Top News
576 prikaza

Mračna povijest Olimpijade: 11 ubijenih Izraelaca tek sad dobivaju priznanje

Fotografija napada iz 1972. u Londonu
Wikipedia
Zbog terorističkog napada u Munchenu 1972. godine, Njemačka je organizirala posebne anti-terorističke jedinice savezne policije

Četrdeset i četiri godine trebale su Ankie Spitzer kako bi natjerala Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da službeno održe memorijal za njenog supruga.

Andre Spitzer jedan je od 11 Izraelaca ubijenih 1972. godine na ljetnim olimpijskim igrama u Munchenu nakon što su pripadnici palestinske organizacije Crni rujan upali u prostorije izraelske olimpijske delegacije i zarobili ih. Događaj je koji je promijenio sigurnosni sustav mnogih zemalja. Zbog neuspjelog pokušaja spašavanja, svih 11 taoca je ubijeno, jedan policajac izgubio je život, kao i pet otmičara.

"Nitko nije mogao ni pomisliti da će se nešto tako grozno dogoditi", rekla je Ankie za BBC. Samo nekoliko sati nakon ubojstva taoca i otmičara, ona i obitelji ostalih sportaša ušli su sobu gdje su njihovi voljeni bili taoci. "Ne mogu vam opisati kaos koji smo zatekli kada sam otvorila vrata stana", priča Spitzer.

Tada se zavjetovala da će svijet znati što se dogodilo njenom suprugu. U braku su bili tek 15 mjeseci, a kćer Anouk imala je samo dva mjeseca kada je ostala bez oca.

Nakon godina borbe, peticija i pisanja pisama, Ankie Spitzer i obitelji drugih žrtava imat će barem nekakvu utjehu na skorašnjim igrama u Riju kada će u olimpijskom selu otkriti spomenik poginulim sportašima. Na istom spomeniku pisat će imena dviju žrtava bombe u Atlanti 1996. godine i gruzijskog bobera Nodara Kumaritashvilija koji je poginuo u nesreći 2010. godine na zimskim olimpijskim igrama u Kanadi.

MOO je odbio održati minutu tišine prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Londonu, iako je Spitzer skupila više od 110.000 potpisa u peticiji za minutu tišine.

Olimpijski povjesničar Jules Boykoff, kaže da dio razloga za odbijanje obilježavanja smrti sportaša leži u zabludi MOO da se politika i sport trebaju držati odvojenima. On se složio da će biti izraelskih protivnika koji se neće složiti s obilježavanjem pogibije sportaša, ali kaže da postoje i drugi razlozi za odvajanje politike od Olimpijskih igara.

"Ako mogu zadržati politiku, a posebno oštre podjele, udaljenu od sporta, onda se mogu usredotočiti na natjecanja. Budimo iskreni, mogu se usredotočiti i na zarađivanje novca koji je potreban Olimpijskim igrama", zaključio je Boykoff.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.