Top News
385 prikaza

Njujorške novine dobile Pulitzera za razotkrivanje Weinsteina

Pulitzer pobjednici
Handout/REUTERS/PIXSELL
The New York Times i The New Yorker nagrađeni Pulitzerovom nagradom za razotkrivanje Weinsteina

List The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su u ponedjeljak dobili Pulitzerovu nagradu za izvješćivanje u javnom interesu o hollywoodskom skandalu o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv filmskog producenta Harvey Weinsteina, javio je BBC.

Ta izvješća potaknula su #Me Too pokret protiv seksualnog zlostavljanja u drugim djelatnostima.

Odbor za dodjelu nagrade je opisao rad novinara koji su razotkrili Weinsteina kao "eksplozivno, utjecajno novinarstvo koje je razotkrilo moćne i bogate seksualne grabežljivce".

The New York Times je podijelio i drugu nagradu s The Washington Postom za nacionalno izvješćivanje o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu ruskih dužnosnika i kampanje predsjednika Donalda Trumpa 

Pulitzerova nagrada je najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu, ustanovio ga je novinski izdavač Joseph Pulitzer, a dodjeljuje ih od 1917. Sveučilište Columbia u New Yorku.

Britanska novinska agencija Reuters dobila je Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvješćivanje koje je otkrilo veze između filipinskog predsjednika Rodriga Duteretea i policijskih odreda za ubijanje kao i za fotografiju migrantske krize naroda Rohingya, izvijestio je Reuters.

List The Press-Democrat iz Santa Rose u Kaliforniji dobio je nagradu za prijelomnu vijest izvješćujući o šumskim požarima koji su prošle godine zahvatili kalifornijske vinogradarske okruge.   

U domeni umjetnosti nagradu za roman "Less" dobio je Andrew Sean Greer, za dramu "Cost of Living" Martyn Majok, a za najbolju biografiju "Preirie Fires: The American Dream of Laura Ingalls Wilder" nagrada je otišla Carolini Fraser, za pjesništvo je nagradu dobio Frank Bidart za djelo "Half-light".

Kendrick Lamar je postao prvi reper koji je dobio Pulitzera, uzevši nagradu za glazbu za album "DAMN".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.