Top News
20820 prikaza

Najmrži Kolindin diplomat: Ne može ga probaviti

Josip Paro
Petar Glebov/PIXSELL
Već dulje vrijeme predsjednica govori protiv karijernog diplomata i dugogodišnjeg veleposlanika

Tko je Josip 'Joško' Paro, diplomat kojeg, ako je vjerovati Velimiru Bujancu, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović "optužuje za korupciju te da RH ostaje bez vrijedne nekretnine gdje god Paro bude veleposlanik".

Predsjednica je između kamenica i šampanjca oštro kritizirala Para, tvrdi Bujanec, na večeri krajem svibnja prošle godine u jednom zagrebačkom restoranu. Bilo je to nakon gostovanja u "Bujici" gdje je predsjednica pričala protiv premijera Plenkovića.

No, svejedno je Paru prije deset dana uručila vjerodajnice kako bi mogao stupiti na dužnost hrvatskog veleposlanika u Kraljevini Belgiji.

Kolinda Grabar Kitarović Ljute reakcije Top News Desnica na aparatima: Kolinda, zašto si nas izdala?!

Bio je on 2002. godine imenovan za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, sa sjedištem u Londonu (navodno je inzistirao na kupnji dva milijuna funti vrijedne rezidencije), Norveškoj i Nizozemskoj a kasnije je, 2012. postao i naš veleposlanik u SAD-u koji je, između ostalog, napustio državu tijekom posjete predsjednice, a onda je iz Washingtona i opozvan.

”Reći za Para da nije dobar diplomat bilo bi katastrofalno krivo, jer je riječ o vrsnom veleposlaniku, jednom od najboljih koje imamo. Druga je stvar da je Joško uvijek naginjao i politici, pa otuda i uvjerenje da je sklon ljevici. Međutim, puno više problema je bilo kada je Paro komentirao naše domaće političke prilike, ali i političare, pa je to nekako došlo i do njih. A narav mu je takva da je ‘uvijek protiv’”, kaže jedan hrvatski diplomat koji Para dobro poznaje još iz mladenačkih dana za Jutarnji list.

Gura mu se i kako je svojoj supruzi, novinarki Jasni Paro, "namjestio" posao u Londonu kada je i on tamo bio.

“Pratio sam optužbe predsjednice Republike da je riječ o čovjeku koji ne provodi državnu politiku. U to naprosto ne vjerujem. Predsjednica bi takve ozbiljne optužbe trebala potkrijepiti, a do sada nismo čuli ništa što bi potvrđivalo takvu tvrdnju. Naravno, predsjednica i Vlada imaju pravo imenovati veleposlanika za kojega vjeruju da može još bolje obavljati dužnost nego što je to činio Paro. Naprosto, trebaju postaviti osobu u koju oni imaju povjerenje, ali, pri tome, ne bi trebali difamirati čovjeka koji je cijeli radni vijek predano služio hrvatskoj diplomaciji", rekao je svojedobno o odnosu predsjednice i diplomata bivši predsjednik Ivo Josipović.

Mirjana Hrga Ikona desnice Top News Hrga na Pantovčaku: zašto je Kolinda želi?

"Tada je iskazivala otvorenu sumnju u njegovu korumpiranost i tvrdila da je uzimao provizije kod prodaje zgrada naših veleposlanstava, a sada - nova Kolinda, uručuje Pari na Pantovčaku vjerodajnice i šalje ga za nagradu u Bruxelles! Na prestižno veleposlaničko mjesto Joško Paro odlazi ponajprije zahvaljujući prijateljstvu s Andrejom Plenkovićem, no da predsjednica u međuvremenu nije politički poklekla, možda bi kontroverzni diplomat danas bio na nekom drugom mjestu", piše kontroverzni voditelj Velimir Bujanec.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.