Top News
2515 prikaza

Nakon Vase, USKOK kreće istražiti i imovinu brata Joze

Milijan i Jozo Brkić
PIXSELL
S Kolindom se sprijateljio 2006. u Australiji, ubrzo ga je brat Milijan zvao u RH, a onda mu je procvjetao posao

Jozo Brkić, brat potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, postanje predmetom interesa istražitelja Uskoka, objavio je u broju od nedjelje Jutarnji list, a prenosi HINA.

Nakon što je nadležno državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istragu protiv braće Brkić te Blaža Curića i famoznog Franje Varge iz afere SMS, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela presretanja računalnih podataka na štetu četiri ženske osobe, Uskok je, čini se, odlučio istražiti poslovanje Joze Brkića, odnosno provjeriti sve okolnosti pod kojima su njegove tvrtke u posljednje dvije godine dobile u najam 20-ak poslovnih prostora mahom u samom središtu Zagreba.

Milijan i Jozo Brkić Jozo Brkić Top News Kako se obogatio Vasin brat, koji je unajmio pola Zagreba

"Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo državne imovine i Grad Zagreb primili su još prije nekoliko tjedana zahtjeve USKOK-a da im se dostavi određena poslovna dokumentacija. Iako službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, prema našim izvorima Uskokovi zahtjevi odnosili su se u prvom redu na dokumentaciju o natječajima na kojima su sudjelovale tvrtke u vlasništvu Joze Brkića”, piše Jutarnji.

O Jozi Brkiću i njegovim poslovnim sposobnostima Express je pisao u listopadu 2018. povodom njegovog svjedočenja na suđenju optuženima u "slučaju Karlovačka banka" za nezakonito izvlačenje možda stotina milijuna kuna, između ostalog i preko građevinske tvrtke Opatovina projekt. Jozo Brkić na suđenju se pojavio kao svjedok, te je rekao da je on od projekta odustao.

"Negdje 2006. ili 2007., dok sam živio u Australiji, nazvao me brat Milijan i pitao jesam li zainteresiran za ulaganje u projekt u građevini za koji je on smatrao da bi bila dobra investicija. I u Australiji sam se bavio građevinom s Nenadom Ninom Roguljom, te sam smatrao da bi zarada bila bolja nego u Australiji. Radilo se o Opatovina projektu, odnosno o gradnji poslovno-stambenog kompleksa. Brat mi je rekao da projekt vodi Šola. Znao sam Sandija, no ne i njegova brata Petra, koji je vodio taj projekt", govorio je Jozo Brkić.

Jozo Brkić svjedok na suđenju 2018. | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

U tom postupku na Županijskom sudu u Zagrebu USKOK je optužio Mariju Šolu, tadašnju prokuristicu i savjetnicu uprave Karlovačke banke, njena tri sina Sandija, Petra i Tomislava, od kojih je Sandi bio i najveći dioničar. Mariju Šolu USKOK tereti da je od svibnja 2007. do ožujka 2013. u zajedničko djelovanje povezala svoje sinove kako bi pribavili imovinsku korist, financirajući nekoliko svojih tvrtki, među kojima i Opatovinu projekt, novcem banke.

Brkić je, pisao je svojedobno Nacional, pozivajući se na izvore iz SOA-e, vjerojatno bio jedan od zaslužnijih pojedinaca za to što je tvrtka Opatovina projekt uspjela podići višemilijunski kredit od tvrtki iz grupacije Hypo Alpe Adria banke. Hypo je već u to vrijeme bio u ozbiljnim financijskim problemima zbog netransparentnog poslovanja, zbog čega je za ta zbivanja ozbiljan interes, navodno, pokazivala i SOA.

Sumnjalo se da se preko te banke 90-ih izvlačio opljačkani novac iz Hrvatske i da se kroz kredite bez pokrića poslije vraćao u Hrvatsku Kako bi ga se opralo. Moguće je da su dužnosnici te banke u to vrijeme procijenili da bi kredit plasiran prema tvrtki Opatovina projekt, gdje se kao suvlasnice pojavljuju supruge Brkića i Jurčevića, posredno mogao biti i dobra investicija kojom će zadobiti naklonost visokih dužnosnika SOA-e u po njih turbulentnim vremenima.

Jozo Brkić svjedok na suđenju 2018. Karlovačka banka Top News Vasin brat o aferi od 170 milijuna: Uvukli su me...

Već mjesecima hrvatski mediji izvještavaju o tome kako je Jozo Brkić u protekle dvije godine osnovao više od 40 tvrtki te se natjecao za najam većeg broja gradskih i državnih poslovnih prostora, pri čemu je došao u zakup najmanje 26 poslovnih prostora za razne namjene.

Jozo Brkić je više puta izjavio kako sa svojim poslovnim partnerima želi obnoviti često derutne prostore, otvoriti restorane, suvenirnice i slično te tako oživjeti centar grada. No, od preuređenja pojedinih prostora u međuvremenu je odustao i vratio ih Gradu, dok je upravo proteklih dana do javnosti doprla i odluka zagrebačkog gradonačelnika o raskidu ugovora o najmu s Brkićevom tvrtkom za poslovni prostor u Paromlinskoj 2a.

"Gradske službe utvrdile su, naime, da Brkićeva tvrtka nije ispoštovala rokove za uređenje prostora i otvaranje predviđenog fast fooda te da ima dugovanja na ime neplaćenih zakupnina i režija.

Jozo Brkić (u sredini, 2014.) s kolegama povratnicima iz Australije Antem Tonyjem Jurićem i Paulom Šarićem | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

No, u međuvremenu je spomenuto dugovanje podmireno pa Grad sukladno propisanoj proceduri može odustati od otkazivanja ugovora jer je zakupnik otklonio razloge zbog kojih mu je ugovor otkazan. Nedavno je procurila i informacija, iako o tome nema službenih podataka, da je Ministarstvo državne imovine poništilo natječaj za zakup atraktivnog poslovnog prostora na uglu Gajeve i Tesline ulice, gdje je bila turistička agencija Kompas, a na kojemu je najbolju ponudu dala tvrtka Joze Brkića”, navodi sada Jutarnji.

"Neki smatraju da su spomenuti postupci ministarstva i Grada Zagreba zapravo dodatni pritisci i poruke vladajućih Milijanu Brkiću da odstupi, a i sam Jozo Brkić javno je govorio da se radi o hajci pa će i na 'ulazak' Uskoka vjerojatno gledati u tom svjetlu."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.