidio transparentima kojima su ga dočekali prosvjednici.

"Vidio sam neke s transparentima na kojima je pisalo: 'Konju ne laži', 'Četnik početnik', 'Barabo vrati se u Srbiju'. Nisam četnik, nitko mi u obitelji nikad nije bio četnik. Obitelj Vučić je stradala u prošlom i pretprošlom ratu", odgovorio je i dodao da uvrede na svoj račun ne doživljava kao problem, čak i "ako je nekome lakše što će skupljati političke poene" na taj način.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.