Top News
2441 prikaza

Kim Jong Un: "Ovo je znanstvena fantastika"

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump
1/11
REUTERS
U Singapuru je počeo povijesni summit između Donalda Trumpa i Kim Jong Una

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak nakon sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom da je postignut "velik napredak" te da obje strane trenutno očekuju potpisivanje sporazuma, o kojemu nije rekao ništa određenije. 

Dvojica čelnika izišla su zajedno nakon radnog ručka iz hotela, a na upit novinara kako su prošli razgovori Trump je rekao: "Velik napredak - stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro. Idemo sada na potpisivanje", rekao je američki predsjednik ne navodeći nikakve detalje.

Dvojica čelnika zajedno su prošetali oko hotela Capella u kojemu su se održali povijesni razgovori, nakon radnog ručka na kojemu je bilo riječi o načinima kako riješiti problem nuklearnog naoružanja na Korejskom poluotoku.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump rukovali su se i oprezno nasmiješili kada su se u utorak susreli na povijesnom summitu u Singapuru, na kojemu će pokušati pronaći način za rješavanje nuklearne pat pozicije na Korejskom poluotoku.

"Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče", rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac. Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti 'sjajan'.

"Doista se izvrsno osjećam", rekao je Trump.

"Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam", rekao je.

Kim je uzvratio: "Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su ... mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje".

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na otoku Sentosi u Singapuru.

No uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Trump poveo Kima u knjižnicu gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
Dvojica čelnika su zatim počela sastanak s izaslanstvima, a nakon toga će imati radni ručak kojim će se završiti povijesni summit o budućnosti sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Trump je na povijesni susret poveo ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, šefa osoblja Bijele kuće generala Johna Kellyja i savjetnika nacionalne sigurnosti Johna Boltona.

Uz Kima na sastanku s američkom delegacijom su i neki od njegovih najbližih suradnika: savjetnik Kim Yong Choi, koji je osobno uručio Kimovo pismo Trumpu u Bijeloj kući početkom lipnja, kada je izgledalo da je summit propao. U delegaciji je i Ri Yong Ho, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, kao i Ri Su Yong, potpredsjednik Središnjeg komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje. Na sastanku nije Kimova sestra Kim Yo Jong, ali je došla s njim u Singapur.

"Mnogi će diljem svijeta misliti da je ovo poput filma znanstvene fantastike" - rekao je Kim Jong-un Donaldu Trumpu, prenosi CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.