Top News
1148 prikaza

Pobjeda Krokodila - Potjerao je okrutnog diktatora

Prosvjedi u Zimbabveu
1/7
PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/PIXSELL
Nakon gotovo četiri desetljeća brutalne diktature, napokon dolazi do smjene vlasti

U afričkoj republici Zimbabve dva su izvora iz vladajuće stranke ZANU-PF (The Zimbabwe African National Union – Patriotic Front ) potvrdila kako će sutra na sjednici aktualnog predsjednika države, i člana stranke, devedesettrogodišnjeg Roberta Mugabea razriješiti svih dužnosti, navodi britanski Independent.

Jednaka politička sudbina očekuje i njegovu izbjeglu suprugu Grace Mugabe, koja se navodno sklonila u Namibiji. Mugabe je prije pet dana dužnosti razriješio svoju desnu ruku, potpredsjednika Emmersona Mnangagwu poznatog kao i 'krokodil' kako bi na njegovo mjesto stavio Grace. Upravo će odbačeni Mnangagwa, na čijoj je strani i vojska, ponovno preuzeti stare dužnosti, te biti zadužen za sastavljanje novog kabineta. Od Mugabeove ideje 'kreiranja dinastije' i postavljanja pedesetdvogodišnje Grace Mugabe kao potpredsjednice neće biti – ništa.

Albanija za vrijeme Envera Hoxhe Albanski Sigurimi Top News Arhiva komunista: Bili su zabranjeni Beatlesi, strani tv program...

Mnangagwi vjerna vojska narod Zimbabvea uporno uvjerava kako nije riječ o državnom udaru već o 'ustavnom transferu vlasti bez krvoprolića' - kako oni to nazivaju. Ako se Mugabea zaista smjeni, to je kraj 37-godišnje vladavine jedinog predsjednika kojeg Zimbabve kao država, od svog postanka 1980. godine, poznaje.

Danas se u glavnom gradu Harareu održao marš solidarnosti s vojskom u kojem su sudjelovali svi koji žele vidjeti 'djeda Mugabea' maknutog s pozicije vlasti, a sutra će se ponoviti.

Pogledajte galeriju.

1/5

Ovo su suze radosnice, napokon ćemo biti slobodni – rekao je prosvjednik Frank Mutsindikwa za novine The Independent marširajući uz tisuće sugrađana koji su uzvikivali parole poput 'sloboda, sloboda' i 'djedicu u zatvor'.

S druge strane negoduju štovatelji lika i djela Roberta Mugabea koji kažu kako je on jedan od posljednjih afričkih anti-kolonijalnih vođa i revolucionara.

'S vlasti se ne odlazi onda kada to narede imperijalisti', rekao je Mugabe u intervjuu s Christiane Amanpour 2009., te napomenuo kako je 'on Zimbabve i njegova duša'.

Muammar Gaddafi Muammar Gaddafi Top News Brutalno su ga ubili, a on je u jednoj noći smaknuo 1200 protivnika režima

U istom tom intervjuu Amanpour je Mugabeu pokazala snimku Nobelovca Desmonda Tutua koji Mugabea optužuje kako je nekada 'krasnu i prosperitetnu zemlju doveo na rub opstanka te da mu je narod gladan'.

Mugabe je za inflaciju, nezaposlenost i ekonomsku krizu krivio nametnute sankcije i zapad, te ostavštinu kolonijalizma. Početkom 2000-ih Mugabe je proveo 'reformu' koja je zapravo bila nasilno oduzimanje zemlje bijelcima, međutim to nije poboljšalo ekonomiju. Printanjem novca 2008. doveli su se do hiperinflacije.

Iz ZANU-PF-a stižu informacije kako će Mnangagwi primaran cilj biti ekonomski oporavak zemlje.

Mugabe je, kaže njegov nećak, u kućnom pritvoru te ne planira otići bez borbe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.