Top News
800 prikaza

Najčešći mitovi o ISIL-u u koje još mnogi vjeruju

Isis
Youtube
Istina o trenutačno najopasnijoj militantnoj skupini mogla bi biti potpuno različita od onoga što vi mislite da znate

Nevjerojatno je da unatoč tome što gotovo da nema dana u kojem nećete naletjeti na barem jednu vijest o Islamskoj državi, vjerojatno i dalje živite u zabludi i vjerujete u puno dezinformacija koje su se tijekom vremena proširile o njoj. 

Donosimo vam sedam najčešćih mitova koje biste napokon trebali zaboraviti:

1. ISIS je relativno nova teroristička organizacija koja je doživjela neočekivano brz rast i kulminirala zauzimanjem Mosula u lipnju 2014. godine

To nije istina. Korijeni ove skupine mogu se pronaći u 2001. godini kad je bila poznata kao 'Tawid al Jihad' (monoteizam i džihad), te još i dalje u povijesti dok su se osnivači borili uz talibane u Afganistanu. Otad su promijenili ime pet puta.

Isis u Palmiri | Author: Youtube Youtube

2. Proglašenje kalifata na velikom prostoru prošlog srpnja bilo je bez presedana

Ni to nije istina. Grupa je prvo imenovala 'Islamsku državu Iraka' 2006. godine. Tadašnji vođa bio je Abu Omar al Baghdadi, koji se proglasio kalifom i tvrdio da je u rodu s prorokom Muhamedom.

3. Trenutačni tzv. kalif, Abu Bakr al Baghdadi, krenuo je u radikalnom smjeru dok je bio američki zatvorenik od 2003. godine, te se okrenuo u smjeru terorizma nakon puštanja na slobodu

Mala je šansa za to, jer postoji sve više dokaza da je Baghdadi već bio stariji terorist u trenutku kad je zatvoren, te je moguće da se borio u Afganistanu. Također je moguće da je dijelio kuću s prvim vođom skupine, Abu Musabom al Zarqawijem.

Uz to, suprotno raširenom mišljenju, nije bio u zatvoreničkom kampu Bucci pet godina, nego je tamo boravio od veljače do prosinca 2004. godine, nakon čega je pušten jer SAD nije imao razlog da ga dulje zadrži.

4. Vodstvo grupe čini fanatični muslimanski ekstremisti

Ovo je lažna slika u koju mnogi vjeruju. Ustvari, gotovo je jednako bitan utjecaj bivših vojnika i sigurnosnih snaga Saddama Husseina. A barem desetak vođa skupine su prije bili službenici Baatha. Drugim riječima, Islamska država je kombinacija terorističke organizacije s iskusnom terorističkom aparaturom.

5. Riječ je o kaotičnoj i nasilnoj organizaciji

Isisova mučenja | Author: Daily Mail Daily Mail

Definitivno je nasilna, no postoji metoda u njezinoj navodnoj ludosti. Grupa se pridržava 280 stranica dugog džihadističkog klasika 'Upravljanje divljaštvom', knjige koja detaljno opisuje kako uspostaviti 'Islamsku državu' uz pomoć ekstremnog nasilja.

No ona je puna i birokracije, sa Shura vijećem, te čak i ratnim kabinetom i manjim odborima. Postoje guverneri za teroritorije koji su pod njihovom kontrolom, ali i za zemlje koje tek planiraju osvojiti, poput Saudijske Arabije. Ima ministre (čak i jednog za 'bombaše samoubojice') i mnoštvo odbora koji se bave drugim stranama administracije, od zdravstva do zatvora i sudova.

A 2012. i 2013. godine sastavili su godišnji izvještaj u kojem su detaljno izvijestili o bomaškim napadima i ciljanim ubojstvima. Tako je tijekom 2013. navodno grupa izvršila 1.083 atentata. 

6. ISIS je stvorila Al Qaeda

Dokazi potvrđuju da je skupina oduvijek bio zasebna organizacija, od svojih najranijih dana. Prvi vođa, Abu Musab al Zarqawi i Osama Bin Laden nisu se dobro slagali. Oko dvije godine skupina je bila poznata kao 'Al Qaeda u Iraku', ali je rašireno vjerovanje da je bila riječ o 'braku iz interesa'.

Tijekom njihove komplicirane veze, Al Qaeda se često razilazila u mišljenju s ISIS-om, te je čak znala oštro kritizirati njihove napade na druge muslimane, pogotovo šijite, kao i odrubljivanja glava zapadnim taocima.

Al Qaeda ih je često optuživala da su naštetili džihadu, sve do 2006. kad su konačno prekinuli sve odnose nakon proglašenja 'Islamske države Iraka'. Na kraju su se dvije organizacije i javno posvađale 2013. godine, zbog proglašenja Islamske države Iraka i Sirije.

7. ISIS je relativno novi neprijatelj zapada

Potpuno neistinito. Ustvari, SAD je bio u ratu s grupom od 2003. godine, znači ukupno 12 godina, što je već sada više nego trostruko dulje nego što je trajao američki rat protiv Japana i nacističke Njemačke, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.