Top News
24104 prikaza

Najveće tajne Daytona: Kako je pijani Slobo izgubio Kosovo

Potpisivanje Daytonskog sporazuma
NATO
Nekadašnji gospodar života i smrti čitave bivše Jugoslavije nije se mogao nositi s američkim zahtjevima

Prošlo je gotovo četvrt desetljeća od mirovnog sporazuma u Daytonu gdje je i službeno prekinut rat u Bosni i Hercegovini. Iza zatvorenih i dobro čuvanih vrata američke vojne baze Wright-Patterson politička vhuška Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pregovarala je tri tjedna kako bi napokon zaustavili krvavi sukob.

S američke strane su tu bili i državni tajnik Warren Christopher, ali i RIchard Holbrooke kao glavni kreator sporazuma.
Srpska strana često napominje da je upravo u Daytonu zapečaćena sudbina Kosova.

Nebojša Vujović, jugoslavenski diplomat i član delegacije u pregovorima, u knjizi "Posljednji let iz Daytona - pregovori iza zatvorenih vrata" opisuje neke doista neobične scene. Osim potoka alkohola u sobi Slobodana Miloševića, Vujović prenosi kako su Amerikanci spremali sporazum kojim bi se jamčila autonomija kosovskim Albancima, a sve u okviru državnih granica Srbije.

Potpisivanje Daytonskog sporazuma Raspad Juge Top News CIA se bojala da će Srbi A-bombom riješiti Hrvatsku

Upravo je Vujović nosio nacrt tog sporazuma Slobodanu Miloševiću kako bi ga on pregledao i komentirao.

"Milošević je pročitao dokument i ljutito ustao. Zatim je zgužvao papire i gađao me njima u glavu: 'Je l' se oni to sa mnom zajebavaju? Pa što oni misle, tko sam ja, kakvo Kosovo, to je unutrašnje pitanje Srbije, ne dolazi u obzir. Reci tim svojim washingtonskim prijateljima da ne dolazi u obzir da se sa mnom zajebavju. Jer ako se budu zajebavali, dobit će dobro zajebavanje", prenosi Vujović kako je izgledala ta situacija.

Američki delegati odmah su rekli Vujoviću da su upravo propustili priliku za rješavanje situacije na način prihvatljiv objema strana.
Svjedoci iz tog vremena pričaju da je u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, gdje je parafiran sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, Miloševićeva soba bila vrlo popularno mjesto, gdje su često dolazili stranci i dugo se zadržavali zbog - viljamovke. Unošenje alkohola bilo je zabranjeno, ali on ju je švercao govoreći da je riječ o šumadijskom čaju.

Ruski padobranci Tisuće padobranaca Top News Rusi: "Bili smo spremni ići u rat zbog Kosova"

Bivši jugoslavenski premijer Momir Bulatović, koji je bio s Miloševićem cijelo vrijeme pregovora, kaže da je unošenje rakije bilo zabranjeno.

"U bazi Wright-Patterson nije bila dozvoljena konzumacija alkohola. Budući da smo mi tamo bili dosta dugo i maltene kao zatvorenici, Miloševićeva soba je bila najpopularnije mjesto. Mi smo tamo donijeli puno viljamovke, rakije s kruškom, a prijavili smo je kao šumadijski čaj. A tko god je došao na pregovore u Miloševićevu sobu, zadržao se puno dulje zato što su naše zalihe viljamovke trajale jako dugo", otkrio je Bulatović za Kurir.

Obitelj Milošević Strogo čuvano Life Procurili dokumenti: Slobo se mogao spasiti, odbio je pomoć

"Knjiga je svjedočanstvo o tome što se tamo stvarno događalo iz sata u sat, iz dana u dan. Milošević je bio glavni pregovarač i osobno sam ga doživio kao čovjeka koji je u stanju podnijeti taj teret. Možda je bilo nekih slabosti, ali nije ih se moglo vidjeti. Ponekad, tijekom pregovora znao me je pitao: "A kako će ovi vaši prijatelji Amerikanci reagirati?", što znači da je imao određene rezervacije, ali to uspješno skrivao. Hrvati su bili opušteni, sve svoje su već bili završili, a tu su bili na izletu, ali Franjo Tuđman je bio vrlo kooperativan. Kad smo išli s njim na kavu i kolače s prijedlogom da bar Srbi i Hrvati potpišu sporazum, on je odmah pristao. I da nije bilo tog zajedničkog Slobinog i Franjinog pritiska, muslimani ne bi prihvatili sporazum. Ponašali su se kao razmažena djeca koja su u Daytonu došla po lizalicu, a ne pregovarati. Oni su bili uvjereni da je Amerika na njihovoj strani i da će sve završiti. Ameri mnogo ih je učinilo, ali su također morali surađivati ​​", podsjeća Vujović.

Slobodan Milošević Izručenje Top News Ovo je navodno zadnji Slobin video prije odlaska u Haag

Vujović u knjizi pokazuje vrlo upečatljivu epizodu gdje Warren Christopher pita Miloševića za simboličnu gestu i koncesiju, muslimani daju brda oko Sarajeva s kojih su Srbi pucali po gradu.

"U redu. Hoću. Neka nas to košta pola do jedan postotni bod, ali neka to bude posljednja stvar koju traže od nas", rekao je Milošević. Sam Vujović u knjizi piše da je srpska delegacija ustvarila daleko najveći uspjeh u Bosni i Hercegovini gdje su osigurali postojanje Republike Srpske koja ima sve institucije posebne države.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:36 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • zagondjija 00:11 25.Studeni 2019.

    Hrpa kretena na jednom mjestu

  • spiritual 21:04 24.Studeni 2019.

    Hrvati u BiH su očekivali napad pa su utvrdili crte obrane, tako da su obranili BiH od velikosrpske agresije. Sukoba s Bošnjacima nije bilo, sve dok se Bošnjaci nisu naoružali. Cijelo vrijeme rata opskrba Bošnjaka se odvijala preko RH. RH ... prikaži još! se brinula za stotine tisuća ratnih izbjeglica, velikim dijelom i Bošnjaka.