Top News
1354 prikaza

Plenkijev HDZ u tome ne sudjeluje, ali niti ne zaustavlja

Ispred bolnice moli se za žene koja dolaze na pobačaj
Davor Javorovic (PIXSELL)
Karamarka su najurili, ali histerija ostaje, u ljekarni ne izdaju anti-baby pilule, u Samoboru se priviđaju migranti...

Protjerivanjem Tomislava Karamarka u ropotarnicu povijesti trebala je biti zaustavljena agresivna konzervativna i klerikalna revolucija koju je pokrenuo u Hrvatskoj. Ona je, međutim, dolaskom Andreja Plenkovića tek usporena, dobrim dijelom i kamuflirana, te se nastavlja kapilarno širiti kroz sve pore društva.

Prosvjed molitvene zajednice ispred bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu Sve zbog sebe Top News Nije to 40 dana za život, nego 40 dana za laž

Neki slučajevi otkriveni u medijima proteklih nekoliko dana otkrivaju posljedice procesa koji je započeo prije pet godina i demonstriraju model kojim se politička atmosfera - huškačka retorika pomiješana s pasivnim oportunizmom - polako, ali sigurno pretače u svakodnevno ponašanje. Na nedavnom slučaju stanovnice Samobora vidjeli smo kako djeluje zastrašivanje protiv migranata, na prizivu savjesti farmaceutkinje iz Zagreba vidjeli smo kako se ohrabruje nametanje osobnog svjetonazora nauštrb prava drugih.

O Samoboru se već sve zna - žena je u trgovini uočila nekoliko tamnoputih osoba i kao svjesna građanka obuzeta psihozom o agresivnim migrantima pozvala policiju. Ispostavilo se da je riječ o legalno prijavljenim radnicima u tvrtki Mate Rimca. Apotekarka je, pak, učinila nešto dosad neviđeno - odbila je mušteriji izdati kontracepcijski lijek na recept, pozivajući se pritom na "priziv savjesti". Ministar zdravstva Milan Kujundžić kritizirao je taj njezin potez, osudile su ga i mnoge političke stranke, mediji, javnost, građani...

Ali to bi mogao biti tek početak. Promoviranje, nekad čak i nametanje kršćanskog svjetonazora pod ovom političkom garniturom uzelo je maha, bujaju klerikalne organizacije i udruge, zamagljuje se granica između privatnog i javnog u prakticiranju vjere. I tako smo došli do toga da zaposlenica u ljekarni odbija izdati lijek na liječnički recept. Ona vjeruje da je njezini vjerski principi štite u obavljanju njezina posla, u ignoriranju liječničkih uputa i ugrožavanju zdravlje drugih.

 

Njezin primjer sigurno će ohrabriti i druge da se počnu pozivati na "priziv savjesti". Jer tako se kapilarno širi klerikalna revolucija. Tko zna "Sluškinjinu priču" imat će dovoljno mašte da to zamisli. I možda više nema Karamarka na sceni, ali duh kojeg je on pustio iz boce postojano obuzima čitavo društvo. Čak je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović ovih dana prozvala vlast i institucije zbog relativiziranja ustaških zločina čime se "otvara prostor novoj mržnji".

Plenkovićev HDZ u tome možda ne sudjeluje, ali se ni aktivno tome ne suprotstavlja. Oportunizam i pasivnost gotovo su jednako opasni za neko društvo kao i agresivno promoviranje mržnje, radikalne ideologije, ekstremnog svjetonazora... Što je najgore od svega, politika, pa čak i ona Karamarkova, vrlo često tek se cinično poigrava strahovima i manipulira uvjerenjima kako bi se domogla vlasti. Nažalost, s ozbiljnim posljedicama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:06 30.Studeni 2018.

    bravo plenki sad te desničari mrze haha