Top News
689 prikaza

Prljava tajna UN-a: Zataškali seksualne zločine nad djecom

Afrički vojnici
Youtube
Čovjek koji je ukazao na zločine je suspendiran, a slučaj je je dugo vremena ležao u ladicama

Ujedinjeni narodi optuženi su za nemar i pasivnost zbog navodnih zločina francuskih mirovnih snaga u Srednjoafričkoj Republici. Vojnici su optuženi da su dječake i djevojčice prisiljavali na oralni seks. Optužba je iznjeta na neovisnom panelu brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Naime, Ujedinjeni narodi su optuženi da su zataškali slučaj, a onima koji su o tome govorili su uručili otkaz. Predmet o zlostavljanju afričke djece samo se selio “iz ladice u ladicu”, a Anders Kompass, čovjek koji je prvi istražio ove zločine i ukazao na njih zaradio je suspenziju, navode organizacije za ljudska prava.

Iako je 8. prosinca održano saslušanje na kojem su bila prisutna četiri vojnika još uvijek se ne zna jesu li ta četvorica ispitani kao svjedoci ili kao osumnjičeni za sudjelovanje u silovanjima za koje se vjeruje da su navodno počinjena u periodu između prosinca 2013. i lipnja 2014. godine.

Navodno, gladne dječake bez doma u Srednjoafričkoj Republici francuski vojnici su prisiljavali na seks te im zauzvat davali hranu i novac.

Paula Donovan, iz jedne od organizacija za ljudska prava, kazala je za CNN da u izvještaju stoje detaljna svjedočanstva šestero djece s kojima su prošle godine razgovarali predstavnici UNICEF-a i UNHCR-a.

Djeca su dala zastrašujuća svjedočenja o vlastitim iskustvima ovih zlostavljanja, kao i onih kojima su svjedočili i prisjetili se onoga što su im ispričala ostala zlostavljana djca.

Zlostavljanje se prema navodima dogodilo nad više od deset djece u izbjegličkom kampu na međunarodnom aerodromu "M'Poko" u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike.

Zbog šokantnih optužbi reagirao je i francuski predsjednik Francois Hollande, koji je najavio oštre kazne ukoliko se optužbe pokažu točne, a prema neslužbenim informacijama, u ovim seksualnim zločinima sudjelovalo je najmanje 14 francuskih vojnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.