Top News
3816 prikaza

Misterij ubojstva ključnog svjedoka atentata na Đinđića

Zoran Đinđić
REUTERS
Nikad nije rasvjetljeno, a obitelj uporno odbija službeno objašnjenje srpske policije da je bila riječ o običnim kriminalcima

Ovog mjeseca navršava se 15 godina od ubojstva jednog od ključnih svjedoka u slučaju atenata na bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića. Pomalo simbolično, obljetnica smrti premijera i ključnog svjedoka stanu u tek nekoliko tjedana. Naime, Kujo Kriještorac, koji je na dan ubojstva premijera u Gepratovoj ulici vidio, a zatim u policiji prepoznao optuženog Vladimira Milisavljevića, zvanog Vlada Budala, nije dočekao da o tome svjedoči i na suđenju.

Kujo Kriještorac ispričao je kako je Vladu Budalu viđao dva-tri dana, ali i neposredno prije atentata, u Ulici admirala Geprata broj 14 odakle je i pucano na premijera. Kriještorac je kazao da je u ožujku 2003. godine stalno prolazio Gepratovom ulicom, zbog nekih renovacija u susjednoj Balkanskoj, ali da je tih dana u ulici bila "nekako čudna atmosfera".

Očevid - ilustracija zločina Zemunci Top News Najveći mafijaški rat Balkana počeo je u Zagrebu

"Dan-dva prije atentata, htio sam se parkirati ispred zgrade na broju 14, ali to mi nije dopustio jedan mladić. Crne kose i u crnim hlačama, visok 180 cm, rekavši da sklonim kombi jer se tu izvode neki radovi. Vidio sam tad i neke radnike s telefonskim kablovima", rekao je on tada i dodao:

"Na dan atentata, 12. ožujka, htio sam opet, oko 11:50, opet se parkirati kod istog ulaza, ali taj isti mladić mi je opet rekao da se sklonim. Dok sam odlazio prema Ulici kneza Miloša, vidio sam u ulici crveni Opel sa sva četiri upaljena žmigavca. Kasnije, kada je objavljena slika Vladimira Milisavljevića na televiziji, prepoznao sam u njemu mladića iz Gepratove."

Prosvjed povodom godišnjice smrti Zorana Đinđića | Author: REUTERS REUTERS
Kriještorac je likvidiran 1. ožujka, a već 9. je srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova u Beogradu priopćilo ono što su mnogi već znali. Ubijeni Kriještorac trebao je svjedočiti na suđenju za ubojstvo premijera Đinđića.

Tadašnja glasnogovornica MUP-a Dragana Kajganić kazala je da prema saznanjima policije, ubojstvo Kriještorca nema veze s eventualnim svjedočenje. Motiv je, prema tumačenju policije, bila naplata reketa. Rekla je da to postoji iskaz ubijenog svjedoka i da on nije od velike važnosti za tijek sudskog postupka.

Sretko Kalinić Feljton Life Mafija Balkana: Od mesa ubijenog napravio gulaš

Odvjetnik obitelji Đinđić, Rajko Danilović, je za razliku od policije, rekao da je iskaz ubijenog svjedoka Dragocjen i da može imati dalekosežnije posljedice koje se odnose na zastrašivanje ostalih svjedoka.

"Taj svjedok je značajan jer je on neke izvršitelje prepoznao, na primjer Vladu Budalu, ispred zgrade iz koje je pucano na premijera Đinđića, a i još neke je prepoznao. Znači, taj iskaz svjedoka je dragocjen. Ako to ima ikakve veze s ovim suđenjem, onda je to zastrašivanje drugih svjedoka. Ja nisam siguran da to ima veze jedno s drugim", kazao je tada Danilović. 

Tog 1. ožujka 2004. godine, negdje oko 23 sata nepoznati napadač je na Kriještorca ispalio desetak hitaca kroz prozorsko staklo kombija dok ga je parkirao u dvorište svoje kuće u naselju Žarkovo. Ubijen je gotovo na kućnom pragu, uoči svjedočenja gdje je trebao potvrditi ranije svjedočenje i prepoznavanje Vlade Budale. 

"Policajci su nam poslije njegove smrti pozvonili na vrata i kratko rekli: 'Ubili su ga reketari'. Nitko nije povjerovao takvoj priči", ispričala je svojevremeno za medije supruga ubijenog Vera Kriještorac.

Mediji su pisali da je sami Kriještorac, netom prije ubojstva, dobivao prijetnje i anonimne telefonske pozive, kao i da je nekoliko tjedana prije ubojstva pretučen pred kućnim pragom.

Vojislav Šešelj Obuhvaćen istragom Top News Šešelj i mafija: Je li četnički radikal umiješan u ubojstvo Đinđića

Novo poglavlje ovog slučaja se otvorilo nakon ranjavanja i hvatanja Sretka Kalinića u Zagrebu. Ovaj pripadnik zemunskog klana imenovao je Luku Bojovića kao naručitelja i organizatora ubojstva Kuje Kriještorca. Priznao je i da je po Bojovićevom nalogu sudjelovao u napadima na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. 

Izjavu je Kalinić navodno dao srpskim policajcima koji su ga posjetili u zagrebačkoj bolnici dok je bio na liječenju nakon obračuna s Milošom Simovićem.

"Kriještorac je na dan ubojstva premijera Đinđića, osim Milisavljevića, vidio još jednu osobu. Policiji je rekao da je u pitanju osoba svijetle kose, međutim, ubijen je prije nego što je na temelju toga u sudu mogao prepoznati nekoga od prisutnih optuženih", izjavila je jednom prilikom Maja Kovačević, tadašnja glasnogovornica Specijalnog suda.

S druge strane, postoje neslužbene informacije da Kalinić nakon izručenja Srbiji više nije htio govoriti o tom slučaju.

Ubojstvo Kuje Kriještorca do danas nije službeno rasvijetljeno, kao ni motivi tog zločina.

(Kurir)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.