Top News
488 prikaza

Ne kljukajte krave antibioticima! I to pokreće klimatske promjene

Stičarstvo
Jorge Royan / http://www.royan.com.ar
Poljoprivreda je odgovorna za trećinu klimatskih promjena, a antibiotici u stočarstvu to još i pogoršavaju

Pored sve sile šteta koju čovječanstvu i prirodi nanosi prekomjerna primjena antibiotika u stočarstvu i svinjogojstvu, posljednje istraživanje pokazuje da to snažno utječe i na klimatske promjene. Istraživanje objavljeno u „Proceedings of royal society B“ navodi da uobičajeno tretiranje antibioticima u intenzivnom stočarstvu povećava količinu metana koji se oslobađa iz izmeta goveda za 1,8 puta.

Pokazalo se da antibiotici utječu na probavni sustav kornjaša koji razgrađuju kravlju balegu, nakon čega kukci ispuštaju puno više metana nego što bi inače. Kornjaši sami ne trpe nikakvu štetu, barem se zasad tako čini, ali se njihov utjecaj na okoliš rapidno mijenja. O kakvim je posljedicama riječ pokazuje to što metan, prije nego što se raspadne u atmosferi, izdrži 12 i pol godina.

Nadalje, koliko god se ugljični dioksid s pravom smatra najvećim uzročnikom klimatskih promjena, postoji cijeli niz plinova koji također utječu na zagrijavanje Zemljine atmosfere. CO2 je najveći krivac jer ga je daleko najviše, ali sve veću štetu nanosi i metan, plin koji ima čak 30 puta veći staklenički utjecaj od CO2.

Ovakvo otkriće o metanu kao posljedici primjene antibiotika u stočarstvu jako je važno i zato što je poljoprivreda izvor čak trećine cjelokupnog zagađenja stakleničkim plinovima na cijelom svijetu. Metan je posljednjih godine sve veći problem i zbog otapanja vječno zaleđenog tla u tundrama u polarnom krugu koje se zagrijavaju, te oslobađaju plinove koji su tamo bili zatočeni desecima tisuća godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.