Top News
202 prikaza

Orbanova je era pri kraju, prijeti mu ukrajinski scenarij

Viktor Orban
DPA/PIXSELL
Sukob s EU i SAD-om dosad je mađarskom premijeru donio dobar rejting kod kuće i prisnost s ruskim predsjednikom Putinom. no rejting se istopio, a Rusija je daleko...

Prijedlozi da se velikim prodavaonicama zabrani rad nedjeljom i da se tinejdžeri i novinari redovito testiraju na drogu, nisu dobro primljeni. Građani imaju osjećaj da ih vlada pokušava obrazovati, a to iritira glasače. Ideja trajne revolucije više ne funkcionira, birači više ne prihvaćaju tu logiku, opisao je stanje u Mađarskoj u posljednja dva mjeseca Balint Ablonczy, kolumnist inače provladina tjednika Heti Valasz.

Masovni prosvjedi zbog poreza na internet

Premijeru i predsjedniku vladajuće stranke Fidesz, Viktoru Orbanu, 2015. godina nije dobro počela. Podrška mu je najniža otkad je 2010. došao na vlast, kao i njegovoj stranci. U samo mjesec dana potpora mu je pala za čak 16 posto te je sad na 32 posto, dok je njegova stranka izgubila povjerenje desetak posto birača i podupire je 25 posto Mađara. Kap koja je prelila čašu  bila je najava poreza na internetski promet u listopadu prošle godine. Mađari su bijesni izašli na ulice i uspjeli su natjerati vladu da odustane od tog prijedloga. Orban je pogriješio, ali ovaj put nije uspio okriviti “vanjske neprijatelje” Mađarske, kao inače.

'Mađarska će biti liberalna država'

No nije stvar samo u porezu na promet internetom. To je samo kap u moru zamjerki koje Mađari imaju prema svojem premijeru i vladi koju vodi. Neovisne medije praktički je uništio uvođenjem poreza na prihode od oglašavanja. Sloboda medija ugrožena je, a ni nevladine organizacije nisu Orbanova omiljena stvar. Prošle je godine u govoru najavio kako se “Mađarska neće odreći svih liberalnih sloboda, kao što je sloboda govora, ali država će se bazirati na drukčijem, posebnom, nacionalnom pristupu”, prema svemu sudeći prema uzoru na Rusiju, jer o njenu je ustroju govorio s
oduševljenjem. Mjesec dana poslije policija je upala u prostorije udruge Okotars, nevladine organizacije koju financiraju Norveška, Lihtenštajn i Island. Optužili su ih za financijske malverzacije.

Rusija i Putinov način vladanja su mu ideal

Norveški je ministar za Europu Vidar Helgesen izjavio kako je ta policijska akcija bila “potpuno neprihvatljiva”. Mnogi su na sve to žmirili jer je Fidesz poboljšao gospodarsku situaciju. Mnogi hvale Orbana jer je promptno riješio  problem tečaja švicarskog franka. Bez ikakvih konzultacija s bankama odlučio je da se svi krediti u švicarskim francima pretvore u kredite u forintama. Hrvatska i poljska vlada tražile su navodno da im mađarska vlada pošalje detalje te akcije kako bi pomogli dužnicima. 

I te su Orbanove pobjede začepile usta onima koji nisu zadovoljni njegovim autokratskim načinom vođenja države. Neprijatelje je imao samo vani. Prkosio je Europskoj komisiji, Angeli Merkel, Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci i Sjedinjenim Američkim Državama. Godinama se polako približavao Putinu, a kad je izbila kriza u Ukrajini, otvoreno je stao na rusku stranu, zbog čega ga je, među ostalim, američki senator John MacCain nazvao “neofašističkim diktatorom koji Putinu ulazi u krevet”.

Kad se Europska unija smirila i počela ublažavati kritike prema Mađarskoj i Orbanu, Sjedinjene Američke Države zaoštrile su retoriku. Osim MacCaina, premijera je kritizirao i bivši predsjednik Bill Clinton.

- On se divi autoritarnom kapitalizmu i nikada ne želi napustiti poziciju moći. Uglavnom takvi momci samo žele ostati zauvijek na vlasti i zgrnuti novac – rekao je Clinton, a o Orbanu se oglasio i aktualni predsjednik Barack Obama.

- Od Mađarske do Egipta, nepregledne regulacije i zastrašivanja ugrožavaju civilno društvo - rekao je Obama. SAD je, inače, zabranio ulazak u zemlju šestero visokih dužnosnika vlade zbog navodne korupcije.

Maltretiranje Mađarske

Orban je to vješto iskoristio i optužio Amerikance da žele uništiti Mađarsku te da je ugrožen suverenitet države. Takva je retorika palila prošle godine. Na kraju, s njom je i dobio drugi premijerski mandat u travnju 2014. godine. Lokalni će izbori u veljači pokazati može li se Orban oporaviti od pada rejtinga. Američki mediji već su prosvjede prošle godine označili kao njegov početak kraja. Čeka se samo da mađarski prosvjednici izaberu boju svoje revolucije i s vlasti skinu autokratskog premijera. Problem je jedino još slaba opozicija.

Ljevica se raspala na tri slaba dijela i ne mogu se dogovoritini o zajedničkom predsjedničkom kandidatu, a ni za prošlogodišnje parlamentarne izbore nisu koalirali. Ali zbog pada rejtinga, pala mu je potpora u stranci. Fidesz želi ići još više desno, pa je dio članova prešao u neonacistički Jobbik, kojima podrška raste. Neki mu članovi zamjeraju zaoštravanje odnosa s SADom jer vjeruju da će se to loše odraziti na ekonomsku situaciju u zemlji. No druga strana ima svoju priču. 

Proruski mediji ističu kako su prosvjedi protiv poreza na internet samo nastavak američki orkestriranih revolucija u Europi. U njih ubrajaju i narančastu revoluciju u Ukrajini, a neki tvrde kako je riječ o očitom upletanju SAD-a i međunarodne zajednice u suverenitet Mađarske. Njihova je teza kako razlog prosvjeda svakako nije najavljeni porez na internetski promet nego činjenica da Mađarska nije dala podršku sankcijama protiv Rusije.

- Orbanov posao je da se brine za Mađarsku, ne da se klanja pred Njemačkom - stoji u komentaru kolumnista portala Russia Today. Drugi novinari tog portala tvrde kako EU i SAD “maltretiraju Mađarsku jer se usudila usprotiviti Bruxellesu i Washingtonu”. Brane i odluku mađarske vlade i parlamenta da uđu u projekt Južnog toka te navode kako je i to jedan od razloga zbog kojeg SAD zabranjuje ulazak dužnosnicima u zemlju. 

- Maltretiranje Mađarske nije dospjelo na naslovnice samo zato što su nasilnici takozvani demokrati sa zapada - zaključuje kolumnist Russia Todayja.

Revolucija još nije zrela, ali je moguća

Orbanov najbliži saveznik Vladimir Putin zasad ga podržava, ali je pitanje koliko dugo će mu Mađarska trebati. Uostalom, ona je članica NATO-ova saveza pa Orban nema više toliko prostora za manevriranje. Ne podržavanje sankcija još prolazi, ali američka diplomacija ima sve manje strpljenja, kako za Putina, tako i za Orbana. Mađarskog premijera će, uostalom, mnogo lakše smijeniti nego ruskog predsjednika. A hoće li se koristiti revolucijama i prosvjedima ili nekim drugim taktikama zasad je nejasno. Odabir uvelike ovisi i o Orbanovim idućim potezima i reakciji mađarskih građana na njih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.