Top News
500 prikaza

Postao nepoželjan: Na Marasa više nitko ne računa

Gordan Maras
Igor Kralj (PIXSELL)
Kada bi i SDP-ova koalicija pobijedila na izborima, izgledno je da Maras neće opet biti čelnik ministarstva obrta koje je izmišljeno samo za njega

On baca sjekire, obilazi svaki sajam u najudaljenijim mjestima, jaše, okušava se u oranju i ponajčešće u kušanju piva. SDP-ov ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras čini se da je odlučio uživati u vjerojatno posljednjim danima najviše dužnosti u državi koju je ikad imao.

Gordan Maras | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

Izuzetno ambiciozni Maras, koji smatra da može voditi i ministarstvo financija ili stranku, prema informacijama iz SDP-a, sve više ide na živce svojim kolegama. I to ne samo zbog stava nego i zbog toga što je upravo radi njega osnovano posebno ministarstvo, koje neće biti zapamćeno po prevelikim uspjesima.

Postoje nagađanja unutar stranke da čak i ako nova lijeva koalicija osvoji vlast, Maras bi mogao ostati bez novog mandata. Sve će ovisiti, u slučaju pobjede, i ostavu predsjednika stranke Zorana Milanovića. 

Maras se dosad silno trudio ostati lojalan Milanoviću i u najtežim trenucima i unutarstranačkim borbama. Međutim, upozoravaju u SDP-u, ako ministar pokaže jaču ambiciju za preuzimanje stranke, mogao bi pasti u nemilost.

Osim toga, koalicija je proširena, a ako Milanoviću za sastavljanje buduće vlade bude trebala podrška od ljudi Radimira Čačića i Ive Josipovića ili Mirele Holy, veoma je izgledno da će prvi koji će izgubiti ministarstvo biti zagrebački dečko Maras.

Dosad je premijer prešutno prelazio preko njegovih verbalnih gafova poput izjava o Silikonskoj dolini.

Marasu je osigurao i ministarstvo koje je prije bilo samo jedna uprava u Ministarstvu gospodarstva koja je pomagala malim tvrtkama i obrtnicima. 

Kada je Maras dobio svoje ministarstvo, u nekoliko stvari, od komorskih doprinosa, pa do vizije oporezivanja i poticaja, upustio se u sukobe s Ivanom Vrdoljakom, HNS-ovim ministrom s kojim dijeli istu zgradu u Zagrebu.

Osim udaraca unutar stranke i koalicijskih partnera, Maras će biti i na posebnoj meti HDZ-a u kampanji koja je već počela. A u tu se situaciju sam doveo svojim nepromišljenim obećanjima i izjavama poput onog da će otvoriti 50.000 radnih mjesta. Pa je svake godine svoja obećanja odgađao.

Od Marasova obećanja od 13.000 novih obrta i 7000 novih tvrtki koje su trebale zaposliti te ljude, dogodilo se suprotno. Broj zaposlenih u obrtima i njihov broj je pao. Obećao je ministar i da se neće blokirati obrtnici s dugom manjim od 10.000 kuna, ali ta njegova ideja nije prošla. 

Maras se zamjerio i HNS-u i HDZ-u i unutar stranke činjenicom da je obećavao da će ukinuti doprinose i za Hrvatsku gospodarsku komoru i za Obrtničku komoru.

Doprinosi su smanjeni, ali nisu ukinuti. Izgubio je bitku i oko promjene čelništva HGK koji čvrsto drži HDZ upravo jer je obećavao bez pokrića.

Gordan Maras | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Kada se pogledaju Marasova obećanja od predizborne kampanje do danas, ispada da Branko Grčić nezasluženo nosi titulu najvećeg optimista i čovjeka koji obećava reforme. 

Barem bi je trebao podijeliti s kolegom Marasom. Jer treba se samo sjetiti kako je upravo Maras godinu dana prije izbora predlagao porez od čak 60 posto na plaće više od 30.000 kuna. 

Ne samo da to nije provedeno, nego sada ista stranka s Marasom u Vladi najavljuje potpuno ukidanje poreza od 40 posto za plaće više od 13.000 kuna.

Ministar poduzetništva je obećavao i rast od dva posto već 2012. godine, obećavao je da će rasti strane investicije u Hrvatsku na četiri milijarde eura. Bile su gotovo četiri puta niže lani kada su, prema Marasu, trebale procvjetati. 

Obećavao je i povećanje ulaganja u drugi mirovinski stup, a Vlada sada uzima novac. Jedino po čemu će ministar ostati upamćen iz područja svog rada je povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a na 230.000 kuna, izborene izmjene da male tvrtke i obrtnici plaćaju PDV tek kad naplate svoje usluge.

Iako se najviše hvali poticajima kroz model Poduzetnički impuls, činjenica je da su ti poticaji pod drugim imenom postojali i prije njega. On ih je rekordno povećao na 4,3 milijarde kuna, ali to je zato što taj novac sada daje EU. 

Malim pivarima je tek sada, na kraju mandata, osigurao niže trošarine. I u stranici su svjesni da je to premalo za četiri godine mandata. Gogo je u svom mandatu izgubio i rezervnu poziciju u Zagrebu jer je zakrvio sa zagrebačkim čelnikom SDP-a Davorom Bernardićem. 

Ministar je postao svojevrsni neprijatelj svima u politici. Njegova karijera u visokoj politici je zato upitna i sve je izglednije da će njegova politička priča nositi naslov: Gogo sam na svijetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.