Top News
1561 prikaza

Koliko SAD stvarno ulaže u NATO

Donald Trump dolazi na NATO samit
Sean Kilpatrick/Press Association/PIXSELL
Članice NATO-a dogovorile su povećanje financijskih izdvajanja do 2024. godine

Američki predsjednik Donald Trump smatra kako ostali članovi NATO saveza "iskorištavaju" SAD. Nedugo prije odlaska na NATO samit, napisao je na svom Twitter profili kako bi ostali članovi NATO-a trebali povećati svoj financijski doprinos. 

No predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk odgovorio mu je i napisao kako SAD nemaju boljeg saveznika od Europe

2014. godine sve članice NATO-a dogovorile su se kako će povećati izdvajanje za vojne potrebe do dva posto BDP-a do 2024. godine. SAD trenutačno troši više od 3,5 posto svog BDP na obranu. Među europskim članicama NATO-a više od dva posto potrošile su Grčka, Velika Britanija, Estonija i Latvija, piše BBC. 

No u NATO-u se nadaju kako će se broj onih koji troše najmanje dva posto povećati na osam tijekom ove godine. 

Na vrhuncu Hladnog rata u Europi je bilo raspoređeno 400.000 američkog vojnog osoblja. Danas je taj broj puno manji i kreće se oko 60.000, uključujući i Tursku. Najveći broj američkih snaga nalazi se u Njemačkoj, gotovo 35.000, zatim u Italiji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj. 

Xi Jinping Uzvraća udarac Ekonomix Kina u ratu protiv SAD-a za saveznika želi EU

Oni podržavaju i operacije koje nisu povezane s NATO-om i imaju svoje snage u Africi, ali je sjedište organizacije US Africa Command u Stuttgartu, kao i US Transport Command, sa sjedištem u SAD-u, koji organiziraju kretanje snaga i materijala diljem svijeta. 

No njihov broj je promjenjiv s obzirom da se vojnici rotiraju u bilo kojem trenutku. Veliki broj američkih tupa prođe Europom svake godine. Neki ostanu duže a neki kraće dok sudjeluju na vojnim vježbama kojima je cilj umiriti NATO i njihovu zabrinutost oko Rusije

Jedna velika vježba u kojoj će SAD odigrati važnu ulogu bit će i Trident Juncture 2018. Održat će se u listopadu u Norveškoj i sjevernom Atlantiku.

NATO-ove vojne vježbe | Author: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Ukupno ih NATO u ovoj godini ima planirano 108, od čega će se 45 održati a kopnu, 15 većinom na moru, a 12 većinom u zraku.

Još jedan važan dio američke predanosti obrani Europe je vidljiv i kroz program ERI-a (European Reassurance Initiative), koji je pokrenut nakon ruske intervencije u Ukrajini 2014. godine. 

Unatoč Trumpovim upozorenjima oko količine američkih financijskih sredstava koje odlaze NATO, SAD planira povećati budžet za 40 posto u ovog godini na 4,7 milijardi, što je puno više od 789 milijuna koliko je bilo za vrijeme predsjednika Obame

Trebalo bi upamtiti i kako SAD ima niz vojnih obaveza diljem svijeta, a poznato je i kako se radi na najvećem razvoj vojnih snaga no ne u Europi već u Japanu

Veliki je broj američkih trupa i u Južnoj Koreji i Afganistanu, gdje SAD sudjeluje u NATO misijama. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar BolnaIstina
    BolnaIstina 03:52 30.Kolovoz 2018.

    Dok vi vježbate, priroda vam priprema udarac bez oružja! Spasa nema! Ulagajte novac u druge stvari!