Top News
144 prikaza

Orban: Migrantska kriza urota je ljevičara

Viktor Orban
DPA/PIXSELL
Orbanova protuuseljenička retorika i ograde kojima su mađarske vlasti skrenule val izbjeglica i migranata prema susjednim zemljama učvrstile su mu poziciju u domovini

Val migranata koji s Bliskog istoka i Afrike hrle u Europu možda je dio urote ljevičara koji kontinent žele napučiti svojim simpatizerima, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za švicarski časopis od četvrtka. 

Orbanova protuuseljenička retorika i ograde kojima su mađarske vlasti skrenule val izbjeglica i migranata prema susjednim zemljama učvrstile su mu poziciju u domovini koja ga slavi kao pobjednika u migrantskoj krizi što dijeli Europsku uniju. 

"Nisam dovoljno hrabar da o tome sa sigurnošću javno govorim, no nemoguće je oteti se dojmu da iza toga stoji neka vrsta master plana", rekao je Orban u intervjuu za Die Weltwoche objavljenom u četvrtak. 

Citirao je oglede "europskih ljevičara i radikalnih američkih demokrata" koji zamišljaju europsku superdržavu na uštrb tradicionalnih država-nacija.  

"Migraciju vide kao mogućnost... Svi pokazatelji i iskustvo govore da će velika većina tih migranata, kada stekne građanska prava,  glasati za ljevicu tako da se budući birači ljevice uvoze u Europu", rekao je.

Na pitanje zbog čega konzervativci poput njemačke kancelarke Angele Merkel otvaraju vrata migrantima, Orban je odgovorio "Mnogi od nas razbijaju glavu tim pitanjem. Njemačka je ključ. A kada Nijemci jednoga dana kažu 'Puni smo, dosta je', tada će priljev odmah prestati", rekao je. 

Orban drži da su kancelarki vezane ruke zbog koalicije sa socijaldemokratima (lijevi centar).

Europa je duboko podijeljena u načinu kako se nositi s izbjegličkim valom, a Orban se istaknuo stajalištem da bi povećan broj muslimana mogao ugroziti europske kršćanske vrijednosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.