Top News
279 prikaza

Nobel predsjedniku Kolumbije zbog mira s FARC-om

Predsjednik Kolumbije i zapovjednik FARC-a u trenutku potpisivanja mira
"Povijesni mirovni sporazum Kolumbije i marksističkih pobunjenika pao je na referendumu, ali samo zbog detalja"

Nobelovu nagradu za mir ove godine dobio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, odlučio je Odbor za Nobelovu nagradu u Oslu. Odluka je iznenadila svjetsku javnost zato što su Kolumbijci nedavno na referendumu odbili povijesni mirovni sporazum kolumbijske vlade i marksističkih pobunjenika FARC. Santos je bio nominiran kao čovjek koji je mirovni sporazum s njima uspio postići nakon 52 godine sukoba u toj zemlji, ali je odbor odlučio da mu nagradu ipak dodijeli kao priznanje za njegove napore i ohrabrenje da s glavnim zapovjednikom FARC-a Rodrigom Londoñom Echeverrijom "Timochenkom" nastavi raditi na konačnom prekidu tog rata.

Santos je, naime, iako politički konzervativac, uspio ispregovarati vrlo mirotvornu poziciju s pobunjenicima, za razliku od mnogih ranijih državnika Kolumbije koji su prije ili kasnije na tom putu zapeli. "Za mir ću se boriti do posljednjeg dana svog mandata", rekao je Santos kratko nakon što je, čak niti s nekom velikom većinom, narod Kolumbije na referendumu odbacio prihvatiti sporazum. Glasnogovornicu Nobelovog odbora novinari su zatrpali pitanjima poput nije li dodjela Nobela pokazatelj nepoštivanja demokratski izražene volje Kolumbijaca, na što im je ona odgovorila da Kolumbijci većinski nisu odbili mirovni sporazum u cijelosti, nego samo neke njegove odredbe. Pitali su je i nije li Odbor izbjegao nagraditi i gerilskog vođu, na što je ona rekla da Odbor nikada ne komentira one koji nagradu nisu dobili.

U svakom slučaju, predsjedniku Santosu je uspjelo ono što nije uspjelo njegovom prethodniku Álvaru Uribeu, koji je s FARC-om u nekom trenutku čak i podigao razinu sukoba, prethodno izbacivši iz pregovaračkog procesa venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza koji je FARC jako dobro vodio prema miru. Uribe, naime, nikako nije mogao nadići osobnu traumu jer mu je uslijed sukoba s FARC-om nekoć ubijen otac. Santos se pak pokazao kao odličan i uspješan pregovarač s marksistima unatoč tome što je i sam bio u vladi tijekom mandata Uribea, i to kao ministar obrane, odnosno onaj koji je protiv marksističkih bolivarskih pobunjenika direktno ratovao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.