Life
10053 prikaza

Bivši marinac otkriva: Kako preživjeti utapanje

Plivanje
Thinkstock
Postoje neke informacije koje bi bilo dobro da vam "ostanu u glavi", jer nikad ne znate kad biste ih mogli zatrebati

Umirovljeni pripadnik američke vojne mornarice - Navy SEALa - Clinton Emerson objasnio je kako preživjeti pokušaj utapanja.

Naime, kad su vojnici uhvaćeni na neprijateljskom teritoriju, imaju male šanse za preživljavanje.

Umjesto da im se osigura suđenje, veća je vjerojatnost da će jednostavno "nestati". Upravo zato vojnici vježbaju kako pobjeći iz različitih opasnih situacija dok imaju neraskidivo vezane ruke i noge, na kopnu, ali i u vodi.

Mogli biste pomisliti da su vezanoj osobi, koja je bačena u otvoreno more kako bi umrla, dani definitivno odbrojani, no postoje načini kako ovi trenirani vojnici mogu produljiti život dovoljno dugo dok ne uspiju doći do kopna.

Kad pričamo o samoočuvanju u vodi, ključna stavka je kontrola disanja. S plućima punim zraka, ljudsko tijelo može plutati, tako da duboko udišite zrak kojeg ćete zatim brzo izdahnuti.

Plutanje u rijekama i jezerima je teže, ali isto tako izvedivo. 

Paničarenje, koji može uzrokovati hiperventilaciju, glavni je neprijatelj preživljavanja.

Iako okovi i neugodan položaj tijela mogu biti otežavajuće okolnosti, svaki vojnik će znati zauzeti bolju pozu. Kad je u plitkim vodama, može potonuti i odskočiti natrag kako bi se okrenuo i usmjerio prema obali.

Ako je okrenut glavom prema dolje, bez obzira pluta li na mjestu ili pokušava zamahivati nogama kako bi se domogao obale, vojnik uvijek treba leđa izviti u luk kako bi podigao glavu iznad površine vode.

No u nemirnom moru ova mu poza neće biti dovoljna da izbaci glavu u zrak, pa se mora rotirati kako bi duboko udahnuo i zatim nastavio put prema obali, piše Business Insider.

Upute kako preživjeti utapanje | Author: "100 Deadly Skills" Clinta Emersona "100 Deadly Skills" Clinta Emersona

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.