Top News
344 prikaza

Na tisuće zatvorenika u Turskoj 'siluju, izgladnjuju i muče'

Turski vojnik
REUTERS/Murad Sezer
Amnesty International upozorava na kršenje ljudskih prava u gotovo svim državama svijeta sa sjedištem u Londonu

Amnesty International kaže da su dobili konkretne dokaze o brojnim kršenjima ljudskih prava zatočenicima u turskim zatvorima nakon propalog pokušaja vojnog udara, javlja britanski Independent.

Zatočenici osumnjičeni za pokušaj puča izloženi su silovanjima, premlaćivanjima i mučenju otkako su uhvaćeni prošlog tjedna. "Apsolutni imperativ je da turske vlasti prekinu s tim groznim postupcima i dopuste međunarodnim promatračima posjete zatvorima", rekao je šef europskog ogranka Amnestya John Dalhuisen.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan produljio je maksimalno vrijeme pritvora s četiri dana na 30, a Amnesty tvrdi da takav potez dodatno povećava rizik mučenja i drugih vidova maltretiranja zatvorenika.

Deseci tisuća Turaka izišli su na ulice kako bi podržali demokratski izabranu vlast. Zanimljivo je da su podršku dale i oporbene stranke, inače neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima. 

"Danas je dan za jedinstvo, dan da ustanemo protiv vojnih udara i diktatorskih režima, dan da se čuje glas naroda", rekao je Erdogan na skupu podrške u organizaciji opozicijske stranke CHP.

Komentar propalog vojnog udara i mogućih posljedica za tursko društvo za Express dao je bivši parlamentarni zastupnik sekularnog CHP-a Aykan Erdemir.

"Odmah na početku je pokušaj vojnog udara ujedinio vlasti i opoziciju u Turskoj u otporu vojnom preuzimanju vlasti. Nezavisni mediji, poznati po glasnim kritikama autoritativne vlasti predsjednika Erdogana, branili su izabranu vlast usprkos vojnim pritiscima. Ovo je bila ogromna prilika za Erdogana da oporbi pruži ruku kako bi mogli početi skladnije upravljati Turskom. Čini se da će Erdogan potratiti ovu jedinstvenu priliku. Iskoristit će krizu kako bi konsolidirao svoju moć i dodatno osnažio svoju vlast", objašnjava Erdemir.

Turska je gotovo nevjerojatno bitan američki saveznik iz mnoštva razloga, od granice sa Sirijom, Irakom i Iranom, sve redom državama s kojima SAD nema baš ugodne odnose, do kontrole strateški bitnih Bospora i Dardanela. Na turskom tlu nalaze se američki zrakoplovi koji bombardiraju Islamsku državu, u zračnoj bazi Incirlik nalazi se između 50 i 90 američkih nuklearnih bombi. Ti odnosi ovih dana nalaze se na najvećim iskušenjima u bližoj povijesti.

Kratko je komentirao i čistke državnog aparata od svih nepoćudnih zaposlenika što ih ovih dana provodi predsjednik Erdogan: "Velik broj uhićenih vojnika i časnika dobar je pokazatelj da je propali vojni udar bio rezultat suradnje brojnih frakcija turskog društva. Od Gulenovih simpatizera, sekularnih nacionalista pa do časnika koji su se vjerojatno pridružili pučistima kako bi ostvarili osobni probitak. To je još jedan podsjetnik da turska vojska ima institucionalne nedostatke koji rezultiraju vojnim udarima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.