Top News
6931 prikaza

Marić u svom ministarstvu zaposlio duplo više ljudi

Goran Marić na neformalnom sastanku ministara i premijera
Patrik Macek (PIXSELL)
Čak 196 ljudi radit će u ministarstvu koje će zamijeniti Državni ured za upravljanje imovinom

HDZ-ov ministar Goran Marić bio je nezadovoljan kritikama javnosti nakon 100 dana Vlade.

- Ova Vlada učinila je najviše dosad u prva tri mjeseca, ali se ne reklamiramo - kaže Marić.

Prvu veliku promjenu morao je napraviti Marić kako bi ustrojio svoje ministarstvo koje je dosad bilo Državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Dokument otkriva da će u Ministarstvu imovine raditi 196 osoba, a to je gotovo dva puta više nego što je zapošljavao dosadašnji ured koji se bavio istim poslom. 

Prema posljednjim dostupnim podacima, Ured je zapošljavao oko stotinu osoba, što nam je potvrdio i Marićev prethodnik Mladen Pejnović. Ministar imovine je imao opravdanje za broj zaposlenih iako na sjednici Vlade nije spomenuo da će doći do povećanja broja zaposlenih.

- Zatekli smo 49.954 neriješena predmeta, većina imovine je zapuštena, neriješeni su imovinsko-pravni odnosi. Ne možemo biti zadovoljni ni s trgovačkim društvima u kojima država ima udjele ili je većinski vlasnik. Iz toga je razvidan opseg posla koji je pred nama - rekao je Marić.

Proračun ministarstva je inače oko 44 milijuna kuna, a polovica tog iznosa za ovu godinu otići će upravo za zaposlene.

Proračun je donesen prije nove sistematizacije i predviđenog broja zaposlenih, pa su moguće i dodatne promjene. Mladen Pejnović, koji je vodio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, kaže da je on ostavio ured sa stotinjak zaposlenih.

- Mi smo planirali premali broj zaposlenih i, iskreno, trebalo ih je nešto više za posao. Ali ne znam je li baš potrebno njih 196. Opseg posla je uglavnom ostao isti. Preuzeli su samo dio za sukcesiju i dio vojnih stanova, a to smo i mi već planirali - kaže Pejnović

Pod Ministarstvom imovine ostaje Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji ima svoje zaposlene i koji se ne može ugasiti kao nasljednik Fonda za privatizaciju. Također i tvrtka Državne nekretnine, preko kojih je lakše naplaćivati i upravljati stanovima i poslovnim prostorima na tržištu. Goran Marić, koji je bio jedan od aktivnijih zastupnika, malo se povukao iz javnosti te je odlučio raditi u tišini.

Koliko je dosad poznato, priprema prodaju manjih udjela u stotinjak tvrtki. Za ovu godinu je zacrtano da bi boljim upravljanjem imovinom državni proračun trebao uprihoditi gotovo 1,5 milijardi kuna. U taj plan ne ulazi prodaja četvrtine HEP-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.