Top News
284 prikaza

Orbán izgubio referendum o izbjeglicama, pa napada ustav

Viktor Orban
REUTERS
Ponižavajući poraz Viktora Orbana, na referendum o izbjeglicama odazvalo se samo 39,9 posto Mađara

Mađarski premijer pretrpio je teški politički udarac s referendumom u svojoj zemlji o raspodjeli izbjeglica unutar EU-a, da bi sada to pokušao reklamirati kao svoju veliku pobjedu. Od 8,3 milijuna građana s pravom glasa, na referendum je izišlo 39,9 posto ili 3,3 milijuna glasača, od kojih je 98,3 posto glasalo protiv toga da Mađarska preuzme svoj dio preraspodjele izbjeglica iz prošlogodišnjeg izbjegličkog vala, što je zakonski dužna kao članica EU-a.

Viktor Orbán sada je na sto muka, jer je za dobrih 10 posto promašio minimalnu izlaznost od 50 posto, neophodnu za to da bi se referendum mogao smatrati politički relevantnim. Unatoč tome što je Orbán rezultate nazvao "izvrsnima", očito je neposredno uoči nedjeljnog izjašnjavanja građana bio svjestan da njegova kampanja nije urodila plodom. Rekao je da će njegova vlada nastaviti s politikom protivljenja politici Bruxellesa o azilu bez obzira na ishod referenduma.

No, s ovakvim rezultatom referenduma on više ne može tvrditi da zastupa interese i volju nikakve većine Mađara, i to nakon kampanje koja je vrlo često prelazila u raspirivanje čistog rasizma. Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, koji je inače najoštrije udarao po Orbanu, nije krio kolio je sretan zbog Orbanovog posrtanja: "Ovaj dan za gospodina Orbana nije dobar, a za Mađarsku i EU nije nimalo loš.

Mađari su pokazali da su više Europljani od svoje vlade, jer su ovim rezultatom velikom većinom iskazali pasivan otpor politici Viktora Orbana." Orban se, međutim, ne predaje. Otišao je toliko daleko da je najavio mijenjanje ustava kako bi se politički mogli prihvatiti čak i rezultati referenduma s odazivom glasača manjim od 50 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.