Top News
3439 prikaza

Karamarko bi se vratio, ali nitko ga ne treba

Tomislav Karamarko
Marko Lukunić (PIXSELL)
Kao predsjednik HDZ-a pustio je iz boce duhove nacionalizma, šovinizma i radikalizma

Tomislav Karamarko svojedobno je najavio da će SDP svesti na “pet ili šest posto glasova”. Pa se SDP zasad uspio srozati na 18 posto, najgori rejting u zadnjih petnaest godina.

Također, zaprijetio je da će “svatko moći misliti što hoće u svoja četiri zida”, što je iskoristio Zlatko Dalić da svima koji kritiziraju Thompsona poruči neka “zatvore prozore i gledaju Big Brother”. 

A i njegova slavna izjava “Kakav zakon, to su branitelji” provedena je ovoga tjedna u praksu nakon što je Državno odvjetništvo odbilo prijavu protiv osobe koja je pozivala na “ubijanje novinara” jer se radi o “višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju”. Karamarka možda nema u politici, ali njegova su proročanstva pustila korijenje. Nije stoga nikakvo čudo da bi se sad želio vratiti u velikom stilu.

“Još više sam učvrstio svoja domoljubna politička stajališta”, rekao je Karamarko u intervjuu za 7Dnevno. 

“Ako kao takav, s golemim političkim iskustvom i jasno deklariranim svjetonazorom budem potreban hrvatskom narodu, dužnost mi je odazvati se.” 

Maksim Poletaev, Kolinda Grabar Kitarović, Oksana Dvinski Ruska lova Top News 12 Putinovih bogataša koji vladaju Hrvatskom

A je li tom narodu Karamarko doista potreban? Hrvatska prije i nakon Karamarka nije više ista država. Kao predsjednik HDZ-a pustio je iz boce duhove nacionalizma, šovinizma i radikalizma koji i dalje opsjedaju Hrvatsku te ih je gotovo nemoguće vratiti u bocu.

Udar na manjine, novinare, ženska prava, kopiranje recepata Mađarske i Poljske, ostavština su Karamarkova mandata. Kome on više treba kad je njegovo nasljeđe još živo? I što bi Karamarko još mogao donijeti? 

Danas se odbačeni šef HDZ-a poziva na suverenističku politiku kao okosnicu svojega programa. Zanimljivo je to čuti od osobe koja je za Haški sud lovila Antu Gotovinu, za Bruxelles kao ministar jačao prava srpske manjine, za ekonomski program angažirao njemački IFO institut, uoči izbora pohodio Angelu Merkel, a onda otišao iz politike zbog povezanosti s lobistom MOL-a. 

Ali sve to nema veze jer Karamarko kreće u bitku protiv “neojugoslavenske ljevice”. Što god i kakva god ona bila. I opet, kome Karamarko uopće više treba na političkoj sceni kad su ga se mnogi jedva čekali riješiti? 

Sudeći po njegovoj duhovnoj ostavštini, svakako je bolje da se Karamarko ne vraća. Dovoljno je štete nanio u prethodnom navratu. Osim toga, on nikad nije bio stvoren za nastup pod svjetlima reflektora, bolje mu je ležalo šuljanje u sjeni. 

Pa ipak, nema sumnje da bi Karamarko svojim povratkom vratio u život političku ljevicu koja se našla zbunjena pred nedokučivim Andrejom Plenkovićem. Ljevici fale mobilizator na drugoj strani, jasan cilj i neupitan protivnik, a Karamarko ispunjava sve navedene preduvjete. 

Čak bi se i SDP mogao nadati da će Karamarkov povratak zaustaviti njihov strmoglavi pad. Ako je Karamarko bio koristan Zoranu Milanoviću, možda pomogne i njegovim nasljednicima. Da razbije kletvu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • FRANJO_RVATINA 10:59 14.Kolovoz 2018.

    samo nam jos on fali ,zar nije dovoljno zla napravio