Top News
3427 prikaza

Petrokemija u gubicima, a Popijač vozi auto od 600.000 kn

Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije
Zarko Basic/PIXSELL
Audi A6 omiljeno je prijevozno sredstvo naših ministara i općenito naše Vlade

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač a danas predsjednik Uprave kutinske Petrokemije koja juri prema stečaju, čini se ne dijeli sudbinu tvrtke koja je gotovo pola stoljeća proizvodnjom gnojiva prisutna na hrvatskom ali i svjetskom tržištu. I dok Petrokemiji prijeti stečaj, kojeg pokušavaju zaustaviti dokapitalizacijom i ulaskom novih investitora, Popijač juri gradom u potrazi za mjestima na kojima bi parkirao svog skupocjenog limenog ljubimca.

Riječ je o modelu Audija A6 koji se proizvodio od 2011. do 2014. godine i cijena mu se tada, ovisno o opremi, kretala oko 600.000 kuna. Većina automobila koji su tada prodavani imali su motor od 204 ili 245 KS, a imaju pogon na sve kotače i 3-litreni V6 dizel motor. Model od 245 KS do 100 km/h ubrza za 6,1 sekundu i postiže maksimalnih 250 km/h. Prema tvorničkim podacima troši 5,9 litara goriva na 100 kilometara, no stvarna se potrošnja kreće oko 8-9 l/100 km.  

Audi A6 2012 | Author: netcarshow.com netcarshow.com
Danas se cijene takvih automobila ovisno o stanju, prijeđenim kilometrima i godištu proizvodnje, kreću uglavnom između 150.000 i 300.000 kuna.  Audi A6 omiljeno je prijevozno sredstvo i njegovih kolega, naših ministara i općenito naše Vlade, s jednim izuzetkom, premijera Plenkovića koji se vozi u Audiju A8.

A idealno mjesto čini se pronašao je na mjestu rezerviranom za invalide. Kako piše Index.hr, njegov limeni ljubimac marke Audi A6, kutinskih registarskih oznaka, uhvaćen je okom čitatelja na mjestu rezerviranom za invalide na parkiralištu prodajnog centra Fokus. 

Popijač tako uživa u luksuznim ministarskim stvarima, a da ima puno toga na umu pokazuje i ovaj primjer, za kojeg se, kada su ga mediji upitali za objašnjenje zašto se parkirao na parkirališno mjesto za invalide, ispričao i objasnio kako se "zaustavio na nekoliko minuta kako bi preuzeo materijal". Kako piše Index.hr, ispričao se ako je tim činom nekome uskratio mogućnost parkiranja. 

Dokapitalizacija Petrokemije

Petrokemija je u većinskom državnom vlasništvu, a dioničar s najvećim udjelom od 79,85 posto je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Prije dva dana ponovno je odgođena glavna skupština na kojoj su i službeno trebali biti pozvani ulagači, a među njima i INA i PPD. U svibnju je INA najavila namjeru sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD).

Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije | Author: Nikola Cutuk/PIXSELL Nikola Cutuk/PIXSELL
Sve aktivnosti uprave i nadzornog odbora vezane za proces dokapitalizacije odvijaju se sukladno predviđenim procedurama, stoji u njihovom priopćenju, a trenutno se očekuju konačna mišljenja regulatornih tijela za područje tržišnog natjecanja Europske komisije i iz zemalja regije.

Dodaje se da su proizvodni pogoni Petrokemije u punom operativnom pogonu, čime se kontinuirano osigurava dovoljna količina mineralnih gnojiva za partnere u zemlji i u izvozu, poručili su iz te kutinske tvrtke. Tvrtka osnovana 1968. godine zapošljava 1600 ljudi, ove godine očekuje gubitak od 291 milijun kuna, a Vlada je, za pripremu dokapitalizacije i sređivanja bilanci, preuzela obveze Petrokemije u iznosu od 450 milijuna kuna.

Dioničari Petrokemije su na glavnoj skupštini 9. srpnja donijeli odluke o pokriću lanjskog gubitka, kao i odluku o povećanju temeljnog kapitala do najviše 450 milijuna kuna uplatom u novcu i izdavanjem novih dionica. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.