Top News
475 prikaza

Karamarku puna kapa Petrova - spas od Mosta traži u HNS-u

Božo Petrov, Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković
Željko Lukunić (PIXSELL)
Karamarko se nada da bi novi savez mogao sklopiti s HNS-om, ukoliko na njegovo čelo zasjedne Ivan Vrdoljak

Kao što ste vidjeli, nema ni jednog ministra iz HSS-a, HSP-a, HSLS-a, niti Bandićeva čovjeka. Rekao bih da je to ona prva tura, znate da se ministri uvijek mijenjaju, neki ne izdrže dulje od tri mjeseca, šest mjeseci. Doći će i ona druga tura, a vjerujem da će u toj drugoj biti i gospodin Budimir, rekao je čelnik HSLS-a Darinko Kosor, čija je stranka dio Domoljubne koalicije, i poljuljao ionako nategnute odnose u koaliciji HDZ-Most.

Njegove riječi, koje nisu izrečene slučajno niti se radi o lapsusu, u Mostu su shvatili kao napad u kojem Kosor otvoreno zaziva smjenu ministara, i to u prvom redu Mostovih. 

Govoreći o Josipu Budimiru kao najboljem kandidatu za ministra gospodarstva, Kosor se zapravo obrušio na ministra gospodarstva Tomislava Panenića iz Mosta.

A to u Mostu nisu nimalo dobro primili. Pogotovo jer je i do čelnika te stranke došla informacija o tajnom Karamarkovu planu, o čemu već nekoliko dana naveliko bruji politička elita.

Naime, tijekom sastavljanja današnjeg kabineta i kadroviranja ministara u Oreškovićevoj vladi, dakle u siječnju ove godine, prvi je put pušten glas o tajnom planu HDZ-a koji za cilj ima marginalizaciju Mosta i njihov izlazak iz Vlade.

S obzirom na to da HDZ-u trebaju zastupnici Mosta jer bez njih u Saboru nemaju parlamentarnu većinu, postavlja se pitanje koji je to Karamarkov plan i koliko je realan. 

Božo Petrov i Tomislav Karamarko | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

No po onome što je Expressu ispričao jedan utjecajan HDZ-ovac, taj plan uopće nije nemoguć. Dovitljivi Karamarko dosjetio se jednog manevra kakvog se ne bi posramio ni Ivo Sanader u najboljim danima, a pogotovo doajen hrvatske politike, mudri Vladimir Šeks.

S obzirom na to da se bliže unutarstranački izbori u HNS-u, a prema svemu sudeći, stranku bi trebao preuzeti Ivan Vrdoljak, on i Karamarko navodno su dogovorili tajni pakt. 

Nakon izbora u HNS-u i s pobjedom Vrdoljaka, HNS-ovi zastupnici (njih devet) trebali bi podržati HDZ koji u tom slučaju više ne bi trebao Most za ostanak na vlasti.

U brojkama to, zapravo, ovako izgleda - HDZ ima 59 mandata, dva Bandićeva, dva Glavaševa, četiri manjinca, Gordanu Rusak i s devet HNS-ovih ima potrebnih 78 ruku u Saboru. 

Dakle, Most više ne bi bi presudan, a u HDZ-u vjeruju da bi se lakše oko kadroviranja dogovorili s HNS-om. 

Jer Most im je već zadao dosta muke. Stavljanje veta na pojedine ministre, nemogućnost dogovora oko imenovanja pomoćnika ministara, inzistiranje na provjeri svakog kandidata..., šefu HDZ-a prouzrokovale su itekakve glavobolje.

Tomislav Karamarko za sada ima u fokusu samo jedan cilj - dobivanje unutarstranačkih izbora na proljeće. Ti bi se izbori prvi put u toj stranci trebali održati po principu “jedan čovjek, jedan glas”. 

Stranka je i dalje gladna, mnogi članovi nisu nahranjeni jer su mnoga mjesta izgubljena zbog koalicije s Mostom, a Karamarko za pobjedu na izborima treba imati zadovoljne ljude na terenu koji će mu odraditi posao da opet pobijedi i ostane na čelu HDZ-a. 

Zato mu se kao dobar manevar čini anuliranje Mosta i Bože Petrova, od čijih pitanja oko kadroviranja Karamarko ludi već neko vrijeme.

Pravo veta, pa onda slučaj s Crnojom, koji je odletio samo zahvaljujući Boži koji je jedini korektiv u Vladi, razgovori oko pomoćnika ministara, ali i šefova u javnim poduzećima, sve to živcira šefa HDZ-a.

Shvatio je da mu Petrov samo pravi probleme tamo gdje misli da ih uopće ne treba biti. Zato je i krenula ova priča o tajnom planu s HNS-om, no ona je ipak na dugom štapu, iako su on i Vrdoljak privatno jako dobri.

Vrdoljak se, naime, privatno druži s ljudima iz Tomina okruženja, i poslovnog i privatnog, i to uz zvukove tambure, kaže naš sugovornik iz HDZ-ovih redova.

Dodaje da Karamarko još nije shvatio da nije toliki problem u Petrovu koliko u njegovu lošem kadroviranju prilikom kojeg je stvorio mnogo neprijatelja. 

Jedan od njih je svakako nesuđeni ministar obrane Damir Krstičević koji, iako je više puta rekao da je vojnik stranke, Karamarku neke stvari ipak neće zaboraviti. 

Upravo zato što je navodno i odbio da naslijedi Crnoju u Ministarstvu branitelja rekavši da on neće biti “slučajni ministar”.

Tu je još i Josipa Rimac, za koju se, doduše, Karamarko svim silama bori da je ubaci u Vladu, i to prvo kao ministricu uprave, a onda također kao nasljednicu Crnoje, no na njezino imenovanje “dosadni” Most uvijek stavi veto iako su odbačene optužbe protiv nje.

Imena nezadovoljnih HDZ-ovaca mogli bi nizati do kraja članka i ispuniti sve stupce, ali vratit ćemo se na glavnu temu - tajni pakt Karamarka i Vrdoljaka, ali i na istup Darinka Kosora.

Zajednička fotografija članova nove Vlade s Tihomirom Oreškovićem na čelu | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Naime, Kosor i Karamarko su u fantastičnim odnosima, čak navodno u nikad boljim i jedan dio HDZ-ovaca Kosorove riječi da će neki novi ministri doći za tri do šest mjeseci vide kao izričito upozorenje Boži Petrovu.

Upozorenje da malo omekša stavove prilikom kadroviranja i da baš ne stavlja veto na svakog HDZ-ova kandidata. Odnosi između Petrova i Karamarka, kako smo napisali, nisu baš idilični, a nakon što je i do čelnika Mosta došla informacija o tajnom planu, navodno su doista poljuljani.

Petrov ne vjeruje Karamarku, a ovaj, pak, izgleda, ne vjeruje nikome.

"Karamarko smatra da Petrov mora sazrijeti politički i da je još neiskusan. S druge strane, Petrov je mišljenja da ne mora sazrijeti i da se dobro pliva u političkoj močvari", rekao nam je naš sugovornik. 

A da Petrov itekako dobro pliva pokazuje i da Most priprema protudar na aferu Stiropor Tomislava Panenića. 

Napad na Panenića detektirao je da dolazi iz redova HDZ-a, ali Petrovu neće biti problem smijeniti ni svojeg čovjeka jer mu je doista u interesu imati stručne, neokaljane ljude u Vladi.

Zbog toga je navodno i angažirao stručnjaka da provjeri ministre, ali i kandidate za pomoćnike kako se ne bi ponovio slučaj Crnoja.

S obzriom na to da u Mostu vjeruju da je aferu Stiropor pustio HDZ, oni su se podrudili također udariti po HDZ-u. A to govori da se “mali” Petrov vrlo brzo naučio ponašati u političkom ringu - nastavlja naš sugovornik, a afera koju Most drži kao asa u rukavu odnosi se na ministra zdravstva Daria Nakića i moguću aferu “Stent”, odnosno da nabavljao puno skuplje stentove od predviđenih. 

Afera, ako je doista ima, stara je, a još se 2012. Nakić kao ravnatelj Opće bolnice u Zadru opravdavao javnosti nakon što ga je prozvao tadašnji ministar Rajko Ostojić.

Istina je, naveo je tada Nakić, da su se pacijentima s posebnim indikacijama, a takvih je otprilike 30 posto, u zadarskoj bolnici ugrađivali stentovi po cijeni od 10.800 kuna, a ostalih 70 posto dobivalo je stentove po cijeni od 2700 do 2800 kuna.

No državna revizija iz 2013. našla je niz nepravilnosti u poslovanju bolnice u kojoj, među ostalim, piše i da je nabava usluga, radova i roba u iznosu od 26,725.356 kuna provedena bez propisanih postupaka javne nabave.

Ostaje samo pitanje kad će i hoće li Most upotrijebiti sve što ima protiv dr. Nakića ili možda nekog drugog HDZova ministra i tako ući u rat s Karamarkovom strankom.

Petrov nije čovjek koji bi prljavo igrao, ali ako bude primoran, tako će na kraju i igrati. Može ga se smatrati balavcem u politici, ali je izuzetno promućuran, a ne zaboravimo i da ima podršku Crkve - kaže naš sugovornik.

Upravo ta podrška Crkve koju ova vlada ima na račun Mosta nešto je o čemu bi Karamarko trebao dobro promisliti prije nego što krene u ostvarivanje svog tajnog plana. 

Kosor je u svojoj izjavi daleko otišao, razljutio je Most, no još ima povratka. Karamarko bi trebao stati i promisliti malo o tome koliko mu je Most, a pogotovo Crkva, pomogao u tome da sastavi Vladu. 

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Da nije bilo pritisaka s Kaptola da Most stane uz HDZ, već bi bio otpisan i ne bi imao baš nikakve šanse na unutarstranačkim izborima. Ovako se uspio za dlaku izvući i zato ne bi bilo u redu da svom koalicijskom partneru zabije nož u leđa, kaže naš sugovornik te dodaje da kardinal Josip Bozanić sigurno više ne bi otvoreno podržavao moguću HDZ-HNS vladu jer, iako je primio Karamarka više puta, to ne znači da HDZ ima bezrezervnu podršku Crkve.

"Ma čak ide jedna priča da Kaptol nikada do kraja nije prihvatio Karamarka jer nije praktični vjernik. Ali zato itekako podržavaju Petrova i Most", objašnjava naš sugovornik.

No šefu HDZ-a sad zaista nije lako. I braniteljska populacija je podijeljena, a stranka vrije od nezadovoljstva iako su uspjeli sastaviti Vladu. 

Dalmacija je pogotovo nezadovoljna i Karamarkova pobjeda na unutarstranačkim izborima nije zacementirana. To zna i sam Karamarko te zato želi što prije nahraniti gladna usta svojih članova jer izbori su sve bliže. 

Nije više tajna ni da sa svojim dugogodišnjim prijateljem Milijanom Brkićem i glavnim tajnikom stranke nije u baš najboljim odnosima jer se za Vasu u podjeli fotelja nije našla baš niti jedna. 

Rečenica “Tebe mi je, prijatelju, najviše žao” prepričava se već danima u HDZ-u, a Milijan Brkić u privatnom okružju ne krije razočaranje. 

Brkićev ostanak u stranci, na mjestu glavnog tajnika, znači da je Brkić ipak odabrao podržati Karamarka u utakmici za predsjednika stranke, no kakav mu može biti elan s obzirom na to da ovog puta, vodeći borbu za Karamarka, koji ga nije postavio ni za ministra niti za predsjedničina savjetnika, neće voditi borbu i za samog sebe? 

Mogao bi to biti Brkić s pola snage. Bilo kako bilo, Tomislav Karamarko igra najriskantniju utakmicu koju je Hrvatska dosad vidjela. S tankom saborskom većinom, imenovao je Miju Crnoju i Zlatka Hasanbegovića kao ministre, stvorivši protivnike na dvije strane. 

U svojoj stranci, kojoj je izmaknuo dva resora - Anja Šovagović i Damir Krstičević našli su se naglo u situaciji “imali pa nemali” - ali i u Mostu, koji se uzdigao na antiideološkoj retorici. 

U zadnjih godinu dana Boži Petrovu nitko ni kliještima nije uspio iščupati rečenicu o fašizmu, antifašizmu, lustraciji, zvijezdi petkoraki, Titu, Paveliću - a sad su ti termini progutali cijeli javni prostor, silovito gurnuvši cijelu zemlju u verbalni građanski rat u kojemu dva tabora nastupaju jedan protiv drugoga frontalno, s kiptećom mržnjom. 

To razjedinjuje hrvatski narod, razdvaja HDZ i Most, ali otežava, ili čak onemogućuje, bilo kakve ozbiljnije reforme. 

Karamarko se tog rizika, čini se, ne plaši, a rezervne saveznike vidi u HNS-u, stranci liberalno lijeve provenijencije, čiji članovi mogu ući u istu vladu sa Zlatkom Hasanbegovićem samo u crtiću. 

Karamarka, nadalje, očekuju izbori po načelu “jedan čovjek - jedan glas”, što je za njega krajnje neizvjesno. Uz takav sustav može sigurno pobijediti samo ako ne bude imao ni jednog protukandidata, ili ako bude imao nekog “zeca” koji će samo poslužiti stvaranju privida demokratske utakmice. 

Andrej Plenković | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Čini se da je Andrej Plenković, kao protukandidat, “Sanader bez Sanaderovih mana”, otpao - prema nekim nagađanjima, njega u Bruxellesu čeka radno mjesto Nevena Mimice, a to znači plaću veću od 15.000 eura mjesečno i niz drugih beneficija, koje bi samo vrlo, vrlo ambiciozan čovjek zamijenio za natjecanje za poziciju šefa stranke čija je sudbina upitnija od sudbine EU, ako je takvo nešto zamislivo... 

Tu su i teške reforme. HDZ i Most do sada nikad nisu postigli suglasnost trajniju od jednog dana. HDZ tvrdi da županije ostaju; Most dodaje da da, ali samo njih pet ili šest; HDZ tvrdi da će javna poduzeća biti popunjena političkim imenovanjima, Most dodaje da neće nego javnim natječajima...

Otvoreno je pitanje gradnja željeznice od Rijeke do Zagreba i dviju novih cijevi tunela kroz Učku. Utihnula je i priča o tunelima do jadranskih otoka - no znači li to da je HDZ od njih odustao? 

Što je s gospodarskim pojasom u Jadranu, koji je bio preduvjet Mosta za pregovore s obje stranke? Kad će zaživjeti jednostavna mjera plaćanja tisuću eura po novorođenom djetetu? Nemamo pojma što Most i HDZ misle napraviti sa strukturom lokalne samouprave, općinama, gradovima i županijama? 

Ne znamo što će napraviti s pojedinim agencijama i njihovim zaposlenicima - ukidati ih, spajati, smanjivati broj uposlenih? Ne znamo što kane s HRTom, HGK-om, HŽ Cargom...

Dvije najopsežnije stavke u programu Mosta i HDZ-a čine resori obrane i policije. Poljoprivreda, turizam i gospodarstvo su u drugom planu. 

Jedini ministar koji je precizno nabrojio svoje ciljeve je Zdravko Marić, Lalovčev nasljednik. On želi skresati deficit na tri posto. Može li to s ovako nesložnom vladom?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.