Top News
752 prikaza

Paranoidno čudovište: Ubijao vlastiti narod, ali Trumpu to ne smeta

Sadam Husein
REUTERS
Pod Huseinovom vladavinom, Irak je desetljećima bio glavni državni sponzor terorizma

Donald Trump gotovo sa svakom svojom izjavom uspijeva izazvati buru negativnih reakcija, a posljednju je izazvao pohvalama na račun nekadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina. Trump ga je naime pohvalio jer se uspješno borio protiv terorista zaboravljajući pri tom,ili ignorirajući, da je Saddam bio jedan od najokrutnijih diktatora u povijesti.

Donald Trump je Saddma više puta nahvalio kao nemilosrdnog ubojicu, ali stvar je u tome da je Saddam samo to i bio – brutalni egzekutor, pa čak i arhitekt genocida, piše Daily Beast.

Sadam Husein | Author: REUTERS REUTERS

Pod Huseinovom vladavinom, Irak je desetljećima bio glavni državni sponzor terorizma. Čak je bio glavni pokrovitelj najekstremnijih i najnasilnijih palestinskih terorističkih grupa tijekom 1970-ih i 1980-ih, a među njima su bile i one koje se povezivalo s pobunjeničkim palestinskim vođom Wadieem Haddadom i zloglasnim Abu Nidal. 

Sadam Husein je uvijek nalazio načine za provedbu svojih planova. Tako kada je njegova invazija na Iran 1982. završila katastrofalno i očekivao se protunapad na Irak, sponzorirao je napad Abu Nidala u Londonu protiv izraelskog veleposlanika Shlomoa Argova. Namjeravao je za to okriviti palestinskog vođu Jasera Arafata i isprovocirati izraelski napad na Libanon. Hussein se nadao da će pritom Iran poštediti Irak kako bi se suprostavio Izraelu. 

Veleposlanika su teško ozlijedili ispred hotela Dorchester u Londonu. Glavni atentator je bio irački obavještajac Nawaf al Rosan. Abu Nidalova banda koja se smjestila u Iraku je otišla izvršiti masakre na aerodromima u Rimu i Beču prije nego je Nidal umro 2002. u Bagdadu pod misterioznim okolnostima. 

Sadamov plan je uspio i potaknuo katastrofalnu izraelsku invaziju na Libanon koja je završila opsadom Bejruta i masakrima u Sabri i Šatili. Ipak, nije upio spriječiti Ajatolaha Homeinija da napadne Irak. Sadamov rat sa Iranom je završio pomorom pola milijuna ljudi, a samo su rijetki među njima bili teroristi. Potom je plinom otrovao kurdsku populaciju u Iraku i nazvao ih teroristima. 

Prilikom upada u Kuvajt 1990., njegova je vojska oslobodila Hezbolahove zatvorenike koji su bili traženi zbog pokušaja ubojstva kuvajtskog emira i bombardiranja američke ambasade u toj zemlji u prošlom desetljeću. 

SAD se pripremio za oslobađanje Kuvajta 1991., a Sadam je organizirao niz terorističkih napada na američke i savezničke mete kako bi se poklopili s početkom Operacije pustinjska oluja. No, CIA je sa svojom protuterorističkom operacijom pokvarila Saddamove planove i zatvorila iračka veleposlanstva puna oružja i bombi. 

Sadam Husein | Author: REUTERS REUTERS

Sadam nije odustajao od svojih napada na SAD. Naredio je iračkoj obavještajnoj službi 1993. da ubije bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha kada je posjetio Kuvajt. Auto-bomba koju su izradili je bila poput one u protuterorističkom čišćenju dvije godine ranije u iračkoj ambasadi. Stoga je predsjednik Bill Clinton poslao krstareće rakete kako bi uništio sjedišta iračke obavještajne službe u Bagdadu. 

Istina je da Sadam Husein nije imao ništa s napadom 11. rujna 2001. ili Al-Kaidom. Ipak, pohvalio je taj napad kao osvetu za američko oslobođenje Kuvajta i zatvorenost Iraka.

Ipak, tvrdnja da se Husein borio protiv terorista koji su uzeli Ameriku kao metu 2001. je izmišljena. Osama bin Laden je prezirao Sadama i njegov autoritarni režim, ali Saddam nikad ništa nije poduzeo protiv njega, nastavlja Daily Beast. 

Bin Laden i njegov sljedbenik Abu Musab al Zarqawi su postavili zamku za Georgea Busha i Tonyja Blaira u Iraku u koju su oni naivno upali. Vođe Al-Kaide su bili smrtnonosno precizni.

Što god Trump mislio u Sadamu, činjenice su nepobitne - Sadam nije ubojica terorista. On je paranoidno čudovište čije su katastrofalne i glupe odluke pomogle stvoriti vatrenu oluju čije posljedice još uvijek osjeća cijelo današnje društvo i kroz koju još uvijek dobar dio svijeta prolazi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.