Tehno
5395 prikaza

Putinov 'plutajući Černobil' ide na put oko Arktika

Ruski tegljač nuklearne tvornice Akademik Lomonosov
Wikipedia
Kritičari tvrde da Putin ovaj brod doživljava kao tvornicu novca, jer će mu poslužiti za novu potragu za naftom na Arktiku

Rusija ponosno priprema ono što su kritičari nazvali "ploveći Černobil" s kojim planiraju ispuniti svoje ambicije na Arktiku.  Bit će tako prva zemlja koja će na tegljaču svoju nuklearku odtegliti sa sjevera Moskve preko Arktika, tisućama kilometara. Cilj joj je udaljeno područje,  5000 kilometara udaljena luka Pevek, gdje će napajati naftne i plinske platforme na moru u Čukotskoj regiji. 

Tvornica se gradila gotovo devet godina, i sada je konačno spremna za službu. Dva nuklearna reaktora nalaze se na vrhu 152 metarske platforme, a njezin put preko Sjevernog mora započet će sljedećeg mjeseca.

Nekim kritičarima taj tegljač izgleda kao opasnost na vodi, pa ga zato nazivaju "plutajući Černobil" i povlače paralele sa nuklearkom u Ukrajini koja je eksplodirala 1986. godine. Drugi pak tvrde da ruski predsjednik Vladimir Putin brod doživljava kao "tvornicu novca", jer će mu poslužiti za napajanje potrage za naftom na Arktiku, u trenutku dok se zalihe na Sibiru polako iscrpljuju, piše Vice. Nadaju se kako bi ova tvornica mogla poslužiti i za napajanje udaljenih ruskih gradova.

Nazvana je Akademik Lomonosov, po ruskom znanstveniku i pjesniku Mihailu Vasiljeviču Lomonosovu, utemeljitelju moskovskog sveučilišta. 

Borba za velikim izvorom prihoda 

Ruska ekspanzija na Arktik dovela je do globalne zabrinutosti, posebno kod SAD-a, koji se s Rusijom, Kinom i Kanadom bori za prevlast u toj regiji i za kontrolu nad naftnim rezervama koje su postale sve dostupnije. 

Osim geopolitičkih želja prisutni su naravno i komercijalni interesi, budući da je u pitanju velika količina prihoda. 

Sjeverozapadni prolaz, morski put kroz Arktički ocean, uz sjevernu obalu Sjeverne Amerike kroz vodene puteve između otoka Kanadskog arktičkog otočja, koji povezuje Atlantski ocean i Tihi ocean, ubrzano postaje plovan.

Dok se sve više otvara ne samo da se države natječu za pristup tim regijama, već svoj dio kolača pokušavaju uzeti i komercijalni brodovi. Krstarenje iz Norveške kreće tim putem, uz stajanje na Aljaski prije odredišta na Južnom polu. Karte se prodaju po cijeni od 9000 dolara. 

Kupola na Maršalovim otocima Otrovni otpad Znanost Raspada se kupola ispod koje je najopasnija stvar na svijetu

Uz onu geopolitičku zabrinutost, mnogi strahuju zbog ovog tegljača upravo zato što je riječ o plutajućoj nuklearki, pa se boje da nije u potpunosti sigurna. Greenpeace ju je nazvao "Černobil na ledu" i kritiziraju tu ideju. 

No ovo nije prvi put da se nuklearni reaktor koristi na brodovima ili podmornicama. Američka vojska koristila je mali nuklearni reaktor kojeg je instalirala na brod u Panamskom kanalu, čitavo desetljeće tijekom 60-ih, i bila je u upotrebi sve do 1976. godine. Za civilne potrebe, američka kompanja PSE&G takvu je plutajuću tvornicu instalirala na obali New Jerseya, no projekt je zaustavljen tijekom 70-ih, nakon velikih kritika javnosti i zabrinutosti oko utjecaja na okoliš, piše CNN

Katastrofa u Fukushimi kao trajni podsjetnik na opasnost

I dalje je svježe sjećanje na japansku nuklearnu katastrofu u Fukushimi iz 2011. godine kada je tsunami pogodio i poplavio nuklearku i doveo do topljenja jezgri tri reaktora. Znanstvenici koji su radili na ovoj, za koju se pretpostavlja da je vrijedna 450 milijuna dolara, kaže da su svoju lekciju naučili upravo na primjeru Fukushime. 

Generalna proba ruske vojne parade u Moskvi Dan pobjede Tehno 13.000 vojnika prati Putinova oružja za uništenje svijeta

"Ovu ne može uništiti ni tsunami od 9 stupnjeva", rekao je Dmitry Aleksejenko, zamjenik direktora tvornice Lomonosov.

No stručnjaci nisu toliko uvjereni da je neuništiva. Iz grupe za zaštitu okoliša Bellona koja nadzire nuklearne projekte rekli su da ako tvornicu pogodi tsunami, mogla bi biti naplavljena na obalu, pored ljudi koji neće imati mogućnosti da spriječe topljenje jezgri.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.