Top News
1274 prikaza

Ministar Milan Kujundžić opet ima novu ideju

Milan Kujundžić
Patrik Macek (PIXSELL)
Prvi čovjek zdravstva bi htio zapapriti onima koji se ne odazivaju na preventivne liječničke preglede

Sudjelujući na konferenciji "Fight & Win - Kako se oduprijeti raku", u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice (HDZ), Kujundžić je rekao kako u Hrvatskoj "postoji problem velike pojavnosti i velike smrtnosti od zloćudnih bolesti".  Podsjetio je da su prije 12 godina počeli preventivni programi za karcinom dojke, debelog crijeva i cerviksa, ali, upozorio je, "s relativno lošim odazivom pacijenata", posebice u njegovu području gastrointerologije.

Smatra kako pacijenti ne idu na te preglede jer misle da im se to neće dogoditi, ali, istaknuo je, zloćudna bolest može se dogoditi svima.

Milan Kujundžić Šokantan prijedlog Top News "Kujundžić žene tretira kao glupače i još upliće Crkvu"

"Jedno od promišljanja, a što je nepopularno, posebice ako to izgovori netko tko predstavlja državnu administraciju, pitam vas što mislite o penalizaciji onih koji se ne odazovu na takve postupke. Možda razmisliti o nekim financijskim mjerama, da ih se privoli da razmisle o sebi i svome zdravlju", rekao je Kujundžić sudionicima konferencije. Dodao je kako time nije htio reći kako će odmah predložiti da to stoji u nekom zakonu, nego o tome promišlja na temelju kontakata s drugim zemljama, razmatrajući njihove napore i rezultate na tome području.

Ministar Kujundžić najavio je da će se uložiti dodatna financijska sredstva u dva dodatna preventivna programa zbog velike pojavnosti karcinoma pluća i prostate, što se planira pokrenuti ove godine kako bi se omogućilo pravodobno otkrivanje tih bolesti i smanjila smrtnost.

Milan Kujundžić | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)
Izvijestio je kako se posljednjih mjeseci intenzivno radilo na izradi nacionalnog programa borbe protiv raka, koji je napravljen u radnoj verziji, za što se zauzimala i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, te da će za mjesec ili dva biti upućen na savjetovanje, a do kraja godine trebao bi biti i prihvaćen. Ocijenio je kako od tog programa neće imati koristi samo oni koji su oboljeli od nekog oblika raka, nego i oni koji od toga neće oboljeti jer će na vrijeme mijenjati svoj stil života te pravodobno otići na preventivne preglede.

Jedna od mjera toga nacionalnog programa, najavio je, bit će nacionalna onkološka mreža kojom će se informatički povezati svi centri za liječenje onkoloških bolesnika i svi onkolozi, koji će tako imati uvid tko što radi, kakvim se metodama koristi i kakve rezultate postiže.

Mlada žena oboljela od raka Smrtonosna zamka Znanost Pobjeđujemo li rak? Da, ali je problem u ovome...

Istaknuo je problem "otežanog dostupa radioterapiji" u hrvatskim bolnicama zbog malog broja linearnih akceleratora", ocjenjujući kako se to mora žurno mijenjati i osigurati veći broj akceleratora kako bi se pacijentima osigurala brža i učinkovitija terapija.

Kujundžić je rekao da je potrebno pokušati razgovarati s predstavnicima farmaceutske industrije kako bi izdvojili jedan posto profita koji ostvaruju u Hrvatskoj za istraživanja u onkologiji radi pronalaženja novih lijekova.

Imunološki zavod Otkrivamo Top News Skandal: Imunološki propada, a ponude za njega ignoriraju

Dubravka Šuica rekla je kako se tim konferencijama, koje će se organizirati diljem Hrvatske, želi pokazati da se rak može pobijediti, ali za to su potrebna ulaganja. Istaknula je kako je nacionalni program za borbu protiv raka nužan Hrvatskoj, dodajući da je u Europskom parlamentu uključena u intergrupu "Zastupnici protiv raka", a Europska pučka stranka, kojoj pripada, prije dva dana prihvatila je politički dokument o borbi protiv raka.

 Bivši slovenski premijer Alojz Peterle, koji je prebolio zloćudnu bolest, poručio je kako njegov primjer pokazuje da "rak nije smrtna osuda", nego se treba boriti i može ga se pobijediti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • djakputnik 09:25 27.Travanj 2018.

    On predlaže penalizaciju onih koji se ne odazovu na postupke preventivnih pregleda. Zgodna ideja. No bilo bi daleko uputnije da se uvede penalizacija onih koji ne izlaze na izbore. Jer, ovom je narodu već pomalo svejedno tko mu je na ... prikaži još! vlast. Među građanima RH vlada apatija i beznađe. Zato ovakvi prolaze.