Life
4307 prikaza

Pakao Crvenih Kmera: "Čupali su mi nokte, tukli žicom..."

Zatvor Tuol Sleng
1/2
Thinkstock
Diktatura u Kambodži vodila je jedan od najokrutnijih zatvora na svijetu u koje su zatvarani navodni 'špijuni'

Tuol Sleng najozloglašeniji je zatvor u povijesti Kambodže.

Sedamdesetih je u ovom zatvoru stradalo najmanje 12 tisuća zatvorenika, a brutalni režim Pol Pota preživjela je tek nekolicina, među kojima su Chum Mey i Bou Meng. Obojica redovite posjećuju zatvor i posjetiteljima pričaju sve o danima provedenim u ovom zatvoru.

Chum Mey je do travnja 1978. godine živio mirnim životom kao mehaničar, a onda su mu jedan dan na vrata banuli Crveni Kmeri, uhitili ga i strpali u zatvor pod optužbom da je agent CIA-e.

"Nisam ni znao što ta tri slova, CIA, uopće znače. Kad sam došao u Tuol Sleng svukli su me i fotografirali i tako golog me smjestili u toliko malu ćeliju da nisam mogao ni sjesti, nego sam cijelo vrijeme stajao. U ćeliji nije bilo ni WC školjke, već sam imao neku malu kutiju za metke u kojoj sam obavljao nuždu", ispričao je Mey za BBC

Soba za ispitivanje u zatvoru Tuol Sleng | Author: Thinkstock Thinkstock

Prvih 12 dana u zatvoru za Meya su bila iskustvo koje nadilazi pravi horor. Mučili su ga u sobi za ispitivanje, tukli su ga palicama koje su bili obložene žicom, čupali mu nokte na nogama, te na kraju podvrgli elektrošokovima. 

"Stalno su mi ponavljali da priznam da sam špijun. Nisam imao pojam o čemu govore i tako je mučenje postalo još brutalnije. Na kraju su mi u uši stavili elektrode i puštali struju. Mislio sam da će mi glava izgorjeti. Nakon strašnih bolova sam priznao da radim za neka tri slova za koja nisam znao što znače", ispričao je Mey.

Članovi Pola Pota u vrlo su kratkom roku uhitili sve navodne neprijatelje države i optužili ih da rade za CIA-u i KGB. 

Sličnu sudbinu doživio je i slikar Bou Meng. I on je, poput Meya, nakon dugotrajnog mučenja priznao djela koja nije napravio.

"Spasilo me to što sam slikar. Kada je upravitelj zatvora, ozloglašeni "Duh", saznao da sam slikar, naredio mi je da naslikam veliku sliku Pola Pota. Ne trebam ni spominjati da mi je rekao da će me rastrgati ako slika ne bude dobra", kaže Meng, koji je tri mjeseca slikao lik kambodžanskog vođe na platnu promjera 2x1,8 metara.

Kako je "Duh" bio zadovoljan portretom, zatražio je od Menga da naslika i slike Karla Marxa, Lenjina, Mao Cetunga i Ho Ši Mina

"Nisam znao zašto želi te portrete, nisam smio ni pitati. Šutio sam i slikao." 

Nakon što je Vijetnam okupirao Kambodžu i potom uspostavio novu vlast, petnaest preživjelih 'špijuna' iz Tuol Slenga su oslobođeni, a ostali su preminuli.

U knjizi koju su Chum Mey i Bou Meng zajedno napisali opisali su sve užase zloglasnog zatvora, ali i Pol Potovog režima. Kažu da su se na pisanje knjige odlučili kako bi novim generacijama pokazali što se može dogoditi "kada luđak dođe na vlast".

Tko je bio Pol Pot?

Salot Sar, poznatiji kao Pol Pot bio je kambodžanski političar i revolucionar čije se ime se veže uz jedan od najkrvavijih događaja 20. stoljeća. Rođen je u Kambodži, koja je u to vrijeme bila pod francuskom vlašću. 1949. godine otišao je na školovanje u Pariz i tamo je postao komunist.

Nakon toga, postaje vođa kambodžanskog pokreta komunista, u to vrijeme beznačajne partije pod vladavinom Norodoma Sihanouka. Kada je u Kambodži 1970. godine izvršen desničarski udar, Sihanouk je podržao komuniste i njihovu oružanu pobunu. U proljeće 1975. godine pobunjenici - koji su se prozvali Crvenim Kmerima - osvojili su Pnom Pen i tako došli na vlast u Kambodži. 

Pol Pot, koji je bio zapravo vođa kambodžanskih komunista, to je iskoristio kako bi započeo radikalnu i krvavu praksu - stanovništvo je iz gradova otjerao na sela, privatno vlasništvo je ukinuo, a intelektualce likvidirao na "poljima smrti". Smatra se da je u naredne tri godine u Kambodži smaknuto između milijun i tri milijuna ljudi, čime je Pol Pot postao jedan od najvećih ubojica među državnicima u povijesti. 

Pol Pot je 1978. godine napao Vijetnam, što je dovelo do osvete i vijetnamske invazije i okupacije, te uspostavljanja novog, prosovjetskog režima pod Hun Senom. Pol Pot se sa svojim sljedbenicima povukao u džungle na tajlandskoj granici i od tamo je vodio gerilski rat uz kinesku i zapadnu podršku. 

Nakon 1989. godine ta podrška je prestala i 1996. Crveni Kmeri su  počeli gubiti rat, što je izazvalo sukob između Pola Pota i njegovih najbližih suradnika. Pot je tada uhićen i ubrzo nakon toga preminuo je od srčanog udara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.