Top News
10456 prikaza

Krvavi trag divljanja terorista: Otkrili stotine žrtava

ISIL smaknuća
screenshot/youtube
U 72 masovne grobnice koje su pronašle snage koje podržava SAD, nalazi se do 15.000 pobijenih

Teritorij "kalifata" u Siriji i Iraku pod okupacijom terorističkog pokreta ISIL danas je svedeno na samo pet posto onoga što je pokrivao do relativno nedavno. S munjevito brzim oslobađanjem, na vidjelo su izišla mnoga masovna stratišta. Najnoviju masovnu grobnicu s 400 žrtava Iračka vojska otkrila je, kako javlja AFP, u zračnoj bazi kod grada Hawija, 240 kilometara sjeverno od Bagdada. ISIL je grad držao pod kontrolom još od 2013. sve do oslobođenja u listopadu 2017.

James Foley prevareni Top News Otkrio zašto su taoci na snimkama egzekucije mirni

ISIL-ovi džihadisti pretvorili su bazu u "područje za ezekucije", kazao je guverner pokrajine Kirkuk Rakan Said. "Ubijeno je najmanje 400 ljudi", kazao je za AFP. Rekao je da su neki na sebi imali civilnu odjeću, drugi zatvoreničke, zloglasne narančaste kombinezone. Vlasti su stratište otkrili zahvaljujući dojavi lokalnog poljoprivrednika Saada Abbasa koji je prijavio da je tijekom tri godine viđao ISIL-ovce kako kruže uokolo s automobilima u kojima su bili zatvorenici.

"Ustrijelili bi ih, a onda bi ih bacili u rupu i spalili im tijela", pričao je. Independent navodi da su snage koje podržava SAD diljem Iraka i Sirije do sada pronašle 72 masovne grobnice, u kojima se, procjenjuje se, nalazi između 5200 i 15.000 pobijenih ljudi. Posljednji bitniji grad u Iraku pod kontrolom ISIL-a je Rawa uz granicu sa Sirijom. Posljednji bitniji u Siriji je Abu Kamal. Taj grad do upada Sirijske vojske smatrao se posljednjim glavnim gradom ISIL-a u Siriji.

Danas tamo ISIL-ovci pokušavaju opstati u dijelu grada u kojem su pod udarima Sirijske vojske. Prethodno je koalicija predvođena Iračkom vojskom oslobodila Mosul, koji je do tada slovio za ISIL-ovo glavno središte. Pa je prokurdski SDF u Siriji oslobodio Raqqu. Potom je Sirijska vojska slomila blokadu Deir Ezzora, gdje je nakratko ISIL zamislio da ima glavni grad nakon gubitka Raqqe. Istjerali su ih i otamo, da bi ih Sirijska vojska potom izbacila i iz Al Quriyah.

Teroristički napad na Manhattanu, listopad 2017. Pustili korijenje Top News Ova zemlja ISIL-u je omiljena za nove teroriste

ISIL je danas na samo pet posto nekadašnjeg teritorija, Sirijska vojska već za koji dan će ga izbaciti i iz Abu Kamala, te će preostati još samo nekoliko džepova otpora po Siriji i Iraku. Prije nekoliko dana Express je podsjetio na jedan od propagandnih videa ISIL-a, još dok je teroristički pokret stajao čvrsto, a na kojem je prikazan masakr 1700 zarobljenih iračkih vojnika u kampu "Speicher" kod bivše palače Sadama Huseina uz obale Tigrisa od grada Tikrit.

Riječ je bila o regrutima, mladićima, dijelu od njih ukupno 10.000 koje je Iračka vojska obučavala na tamošnjoj zračnoj akademiji. Zapovjednici su upravo pobjegli, te su rekli i njima da odu kući. Mladići iz cijelog Iraka odijevali su civilnu odjeću, da bi ih ISIL-ovci naprosto hvatali na putu nenaoružane. Potom bi ih podijelili na sunite i šijite. Ove druge su ubijali. Neke su ubijali tako da nakon hica u glavu iz neposredne blizine padnu u rijeku. Druge da s litice padaju na hrpu. Mnogi su imali vezane ruke iza leđa.

U međuvremenu je uhvaćeno 36 ubojica, te su svi redom pobijeni u kolovozu 2016. Samo, i tu se pojavio kompromitirajući detalj jer su se odvjetnici obrane žalili da nisu mogli razgovarati s branjenicima. Istraga se nastavlja, tako su među ubojicama identificirani bivši pripadnici Huseinove stranke Baath, iz Huseinovog plemena Albu Nasr, te iz još nekih plemena koja su podržavala Huseina, a koji su se potom pridružili ISIL-u.

Raqqa Raqqa Top News Apokalipsa: Glavni grad ISIL-a grad je duhova

Plemenski vođe to su i priznali, ali su pritom odbacili da bi bio riječ o zajedničkom napadu tih plemena na muslimane šijite. Oni danas ističu, što je zapravo i točno, da je ISIL naveliko ubijao i sunite, posebno vladine sunitske službenike iz Tikrita, te one sunite muslimane koje bi uhvatili da pomažu šijitima. Od oslobođenih gradova najgora razaranja do sada su pretrpjeli Ramadi i Mosul u Iraku, te Raqqa u Siriji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.