Life
2487 prikaza

Brutalno: Metoda mučenja koju elitne vojne postrojbe moraju proći

Američki vojnici
Frank May/DPA/PIXSELL
Vojska prolazi poseban trening kako preživjeti u slučaju da ih neprijatelj ulovi i muči, a pritom slušaju nevjerojatne stvari

Svi koji su ikad išli u SERE - školu američke mornarice u kojoj se uči kako opstati, prikriti se, pružiti otpor i pobjeći neprijatelju, nikad neće zaboraviti pjesmu "Čizme" Rudyarda Kiplinga.

Veteran Ward Carroll, koji je SERE pohađao još 1984. godine, posebno se dobro sjeća Kiplingove recitacije pjesme "Čizme", koju je morao slušati stalno ispočetka dok je bio zatvoren u maloj ćeliji.

U SERE-u naime podučavaju vojnike kako preživjeti ako ih neprijatelj ulovi i muči, pa mladići dolaze u simulirani kamp za ratne zarobljenike, koji je poput "kampa za novake na steriodima". 

To je, prema mišljenju mnogih, najintenzivniji trening s kojim se susretnu u karijeri, a mučenje uključuje slušanje poezije, piše Business Insider.

Kiplingova pjesma priča o beskonačnom marširanju britanske pješadije za vrijeme kolonizacija udaljenih dijelova Afrike. Vojnici bi tjednima marširali bez ikakvih spoznaja kamo točno idu i često bi poludjeli gledajući u čizme ispred sebe.

Ako mislite da bi takva pjesma trebala biti bliska vojnicima, te im ne bi trebalo biti pretjerano teško slušati je, slobodno joj i sami dajte šansu.

I onda zamislite kako biste se osjećali da je slušate bez prestanka, satima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.