Top News
3630 prikaza

Ostojić ukida HDZ-u 'monopol' na Crkvu - sastaje se s Bozanićem

Ranko Ostojić
Luka Stanzl (PIXSELL)
Nema odustajanja od ideje revizije ugovora s Vatikanom, ali SDP je za dijalog i s onima s kojima se ne slaže

Iako je na predstavljanju svojeg programa kao jedan od većih aduta i obećanja u kampanji najavio iniciranje pregovora za reviziju Vatikanskih ugovora te obećao članovima stranke da će se za to boriti, aktualni potpredsjednik i kandidat za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić zatražio je nedavno zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića za sastanak na što je ovaj, tvrde, i pristao te se sad traži termin za njihov susret. 

Ovu informaciju potvrdio nam je jedan od njegovih najbližih suradnika u stožeru.

“Što je tu čudno, istina je da se dogovara prijam Ranka Ostojića kod kardinala Bozanića. Na konstituirajućoj sjednici Sabora Ranko Ostojić i kardinal Bozanić su se nakratko sreli te počeli nasamo pričati o raznim temama. Tada su zaključili da imaju o čemu komunicirati međusobno te su dogovorili sastanak kako bi se još više govorilo o odnosu Crkve i politike. Bozanić je rekao da će rado primiti Ranka na sastanak”, ispričao nam je SDP-ovac blizak Ostojićevu stožeru koji ne zna procijeniti hoće li do tog sastanka i prijama doći tijekom kampanje ili poslije izbora novog predsjednika SDP-a, koji bi se trebao znati krajem studenog.

Josip Bozani | Author:
“Nije važno kad će doći do tog sastanka, nego da dođe do njega te da krenemo u dijalog i s Crkvom koja je zajednica većine građana i ima svoju ulogu u društvu. Ovo treba ostati kao obveza bilo kojem novom predsjedniku SDP-a jer mi moramo krenuti u dijalog sa svima: sa sindikatima, HUP-ovcima, nevladinim udrugama, ali i Crkvama”, govori nam naš sugovornik blizak Ostojiću.

U stožeru Ranka Ostojića smatraju kako bi taj sastanak bio važniji događaj nego svojedobni odlazak Zorana Milanovića kao predvoditelja delegacije SDP-a na grob prvog predsjednika Franje Tuđmana, kad mu je prvi put netko iz te stranke položio vijenac i odao počast.

“Tuđman je ipak mrtva osoba tada bio te će o njemu uvijek biti rasprava u društvu i nikad, nažalost, konsenzusa, dok je Crkva živi organizam koji jako utječe na našu svakodnevicu i ima veliku ulogu u političkom životu”, kaze naš sugovornik i dodaje:

“Gledajte, uopće nije sporno da su većina naših članova i glasača vjernici, ali to nije važno. SDP kao velika hrvatska stranka ne može voditi brigu samo o svojim biračima, nego o cijeloj populaciji i interesima javnosti. A u odnosima s Crkvom postoji puno javnih interesa i tema za raspravu te time pokazujemo svoju širinu”.

Ranko Ostojić i njegovi najbliži suradnici svjesni su kako bi taj sastanak mogao izazvati mnogo negativnih reakcija među članovima, no isto tako ističu i da vjeruju da postoji i širok krug članova koji će shvatiti da je on otvoren za dijalog, pa čak i s onima s kojima se ne slaže.

“Nema odustajanja od ideje revizije ugovora s Vatikanom i otvaranja pregovora o toj temi. To je u našem programu, ali i o tome isto želimo razgovarati s nadbiskupom Bozanićem. Jednostavno, SDP u budućnosti mora biti otvoren za dijalog i raspravu i s onima s kojima se ne slaže. Mi moramo sjesti s Bozanićem, kao i sindikatima ili poslodavcima te lijepo reći stavove i zaključiti oko čega se slažemo, a oko čega ne. Ako se mi s Crkvom slažemo oko 20 posto stvari sjajno, našli smo negdje zajednički jezik i interes, ali smo se složili da se oko 80 posto ne slažemo, pa si barem to možemo reći. Ali dijaloga mora biti”, kažu nam Ostojićevi suradnici.

Opaska kako oni sad rade isto što je i Milanović radio u svojoj kampanji s braniteljima, koketiraju s desnicom, nije im se svidjela.

"Tako je i ovdje slučaj. Kardinal Bozanić jest znao s oltara nas opaliti i kritizirati, ali on nije biskup Košić i takav pa da mi idemo u razgovor s nekim radikalima. Mi ne idemo tamo po podršku niti je očekujemo, nego na razgovor. Rekao bi Rade Končar da milost ne tražimo niti bismo je dali. Naša Hrvatska je i dalje sekularna država i o njoj treba govoriti svima, pa i Bozaniću", dodaje naš sugovornik.

U stožeru Ranka Ostojića smatraju kako je jedna od najvrednijih ostavština Zorana Milanovića to što je ukinuo HDZ-u monopol na hrvatstvo i ukinuo tu paradigmu koju su im nametali o nenarodnoj stranci. 

No isto tako su svjesni kako je u javnosti prisutna stigma da za SDP glasaju oni koji nisu vjernici, a to je, tvrde, potpuno pogrešno.

“Ovim potezom dijaloga mi možemo skinuti i tu stigmu, a tada je HDZ ogoljen i u tom slučaju. U vremenu kad papa Franjo u Hrvatskoj postavlja liberalnije i otvorenije, uključivije biskupe, HDZ-ovi prvaci, poput Stiera, idu sve više u radikalnije vode te govore na isključivim i neokonzervativnim skupovima i tu je naš prostor da mi branimo one koji su nezaštićeni u crkvenoj zajednici zbog ovakvih radikalnih i agresivnih konzervativaca, a to socijaldemokracija jest u suštini danas”, dodaje naš sugovornik uvjeren da isto kao i oni misle i njihovi protukandidati u SDP-u.

O ovoj temi će očito rasprava biti i na sučeljavanjima kandidata koja se planiraju diljem Hrvatske u studenom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jup11 07:53 02.Studeni 2016.

    Bilo bi i vrijeme da popovi placaju pores nisu oni van zemaljci..!!!!!