Life
2063 prikaza

Nestali u akciji: Pronađeni vojnici koji su godinama smatrani mrtvima

Ruski vojnici
DPA/PIXSELL
Dvojica japanskih vojnika živjela su 45 godina u džungli dok su svi mislili da su mrtvi, a oni nisu jedini takav primjer

Tijela mnogih nestalih vojnika nikad nisu pronađena. Iako su mnogi stvarno poginuli, evo nekoliko primjera onih koji su samo pobjegli iz vojske i preživjeli:

Neimenovani ruski vojnik: 11 godina

Ovaj tjedan su ruske vlasti izdale obavijest da su pritvorile nenaoružanog dezertera koji je živio u šumama u Kamačatki, na izoliranom istoku zemlje, od 2004. godine.

Vjerujući da je mrtav, njegova obitelj je identificirala i pokopala - očito tuđe tijelo - nekoliko mjeseci nakon što je nestao.

Hiroo Onoda: 29 godina

Onoda je najpoznatiji od brojnih bjegunaca iz japanske carske vojske nakon Drugog svjetskog rata. On je odbio ostati i boriti se protiv Amerikanaca tijekom njihove invazije na filipinski otok Lubangu u veljači 1945. godine.

Proglašen je mrtvim 1959. godine, da bi se konačno sam predao 1974., nakon što je njegov bivši zapovjednik, koji je tad radio kao prodavač knjiga u Japanu, doveden natrag na otok kako bi mu naredio da se preda. 

Onoda je preminuo 2014. godine.

Bakhretdin Khakimov/Sheikh Abdullah: 33 godine

Vojnik Crvene armije ranjen je u akciji 1980. godine, na ratištu u Afganistanu. Lokalni građani su se brinuli za njega i pomogli mu da ozdravi, ondje se oženi drugi put i preuzme novo ime.

Otkriven je 2013. godine u sklopu vojnog projekta potrage za nestalim ruskim vojnicima.

Shigeyuki Hashimoto i Kiyoaki Tanaka: 45 godina

Hashimoto i Tanaka su znali da je Japan izgubio u Drugom svjetskom ratu, za vrijeme kojeg su se borili u malezijskim džunglama.

No umjesto da se vrate kući, dvojac se odlučio pridužiti malezijskim komunističkim gerilcima i nastavili su se boriti s njima sve do potpisivanja mirovnog sporazuma krajem 1989. godine.

1990. su se vratili u Japan, tada stari 71 i 77 godina, piše Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.