Top News
6198 prikaza

Može li Plenki preživjeti ovako žestoki udar desnice?

Andrej Plenković
Goran Stanzl/PIXSELL
Dok je premijer boravio u Puli i rješavao Uljanik, članovi njegove stranke odlučili su ga sabotirati

Svojedobno je Ivo Sanader isprovocirao "događanje naroda" na Rivi u Splitu, želeći rušiti vladu lijevog centra, pa je završio kako je završio. Potom je Tomislav Karamarko bio u najmanju ruku rado viđen gost u Šatoru "šatoraša" ispred Ministarstva branitelja, opet rušeći vladu lijevog centra, da bi s čela HDZ-a i jednog od čelnika Vlade bio oboren, potom i upamćen po najgorem neredu i kaosu što ga je Hrvatska od 1990. doživjela.

Puno puta do sada primijetilo se u Hrvatskoj da braniteljske udruge idu u prijetnje, ulične masovke i slične pohode, samo kad je na vlasti SDP s koalicijskim partnerima. No ovaj put, nešto se jako promijenilo, u nekim dijelovima pokazuje se kao bizarno.

Na današnjoj presici što su je neke od braniteljskih udruga organizirale kako bi najavile da će doći na prosvjed u Vukovaru u utorak, Stevo Culej ostavio je dojam ili da nije baš najbolje razumio na kakav prosvjed poziva vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ili da zna nešto što javnost baš i ne zna. Penava je rekao da na protest 13. listopada poziva zbog "šutnje hrvatskih institucija" pred nerješavanjem zločina počinjenih u Vukovaru tijekom rata. I tome se suštinski ne bi imalo ništa posebno prigovoriti.

"Prosvjed ne organiziramo za bilo koju političku opciju nego radi pravde prema žrtvama brutalno ubijenih i radi otkrivanja istine o njihovim sudbinama i procesuiranjem odgovornih osoba", kazao je.

Još je rekao da želi da sve prođe mirno i dostojanstveno, s pijetetom prema mrtvima. Čak je na prigovor Srđana Milakovića, svog zamjenika iz SDSS-a, da među neriješenim zločinima u Vukovaru iz 1991. ima i Srba kao žrtava, Penava uzvratio ovako:

"Zajedničko svima je da su oni žrtve, sve drugo je politikantstvo. Preozbiljna je ovo stvar za društvo, Vukovar, a posebno za obitelji ljudi kojih više nema. Imamo ogroman dug prema svima njima i oni su naša velika odgovornost. Stoga i ne vidim mogućnost odustajanja od prosvjeda, promjene pravca i neostvarivanja zadanih ciljeva. Ako netko sve to podredi u dnevno političke obračune i ciljeve osobne naravi onda će to biti žalosno."

Stevo Culej Domoljub Top News HDZ-ovac Culej: Najbogatiji u selu i ruga se siromašnima

Odjednom se na vlastitoj presici pojavljuje Stevo Culej, stranački kolega Penave, HDZ-ov saborski zastupnik.

"Razumijem i podržavam nastojanja gradonačelnika Penave da dođe do istine, neprocesuiranjem zločina ostavljamo sjeme zla za neke buduće ratove i sukobe", kazao je, što je također OK.

Pričao je potom Culej o Aleksandru Vučiću, "slikovito" opisao njegove nacionalističke ispade, čak je dobrim dijelom bio u pravu kad je zaključio da bi sve to drugačije zvučalo da su ratni zločinci, svi redom, odvedeni pred sud, da su pronađeni svi ubijeni. A onda je sve otišlo u vražju mater.

Odjednom je ispalo da je poanta konferencije Culeja i društva bila njihova želja da se Milorad Pupovac "očituje na napade na temeljne odredbe Ustava Republike Hrvatske, da je rat temelj moderne Republike Hrvatske i da se očituje o sporazumu o normalizaciji odnosa sa Hrvatskom iz 1996. godine". Prvo što je riječ o događaju iz doba proslave obljetnice Oluje, znači prije više od mjesec dana.

"On je otišao u Bačku Palanku ne poštivajući Dan domovinske zahvalnosti, akciju Oluja. Svojim odlaskom tamo je rekao koju politiku vodi, a nakon izjava predsjednika Republike Srbije, uspoređuje bivšeg predsjednika s Hitlerom, a nas s nacistima", kazao je Culej.

Aleksandar Vučić doista je bio govorio o "Hitleru koji je htio svijet bez Židova". Samo što je Culej očito uspio zaboraviti da je Milorad Pupovac tada javno rekao: "Razumijem svoje sugrađane Hrvate koji su u usporedbama današnje Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom prepoznali teške riječi, težak teret koji se njima ne bi trebao pripisivati zbog historijskog stradanja koje su Srbi doživjeli tokom i poslije 'Oluje'." Culej je, međutim, očito takav čovjek da ne registrira sve iz prve. Na presici je zato otišao tako daleko da kaže ovo:

Stevo Culej | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Uputit ćemo predsjedniku Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika dopis da se jasno očituje o Domovinskom ratu, da se jasno očituje o Oluji i da se jasno očituje o politici Republike Srbije u novije vrijeme."

Drugim riječima, on saborskog zastupnika, usto koalicijskog partnera Vlade i premijera želi saslušavati da se još jednom, detaljno provjeri ispravnost njegovih nacionalnih osjećaja. Na tom mjestu zapravo postaje jasno da, umjesto kao što je Ivan Penava rekao da bi bilo "žalosno" da prosvjed u Vukovaru netko ide zloporabiti za svoje političke ciljeve, Culej sa svojim krilom braniteljskih udruga kreće u udar na vladu Andreja Plenkovića.

Nije li Culej član HDZ-a? Nije li saborski zastupnik, a kako jest, slobodan je dan i noć gnjaviti svoju stranku da stavi na dnevni red i vukovarske žrtve i, ako baš želi, samog Pupovca. Iz nekog razloga Culej je odlučio da će biti korisniji ako za to iskoristi ulicu. Pitanje je samo, koliko daleko je Culej spreman ići na ulici?

"Ne bismo htjeli da se taj problem preseli na ulicu", kazao je u maniri u kojoj se, otkako je političkog života među homo sapiensima, želi reći da se želi upravo to, masovno i bučno krenuti vani.

Ali, ako bismo mu i povjerovali, da ne bi htio na ulicu, kao razlog za to je naveo:

"... da se, ne daj bože, ne bi desilo nešto što mi ne bi htjeli."

Tomislav Karamarko Tajni odred Top News Tomini 'spavači' u Saboru: Udarit će na Plenkija

Znači, Culej koji je zastupnik u Saboru, prijeti ulicom, spominje ulično nasilje, sve unatoč tome što ima 365 dana u godini na raspolaganju i Sabor i vladajuću stranku čiji je istaknuti član, a sve to zato da pritisne Milorada Pupovca da ovaj napokon kaže ono što je, hm, zapravo već rekao. Čekaj malo, a gdje je onaj povod sa žrtvama ratnih zločina, dostojanstvenog prosvjeda u Vukovaru i svega ostalog što je spominjao Penava?

U nekom trenutku vukovarske žrtve očito su u ovoj priči postale savršeno nebitne. Zapravo bi se ne jedan član brojnih obitelji tih žrtava mogao baš i jako uvrijediti što netko na ovakav način ide žonglirati s njihovom boli koja traje već 27 godina, s njihovom obiteljskom tragedijom. Pa, još tko...

Jedan od posljednjih cirkusa Steve Culeja bio je onaj kad je na Facebooku napisao: "Gospič diše Hrvatski." Istina je da nigdje u zakonima RH ne piše da zastupnik u Saboru mora biti pismen, barem je pokazao da barata Facebookom. Samo, Hrvatska je tog čovjeka upamtila i po onom rasističkom vrijeđanju saborskog zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija po društvenim mrežama i po urlanju na Ivana Pernara kad su ga izbacili iz dvorane Sabora, kada je na Pernara čak i fizički nasrnuo.

Stevo Culej | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Bilo je to ono o Culejevim "krvavim gaćama", a što god tko mislio o Pernaru, užasno je opasno po ovu zemlju dopuštati ikome da u Saboru (!) divlja nad ijednim zastupnikom na takav način. Iako član HDZ-a, Culej je uspio zaraditi opomenu u Saboru kad se derao na Pupovca.

"Sram te bilo! Lažeš!", vikao je.

A nije bila riječ o Domovinskom ratu, nego je Pupovac kritizirao gostovanje Igora Vukića na HRT-u i njegove tvrdnje o Jasenovcu u i nakon Drugog svjetskog rata. U krajnjoj liniji, ako Culej ne može organski smisliti HDZ-ovog koalicijskog partnera u Vladi, ako zbog toga ne može smisliti niti Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a, zašto ne smogne dovoljno petlje za kandidirati se u HDZ-u na odgovarajuće funkcije nego u kontekstu "mirnog i dostojanstvenog" najavljenog prosvjeda za utvrđivanje sudbina žrtava iz Vukovara iz 1991., spominje ulicu i što sve ne?

4 milijuna i kusur građana Hrvatske doista ne mora maltretirati svojim ispadima jer ih u većini slučajeva ne zanima njegov unutarstranački sukob. A to očito jest, jer ono što je spominjao na presici ima veze samo s tim, ne i s Vukovarom 1991. Tko zna, možda bi mu borba za predsjednika HDZ-a čak bila i uspješna, samo kad bi se usudio krenuti u nju. Ili čak i demonstrativno napuštanje stranke i vlastiti ulazak u političku utakmicu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 16:01 13.Rujan 2018.

    Ak dugo sjedi na njoj činit će mu se kao da to nije njegova desnica.