Top News
7916 prikaza

Nova generacija balkanskih ubojica nastaje u zatvoru

Zatvor u Zenici
Screenshot Youtube
Ljudski život nikad nije imao nižu cijenu, a ubojice su spremni na sve kako bi odradili posao

Među tim profesionalnim ubojicama nerijetko su sinovi ili nećaci nekadašnjih krvnika koji su sada u ozbiljnim godinama. Ta djeca, druga generacija profesionalnih atentatora, rođena su i u ratnom i u poslijeratnom okruženju, i od malih nogu su obučavani za pucanje i postavljanje eksploziva. Naučili su sve neophodne vještine za dobro obavljanje svog posla, ali i za izbjegavanje identifikacije i kasnijeg hvatanja, priča sugovornik Blica blizak sigurnosnim službama.

Profesionalnog ubojicu teško je pronaći i njegova cijena ovisi o meti. Veliki utjecaj na cijenu ima i broj uspješnih realizacija u karijeri.

"Profesionalne ubojice su kao umjetnici. Nastupaju skoro kao policijski tim na očevidima. Pažljivo biraju automobile, vode računa o tome kako sjede u vozilu da ne ostave kakve biološke tragove. Dogodi se i da koriste posebna odijela upravo da ne bi ostavili neki trag poput dlake kose. Detaljno prouče okolinu, video-nadzor, sve što im može poremetiti planove", objašnjava isti izvor srpskih novina.

Tko je sve ležao u Remetincu Stiže im Gazda Top News Dosje Remetinec: Tko je samo plakao, koga su zvali pi***ca

Kao jedan od primjera profesionalnih likvidacija navodi ubojstva iza kojih stoji, kako se sumnja, stoji klan "Amerika" jer u tim zločinima atentatori nisu ostavili niti jedan trag koji može pomože u rasvjetljavanju smaknuća.

"S druge strane postoje plaćene ubojice i javnost često miješa te dvije kategorije. Plaćeni ubojice su mahom ljudi s margine, ranije hvatani zbog nekih naizgled sitnijih kaznenih djela kao što su krađe. Nerijetko su 'preobraženi' u zatvoru. Iskusniji kriminalac, nakon što procijeni da je netko pogodan za vrbovanje, uzima ga pod svoju zaštitu. Kako je meta za vrbovanje materijalno ugrožena, nudi mu novac u kantini, pakete, a događa se i da mu u ljubavnu sobu čak i pošalje neku djevojku. Tako ga pridobije na svoju stranu i po izlasku iz zatvora ima svog krvnika koji će ubijati po naredbi. Plaćenom ubojici, kako i samo ime kaže, interes je samo novac", govori isti izvor.

Plaćene ubojice nerijetko i same ubrzo završe svoju karijeru jer posrednici ili naručitelji ubojstva znaju da im karakter nije baš najčvršći, za razliku od profesionalnih atentatora. 

Zatvor u Zenici Zloglasne zidine Life Najgori zatvor Balkana: Cinkere kažnjavamo silovanjem

Jedan drugi izvor pojašnjava da je plaćenog ubojicu moguće pronaći u jako kratkom vremenu.

"Ako poznajete pravu osobu, već za 15 minuta možete angažirati plaćenika koji će možda i spustiti cijenu ako, recimo, duguje neku uslugu posredniku. Plaćeni ubojica traži ime žrtve, fotografiju, adresu i automobil žrtve da bi odradio posao. Profesionalnog ubojicu, međutim, teško je naći i zato je njegov angažman znatno skuplji", napominje ovaj sugovornik Blica.

U nastavku pročitajte kratki popis plaćenih ubojica sa srpskog asfalta.

Čaba Der

Bjegunac, osumnjičen za ubojstvo, Nebojše Markovića na Banovom brdu 5. siječnja. Prema mišljenjima Blicovih sugovornika, klasičan primjer kako se postaje plaćenik. Kriminalnu karijeru počeo je kao kradljivac u rodnom Čantaviru, da bi ga u zatvoru, kako se vjeruje, regrutirala grupa Vojislava Škrbića, za čiji je račun po izlasku iz zatvora ubio Branislava Jeličića. Uhićivan jer je planirao ubiti Alana Kožara, vođu barske grupe. Trenutačno u bijegu.

Janoš Šnajder Pendula

Osumnjičen za ubojstvo bračnog para Jasmine i Nenada Opačića, predozirao se u Pragu 2015. godine. Kao i u slučaju Dera, vjeruje se da ga je u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici rival vođe veterničkog klana vrbovao jer je znao da je u korektnim odnosima s Opačićem, ali i za njegovu slabost ka narkoticima. Iako nije dokazano, sumnja se da mu je upravo organizator likvidacije ubrizgao heroin.

Sretko Kalinić

Beli ili Zvijer, kako su ga neslužbeno prozvali španjolski novinari, služi višedesetljetnu zatvorsku kaznu za ubojstva, karijeru je počeo u Crvenim beretkama, gdje se, međutim, zadržao kratko. Rat nije bio za njega, ali njegove vještine došle su do izražaja u ratovima za prevlast u podzemlju. Priznao je da je sudjelovao u ubojstvu Branka Jeftovića Jorge, pokušajima ubojstva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića. Osuđen je za sudjelovanje u ubojstvu premijera Zorana Đinđića i za mrcvarenje Milana Jurišića Jureta.

Milanko Ivanović Crni

Osuđen na dva desetljeća zatvora zbog ubojstva košarkaša Jovana Manovića i pokušaj ubojstva Marka Nikolića na Zlatiboru za što mu je nuđeno 10.000 eura. Ivanović, kao daltonist, promašio je pravu metu Gorana Marića i ispalio je tri hica u prsa Manoviću koji je sjedio za susjednim stolom.

Saša Vidović

Osumnjičen da je u srpnju 2016. godine u Novom Sadu pokušao ubiti Slobodana Kašćelana, vođu kavačkog klana. Kasnije je uhićen i osuđen na 20 godina zatvora zbog likvidacije Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu. Vidović je karijeru počeo kao kradljivac automobila. 

Saša Cvetanović Pit Bul

Priznao da je za ubojstvo Nikole, brata Luke Bojovića, od pripadnika klana Slobodana Šaranovića uzeo 30.000 eura. U svjedočenjima ostalih pripadnika klana, kako ih je na sudu iznio svjedok suradnik Miloš Vojnović, Cvetanović je opisan kao narkoman koji je novac ubrzo potrošio i zatim tražio još. Ranije je osuđivan za teške krađe. Ubijen mu je brat Jugoslav iz, kako se špekulira, krvne osvete. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.