Top News
1617 prikaza

Picula i Bero žele vratiti listu SDP-a za dijasporu

Tonino Picula, Zlatko Komadina i Davor Bernardić
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Ostojić ne samo da nije sklon toj ideji, već je potpuno ukidanje pravo glasa dijaspori

Odlaskom Zorana Milanovića, koji je bio rodonačelnik stava da SDP na izbore u dijaspori ne izlazi, ta je osjetljiva tema otvorena među njegovim potencijalnim nasljednicima, a aktualizirana je nakon što je kontroverzni Željko Glasnović, koji je samostalno ušao u Sabor, izveo svoj politički show oko prosvjeda studenata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U razgovoru za Express kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula otkrio je kako upravo zbog opasnosti da se cijeli jedan birački korpus izvan Hrvatske “poistovjećuje s ekscesima notornoga Glasnovića” on želi da SDP odsad ima listu za dijasporu.

Zoran Milanović i Vesna Pusić Rezime karijere Top News Milanovićev put: Od trnja 2003. do zvijezda 2011. i nazad

“Da, zalagat ću se da odsad imamo listu za dijasporu. Jer i tamo žive naši državljani koji imaju pravo glasa te dok god važe ustavne odredbe o državljanstvu i pravu ljudi bez prebivališta u RH da glasaju za zastupnike u Hrvatskom saboru, mislim da bi se SDP, kao velika stranka, morao ponuditi i biračima u dijaspori”, govori Tonino Picula koji smatra kako je pogrešno pretpostaviti da su hrvatski birači izvan Hrvatske politički posve monolitni. 

Slično razmišlja i Davor Bernardić koji smatra da dok god su Ustav i zakon ovakvi, SDP treba poštovati te zakone. 

“Dijaspora se mijenja i siguran sam da bi SDP sa svojom listom u jednom Dublinu ili Bruxellesu pobijedio HDZ”, rekao nam je Bernardić, a njegov bliski suradnik koji ga i podupire zagovara da o tome odluku donosi Glavni odbor glasanjem.

Da o toj temi treba provesti raspravu tvrdi i mladi kandidat za predsjednika SDP-a Domagoj Hajduković koji namjerava to potegnuti i na unutarstrančkim raspravama.

No otkriva kako je njegov osobni stav i dalje da se o Hrvatskoj budućnosti treba odlučivati u Hrvatskoj. Orsat Miljenić i Ranko Ostojić također su bliže Hajdukovićevu osobnom stavu.

Plakati SDP-a Nasljednici Milanovića Top News SDP-ovci Piculi: 'Ne možeš voditi stranku iz Bruxellesa'

“Pitanje glasanja dijaspore je uređeno Ustavom i, dok je tako, svaka stranka treba odlučiti hoće li ići na izbore s listom ili ne. Mislim da je dosadašnja politika nesudjelovanja bila ispravna”, kaže nam Orsat Miljenić, dok šef izbornog stožera Ranka Ostojića i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin tvrdi:

“Naš stav je da glasovati trebaju osobe koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, koje tu žive i plaćaju porez”. 

Neslužbeno doznajemo kako u Ostojićevu timu, u slučaju njegove pobjede i izbora za Milanovićeva nasljednika u SDP-u, planiraju inzistirati na potpunom ukidanju mogućnosti da dijaspora glasa za mandate u Saboru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.