Znanost
631 prikaza

Zastrašujuće posljedice zabrane abortusa

Žena u bolnici
Thinkstock
Iako su svedeni na minimum, postoje rizici nakon pobačaja obavljenog u bolnici, a u zemljama gdje je zabranjen, posljedice su stravične

Svake godine sedam milijuna žena u zemljama u razvoju ima komlikacije zbog nestručno obavljenog pobačaja. Ove komplikacije znaju uključivati obilno krvarenje, infekciju i sepsu, kao i puknuća maternice i perforacije, zbog kojih je ženin život u smrtnoj opasnosti.

Nesigurni pobačaji odgovorni su za osam do 15 posto smrti majki u zemljama u razvoju, čime su postali vodeći uzrok smrtnosti majki, pokazuju najnoviji podaci.

"To je velik zdravstveni problem za žene u većini zemalja u razvoju", kaže Sunsheela Sigh, potpredsjednica istraživanja u Guttmacher institutu i autorica istraživanja upravo objavljenog u BJOG: međunarodnom časopisu za porodništvo i ginekologiju.

Singh i njezini kolege nadaju se da će UN razmotriti njihovo istraživanje i problem nesigurnih pobačaja kad budu raspravljali o globalnim javnozdravstvenim ciljevima.

Žene u Indiji | Author: Youtube Youtube

Budući da su ilegalni pobačaji osjetljiva i često stigmatizirana tema, često su marginalizirani na svjetskim susretima na kojima se države moraju dogovorati o zdravstvenim problemima.

Tamo gdje ima velik broj aktivista protiv pobačaja ili gdje ga se odbija izvesti (zbog priziva savjesti, primjerice), ne dolazi do manjeg broja pobačaja, već se on jednostavno provodi u nesigurnim uvjetima.

To znači da pobačaj izvodi nestručna osoba ili se odvija u nehigijenskim prostorima. Neke žene pokušaju čak i same obaviti pobačaj uzimanjem jakih lijekova ili uvođenjem stranih predmeta u tijelo, kako bi okončale trudnoću. Takve stvari mogu imate ozbiljne zdravstvene posljedice.

Među 26 zemalja u razvoju koje se proučavalo istraživanjem, u Pakistanu je najveća stopa liječenja nakon neisigurnih pobačaja (14.6 na 1.000 žena starih između 25 i 55 godine), dok je najniža u Brazilu (2.4). Uz to, mora se uzeti u obzir da je ondje dva do tri puta više obavljenih pobačaja od broja tretmana nakon njih, piše Huffington Post.

"Kada žene žele okončati trudnoću, one će naći način da ti i učine"; upozorava S‌ingh i zaključuje: "Jedna lekcija iz ovog istraživanja je da čak i u zemljama s jako strogim zakonima, žene i dalje traže pobačaj. Problem je što će, u tim situacijama, oni biti nesigurni".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.